Skupština Kosova nije imala kvorum za uvođenje vanrednih mera u snabdevanju strujom

Vest je ažurirana

Kosovska skupština nije imala kvorum da proglasi vanredno stanje u energetici. Samo je 55 poslanika učestvovalo u zasedanju, a bojkotovala je Srpska lista.

U toku je vanredna sednica Skupštine Kosova sa jedinom tačkom dnevnog reda – razmatranje odluke Vlade o vanrednim merama za ograničavanje energije. Očekivano opozicija optužuje vladu za lošu energetsku situaciju, a vlada optužbe odbija kao besmislene. Izveštaj iz kosovske skupštine sastavljen je na osnovu informacija koje je objavila Koha.

Moguću odluku vlade u Prištini da uvede vanredne mere, ministarka privrede Artane Rizvanoli (Rivanolli) opravdala je time da ukoliko se takva odluka danas i bude donela, ona „neće značiti i to da će odmah biti preduzete restriktivne mere“.

„To ne znači da se restriktivne mere preduzimaju odmah, ali omogućava Vladi da preduzme mere u vezi sa uvođenjem ograničenja u snabdevanju potrošača ili uvođenjem posebnih obaveza za energetske kompanije”, rekla je ona.

S druge strane, predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) nazvao je populističkom i ignorantskom upravo zbog upravljanja električnom krizom.

Kosovo kasni šest meseci sa proglašenjem vanrednog stanja, tvrdi.

„Drugi su brzo reagovali. Oni su napravili izbore. Svi snabdevaju građane energijom. Kosovo to ne može da uradi i to postaje međunarodna vest. Zato je kriza ovde posebna. Drugi ne postaju međunarodne vesti, već Kosovo jer su drugi proglasili vanredno stanje u oktobru, čak i kada su cene bile jeftinije, a kriza lakša. Danas smo u decembru, četiri dana pred kraj godine i danas, šest meseci od početka krize, a tri meseca nakon što su ostali proglasili vanrednu situaciju, počeli smo da slušamo mere Vlade, sa šest meseci zakašnjenja. To je upravljanje krizama, ne možete imati dobar rezultat. Naša populistička vlast kakva je u leto kada su se drugi bavili energetskim problemima, ova Vlada je širila parole da ima najveći razvoj u Evropi dok stiže do Hrvatske. Premijer, koji ih ima sve, kaže nam da se ne kupuje jer se ne čuva u frižideru. Za ovo su krivi svi osim njega. On govori populistički. To je više od neznanja. To je kriza. Cena je ugovorena“, rekao je on.

Još jedan poslanik PDK – Ferat Šalja (Shala) smatra da se sa odlukom vlade kasni, te da je tako nešto trebalo da se planira još s početka jeseni. Prema njegovim rečima, postojalo je upozorenje da će blok B2 pasti a kosovske vlasti se nisu organizovale. Takođe, kazao je i da je Kosovo ove godine izvezlo više od 58 miliona evra struje.

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri rekao je da je njegova stranka još pre dve nedelje zatražila parlamentarnu debatu.

„Kosovo se suočava sa najvećom krizom od nezavisnosti. Ono što nas dodatno zabrinjava jeste činjenica da Vlada i premijer ignorišu ovaj problem prebacujući krivicu na treće strane. (…) Do danas ne vidimo nikakvu konkretnu akciju ili strategiju koja bi rešila ovaj problem. Vlada se nikada nije fokusirala na građane. Ova vlada je trebalo da bude dalekovidija i da kupuje energiju“, rekao je on.

Kurti nije imao vremena da se uključi jer se bavio izbornom kampanjom, tvrdi dalje Tahiri, a umesto toga, građanima se ruga, jer se govori o „gašenju svetla“ i „grejanjem ćebetom“.

Rizvanoli je odbila ove optužbe smatrajući da su besmislene, a demantovala je i prethodne optužbe da je vlada u Prištini navodno vršila pritisak na KEK.

Predsednik PDK Memlji Krasnići izneo je na račun Rizvanoli u kasnijem delu sednice teške optužbe da nije sposobna da obavlja svoju dužnost ministarke:

„Ministarka (Rizvanoli) je veoma dobro počela svoj govor. Rekla je da ne znam kako da odgovorim, ali pokušaću. Realno, ne znaš ni da radiš posao ministarke, samo pokušavaš, kao i većina ove vlade. Nemate pojma šta je vaša dužnost i odgovornost, ne razumete ni suštinu problema, ali pokušavate. Ali dok pokušavate da radite svoj posao, ljudi su na hladnom i u mraku. Ovih 20 miliona nam je obezbedilo svetla, šta reći ljudima u ulici Rudarske čete koji nemaju struju tri dana. Šta reći građanima na Kosovu koji imaju restrikciju do 12 sati. Koga vi varate? Varate li sebe, varate li premijera, ili varate građane koji su zbunjeni i u mraku. Žao mi je zbog nivoa neodgovornosti i neznanja koji imate. Država Malta nema energetsku krizu, niti su cene porasle […] Kažete da nas kriza nije dotakla do kraja, jeste li vi vatrogasac i šta ste? Samo kada vatra izađe vi izvadite vodu da biste ugasili vatru. Morate da nam jasno kažete da li ste za poskupljenje energije ili ste protiv. Obrazloženje da vi ne povećavate cenu, već povećava RUE, je odobrenje koje dajete da povećate cenu građanima Kosova. Vi lično (Rizvanoli) i premijer treba da se izjasnite da ste za povećanje energije, ili ste protiv, recite istinu“.

Ko je misteriozni Nemac koji je popravio Kosovo B?

Više kosovskih medija protekla dva dana piše o nemačkom stručnjaku koji je navodno popravio termoelektranu Kosovo B i zbog čega zaslužuje 25,000 evra.

O ovome se danas govorilo i u kosovskoj skupštini, pa je tako poslanik Samoopredeljenja Jahja Kokaj kazao da uprkos tome što je Kosovo „blagoslovena treća zemlja na svetu“ sa energijom u uglju i stotinama doktorata, posle 50 godina je i dalje morala da čeka na jednog Nemca da dođe i popravi generator.

„Mi smo blagoslovena zemlja koja zapravo treća zemlja sa potencijalom energije uglja. Na žalost mi to nismo sproveli i da do sutra razgovaramo, ne možemo da rešimo to bez da saznamo gde smo danas, a danas posle 50 godina, posle stotina doktorata, šćućurili smo se u hladnim sobama čekajući na jednog Nemca da dođe i popravi generator. I sad se vi pitate zašto moramo da mu platimo 25,000 evra. Sa dužnim poštovanjem, on to zaslužuje“.

Restrikcije od prošle nedelje

Regulatorna kancelarija za energetku upozorila je danas da će energetska kriza na Kosovu trajati verovatno do aprila naredne godine, usled visoke cene na tržištu, za koju ne očekuje da će pasti.

Podsetimo, prošle nedelje kosovske vlasti najavile su dvočasovne restrikcije struje na celom Kosovu usled, kako su objasnili, preopterećenja mreže. Iako su inicijalno najavili jednodnevnu restrikciju, to se ipak nije dogodilo. Sve do juče restrikcije su bile svakodnevne, a uključile su i Sever, iako je bilo izjava zvaničnika i medijskih izveštaja o tome da Sever nije uključen u plan restrikcije.

U međuvremenu, kosovska vlada usvojila je Nacrt odluke o hitnim merama za snabdevanje električnom energijom, a juče je održan i unapred najavljeni protest građana ispred sedišta KEDS-a u Prištini.

Svega sat vremena pre protesta, oglasio se kosovski premijer Aljbin Kurti, kazavši da se restrikcije obustavljaju.

I kod ovog problema ni ovog puta u Prištini nisu izostale optužbe na račun Srbije. Kosovska ministarka energetike Artane Rizvanoli tvrdi da je jedan od faktora koji utiče na energetsku krizu na Kosovu, a nije nov – navodna blokada strujnog voda iz Srbije.

Reagovao je srpski predsednik, i to upravo u Novom Pazaru, odnosno raškom okrugu. Navikao je da ga, u Prištini optužuju, kaže i da je i za ovaj problem Priština lako pronašla drugog krivca.

Velik broj nacrta zakona na dnevnom redu i kadrovska rešenja

Danas je planiran i nastavak plenarne sednice u skupštini sa više tačaka na dnevnom redu, pre svega glasanje za nacrte zakona, poput onog o programu Fulbrajt i akademskoj razmeni sa SAD, o statusu KBS  i makedonske vojske prilikom  boravka ovih snaga u Severnoj Makedoniji, odnosno na Kosovu, ratifikaciji  međunarodnih sporazuma sa EU o učešću Kosova u programu za istraživanje i inovacije „Unija Horizont Evropa“, potom i u programu „Kreativna Evropa (2021 – 2027),  sa Međunarodnom asocijacijom za razvoj. Takođe, više kadrovskih tema je na dnevnom redu. Biraće se i dva nova člana u Sudskom savetu Kosova, predložiće se i dva kandidata za sudije u Ustavnom sudu. Biraće se i dva direktora Odbora KOSTT-a, tri člana Nezavisne komisije za medije.  U drugom razmatranju na dnevnom redu su nacrti zakona o trgovini naftnim derivatima i obnovljivim gorivima i zakona za spoljnu trgovinu.

U prvom razmatranje su nacrti zakona o građevinskom zemljištu, državnom dugu i državnim garancijama, o izmenama i dopunama Zakona o registraciji poljoprivrede, o izmenama i dopunama Zakona o proizvodnji, sakupljanju, preradi i prometu duvana, Zakona o ribarstvu i akvakulturi, Zakona o semenu, Zakona o organskoj poljoprivredi, Zakona o zaštiti bilja, Zakona o vinima, Zakona o lovu, Zakona o sadnom materijalu, Zakona o obogaćivanju brašna, Zakona o uređenju zemljišta, Zakona o pčelarstvu, Zakona o veštačkim đubrivima, Zakona o nezi životinja, Zakona o veterinarskoj medicini, Zakona o poljoprivrednoj inspekciji, Zakona sredstava za zaštitu bilja, Zakona o navodnjavanju poljoprivrednog zemljišta, Zakona o poljoprivrednim zadrugama, Zakona o Kosovskoj agenciji za poređenje i verifikaciju imovine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.