Kosovo: Plan restrikcija 8:2; Kvar u bloku B2 otklanja se krajem januara; „Opterećenju doprinosi blokada voda iz Srbije“

struja
FOTO: KoSSev

KOSTT je usvojio plan u vezi restrikcija struje koji podrazumeva da se dvosatna isključenja struje vrše na svakih osam sati, potvrdio je danas vršilac dužnosti glavnog izvršnog direktora KOSTT-a, Kadri Kadriu, a prenela Koha.

Širom Evrope, ali i u regionu, već nedeljama vlada energetska kriza, usled porasta cena struje, tj. potrošnje, koja je uvećana sa dolaskom hladnijih dana.

Nakon što se juče počelo sa restrikcijama koje su trajale 24 sata, predstavnici kosovske vlade ali i KOSTT-a i KEK-a, danas su u Prištini održali konferenciju za štampu na kojoj su govorili o opterećenju sistema, problemima koji postoje i planu za rešavanje energetske krize.

Kosovska ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli (Rizvanolli), kazala je na konferenciji za štampu da je na pogoršanje situacije, ali i uvećanje cene uvoza struje, uticala situacija u Evropi i na međunarodnoj berzi.

Tvrdi da je smanjena proizvodnja električne energije u Evropi, ali i da je slična situacija na Kosovu.

„Ovi problemi potiču i od zavisnosti kosovskog energetskog sektora od inostranstva. Nivo proizvodnje KEK-a je smanjen. Što više KEK proizvodi energiju, to smo manje zavisni od uvoza i cena. Imamo nizak nivo proizvodnje jer je blok B2 pao i još nije aktiviran“, poručila je.

Rizvanoli: Opterećenju doprinosi i blokada energetskog voda iz centralne Srbije

Rizvanoli je ujedno kazala da je jedan od faktora koji utiče na energetsku krizu na Kosovu, a koji „nije nov“, to što je „Srbija blokirala energetski vod“, te da usled toga stvara opterećenje u energetskim sistemima u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Ona je ujedno kazala da je Kosovo ograničeno kada je kupovina struje u pitanju, te da često nema izbora, osim da nabavlja električnu energiju po visokim cenama.

Za to vreme, kosovska ministarka energetike tvrdi da se na Kosovu beleži rekordna potrošnja, mnogo veća u odnosu na prošlu godinu.

„Za razliku od prošle godine, trošimo mnogo više. Potrošnja je za dva dana, od 19. do 21. decembra, porasla za 14 odsto“, precizirala je.

Usled novonastale situacije, Rizvanoli je pozvala građane da štede struju kako bi se prevazišla energetska kriza.

Kvar na bloku B2 biće otklonjen krajem januara

A energetska kriza, prema mišljenju direktora KEK-a, Nagipa Krasnićija (Nagip Krasniqi), trajaće najmanje do kraja januara.

Krasnići je na istoj konferenciji kazao da su u funkciji tri bloka Kosova A, a da u Kosovu B radi samo jedan blok. Precizirao je da kvar može biti otklonjen, tj. da blok B2 Kosova B može biti vraćen u funkciju 20. januara, prenosi Koha.

Plan KOSTT-a: Restrikcije 8:2

Vršilac dužnosti glavnog izvršnog direktora KOSTT-a, Kadri Kadriu, koji je takođe prisustvovao konferenciji za štampu govorio je o planu u vezi restrikcija koji je donela institucija koju predstavlja.

Plan je dostavljen KEDS-u, a on podrazumeva da se dvosatna isključenja vrše na svakih osam sati.

Kazao je da je, usled primene ovog plana, do sada ostvarena ušteda od oko 150 megavata. Međutim, sumnja da ovakve restrukcije neće biti dovoljen.

Širom Evrope, ali i u regionu, već nedeljama vlada energetska kriza, usled porasta cena struje, tj. potrošnje koja je uvećana sa dolaskom hladnijih dana.

Kosovska agencija za distribuciju električne energije (KEDS), najavila je još juče dvočasovne restrikcije struje na celom Kosovu u roku od 24 sata, a danas – da će se isključenja nastaviti i u narednim danima.

Informisanje građana o planiranim ograničenjima električne energije vrši se putem eKesco aplikacije, za sve one koji imaju otvorene naloge.

Planirane restrikcije građani mogu videti i preko mape na sajtu KEDS-a, saopšteno je.

Restrikcije koje su danas stupile na snagu, važiće i za Sever Kosova, potvrdio je danas koordinator dispečerske službe Sever, Zoran Obradović, a nakon što je deo Kosovske Mitrovice oko 14 časova ostao bez struje.

Pročitajte još:

KEDS: Dvočasovne restrikcije na Kosovu i narednih dana

Restrikcije struje važe i za Sever

Iz Prištine najavili restrikcije, na Severu nemaju zvaničnu potvrdu

Najavljene restrikcije struje na Kosovu posle deset godinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.