CIK: Glasanje samo sa kosovskim dokumentima, za glasanje van Kosova preko 42.000 prijava

CIK
FOTO: Gazeta Express

Kosovska Centralna izborna komisija donela je niz odluka na jučerašnjem sastanku – povučene su kandidature četiri kandidata, odlučeno je da broj političkih subjekata na predstojećim izborima bude od broja 111 naviše i saopšteno je koliko osoba je registrovano za glasanje van Kosova, ali i koliko prijava za posmatrače je pristiglo. Nakon sastanka, putem Fejsbuka, CIK je ponovo podsetio birače da će glasanju moći da pristupe samo sa dokumentima izdatim „od strane Republike Kosovo kao što je predviđeno članom 90 Zakona br. 03/L-073 o Opštim izborima“.

Na jučerašnjoj sednici CIK-a odlučeno je da se predupredi mogućnost da broj kandidata na listi za poslanike odgovara broju same partije kako bi se izbeglo da zbog poklapanja broja partije sa individualnim brojem kandidata za poslanike, taj poslanik prikupi više glasova. Kako najveće kosovske partije i koalicije imaju po 110 kandidata na svojim listama, odlučeno je da će se političkim subjektima dodeljivati redni brojevi koji kreću od 111 i naviše, javila je Koha.

Takođe, tri kandidata Evroatlantske partije Kosova Miljaima Zeke i jedan kandidat partije Fjala, uklonjeni su sa lista za predstojeće izbore jer su sami tražili da budu povučeni sa liste kandidata.

Istovremeno, iz CIK-a su saopštili i da je primljeno preko 42.000 prijava za glasanje birača koji žive van Kosova, a konačan broj odobrenih prijava biće poznat nakon što sve prijave budu bile pregledane.

„Uneli smo u sistem sve aplikacije koje su stigle putem imejla, poštom, faksom i ukupan broj prijava je 42.300, a za njih će biti izvršena ocena pravne sposobnosti. Takođe postoji mogućnosti da su neke od prijava duplikati ili da sadrže duple podatke ukoliko su poslate na više načina, dakle, naš sistem ih izvlači i zatim procesuira samo kao jednu prijavu. Takođe obrađujemo prijave koje su stigle putem pošte i njihov broj je negde oko 5.300. Verujemo da će u toku naredna dva dana ovi postupci biti završeni“, rekao je za Kohu izvršni direktor Sekretarijata CIK-a, Enis Haljimi (Enis Halimi).

Glasači koji žive van Kosova a koji su se registrovali za glasanje, moći će da glasaju od 18. septembra.

Saopšteno je takođe i da je od oko 900 pristiglih prijava za posmatrače, do sada ovlašćeno 737 posmatrača, a konačan rok za prijavu je 27. septembar.

Za verifikaciju glasača validna samo kosovska dokumenta

CIK je iznova juče podsetio da će na predstojećim izborima glasači moći da pristupe glasanju samo uz kosovska dokumenta. Putem zvaničnog Fejsbuk profila podsetili su na uputstvo CIK-a usvojeno 9. septembra po kom je pri glasanju potrebno priložiti jedan od sledećih dokumenata: važeću ličnu kartu, važeći pasoš, važeću putnu ispravu ili važeću vozačku dozvolu.

Ipak naglašavaju:

„Važećim dokumentima za glasanje smatraju se sva dokumenta izdata od strane Republike Kosovo kao što je predviđeno članom 90 Zakona br. 03/L-073 o Opštim izborima.“

Ovakvoj odluci CIK-a suprotstavila se Srpska lista koja je uložila i žalbu, ali je Panel za žalbe i predstavke ovog tela tu žalbu odbio.

Ostali politički subjekti nisu se isprva izjašnjavali o odluci CIK-a, ali su juče najavili da će odluku poštovati.

“Centralna izborna komisija je obično ta koja bi trebalo da poštuje zakone i pravila. Prema tome, svaka njihova odluka se verovatno bazira na zakonu. Uslove ili pravila određuje CIK i prema tome, mi smo u obavezi da se povinujemo pravilima koja se naglase i usvoje, jer znam da CIK ima to pravo da zvanično za svaki izborni proces donosi svoje odluke i mi ćemo se prilagoditi tome i nastaviti da radimo svoj posao”, kazao je lider koalicije Sloboda, Nenad Rašić za RTV Kim.

Sličnog je mišljenja i član Glavnog odbora Partije kosovskih Srba, Dragan Jablanović.

„Ono što je predviđeno zakonom to podržavamo, da se ispoštuju procedura i pravila o izborima. To što je do sada bilo drugačije a sada ne, to je drugo pitanje. Možda je do sada grešeno, a sada se ispravlja ili obrnuto. Ja ne znam detalje, ali se zalažem za ono što je ispravno, zakonski i po proceduri. Ako se krši zakon, onda se krši na štetu nekih opcija, a ako se ne krši zakon onda su za sve stranke jedne zajednice isti uslovi“, kaže Jablanović u telefonskoj izjavi za RTV Kim.

Ove izjave Rašića i Jablanovića iz Srpske liste vide kao „pozdravljanje i podržavanje oduzimanja prava glasa Srbima na Kosovu i Metohiji“ a kao krivca za odluku CIK-a označavaju lidera SLS-a Slobodana Petrovića, na čiji je zahtev, kako tvrde, CIK doneo ovu odluku da „oduzme osnovno političko pravo Srbima da sebi biraju predstavnike koji će se boriti za njihove interese“.

Ovo je prvi put od organizovanja prvih lokalnih izbora u sistemu „Republike Kosovo“ u srpskim sredinama na Severu da CIK donosi zvaničnu odluku o zabrani korišćenja srpskih dokumenata. Tokom poslednjih izbora za gradonačelnike na Severu, maja ove godine, iz CIK-a je saopšteno isto i to na sam dan izbora, međutim, velika većina glasača tada je ipak mogla da glasa i sa srpskim dokumentima.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.