RUE: Energetska kriza na Kosovu trajaće do aprila, očekuju se i poskupljenja

  Obilić elektrana
  FOTO: KoSSev

  Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

  Regulatorni ured za energetiku upozorio je da će energetska kriza verovatno trajati do aprila 2022. godine. Upozoreno je i da će računi biti skuplji.

  U skupštinskom odboru za privredu, tokom razmatranja Plana učinka RUE za 2022. godinu, predsednik odbora ove kancelarije Imer Fejzulahu (Fejzullahu), kazao je da je među planovima institucije povećana konkurencija i integracija tržišta. Budući period smatra izazovnim.

  Povodom obračuna potrošača na Severu, Fejzulahu je rekao da će srpski operater Elektroserver dobiti licencu za to pitanje, ali „onda kada se stvore uslovi za rad”.

  Govoreći o liberalizaciji tržišta, on je rekao da to ne može da se učini bez funkcionisanja Fonda potrošača sa potrebom.

  Sa druge strane, povodom upozorenja da će doći do poskupljenja struje, Fejzulahu je rekao da, prema međunarodnim procenama, cena neće pasti do aprila i ako ne bude pokrivena kosovskim budžetom, snosiće je potrošači.

  „Ako to ne pokrije kosovski budžet, onda moraju da pokriju potrošači, jer je oko milion evra cena uvoza, neprihvatljiva za nas i potrošače“, rekao je on.

  Zbog poskupljenja struje u celom svetu, ali i preopterećenja na Kosovu tokom zime, poslednjih dana dolazilo je do redukcija električne energije.

  Više o energetskoj krizi na Kosovu u vestima:

  Održan protest zbog energetske krize; Kurti: Restrikcije su takoreći ukinute: KEDS: Bez isključenja večeras

  Kurti: Restrikcije struje su takoreći ukinute

  Isključenja struje duža od dva sata – Rizvanoli najavila podnošenje prijava, građani traže njenu ostavku

  KOSTT demantuje da na Severu nema restrikcija struje

  Kosovska vlada usvojila nacrt odluke o „hitnim merama za snabdevanje energijom“

  Dvočasovne restrikcije struje i na severu Kosova

  Kosovo: Plan restrikcija 8:2; Kvar u bloku B2 otklanja se krajem januara; „Opterećenju doprinosi blokada voda iz Srbije“

  KEDS: Dvočasovne restrikcije na Kosovu i narednih dana

  Restrikcije struje važe i za Sever

  Iz Prištine najavili restrikcije, na Severu nemaju zvaničnu potvrdu

  Najavljene restrikcije struje na Kosovu posle deset godina

  Comments

  comments  Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.