Kurti: Restrikcije struje su takoreći ukinute

KEK Kosovo B
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha ( Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Vlada nastavlja da svakodnevno reaguje na energetsku krizu u zemlji. Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da su zahvaljujući povećanju likvidnosti i uvoznim subvencijama uspeli da stabilizuju snabdevanje i da su restrikcije skoro pa ukinute.

Kurti je, međutim, putem objave na Fejsbuku pozvao građane da i dalje racionalno troše struju.

„Ja i kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli smo u redovnoj komunikaciji sa KEK-om, KOSTT-om i RKE. Povećanjem likvidnosti i subvencionisanjem uvoza uspeli smo da stabilizujemo snabdevanje i restrikcije su skoro ukinute. Činimo sve što možemo. Hvala vam na podršci i molim vas da štedite i racionalizujete svoju potrošnju koliko god možete“, napisao je Kurti.

Kurti je naveo dva faktora koji su doveli do ove energetske krize, okrivljujući, kao što se obično dešavalo poslednjih dana, prethodne vlade.

„Dva su unutrašnja faktora koja su nas dovela do ove krize. Nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova, sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdevanje i pristupačne cene, kako za domaćinstva tako i za industriju. Drugo, korupcija u vladi postala je uobičajena pojava, koja je kulminirala privatizacijom mreže za distribuciju i snabdevanje za samo 26 miliona evra. Tokom ove dve decenije, različiti projekti bez dugoročnih strategija nisu mogli da ne propadnu. 2022. godine imaćemo nacionalnu energetsku strategiju za narednu deceniju i putanju koju treba da pratimo ka 2050-oj“, dalje je nastavio Kurti.

„Visoke uvozne cene su posledica spoljnih faktora, dok je slabljenje kapaciteta posledica unutrašnjeg uzroka. S jedne strane, cena energije na berzi je porasla sedam puta: bila je oko 70 evra po MVh u normalnim uslovima, a 21. decembra dostigla i do 515 evra! Sa druge strane, čak ni polovina naše potrošnje nije pokrivena proizvodnjom: potražnja je dostigla istorijski vrhunac od 1,4 GV, dok u najboljem slučaju (dok ne popravimo blok B2 snage 255 MV) naše termoelektrane proizvode samo 650 MV. U ovoj situaciji nema dobrog rešenja: ili isključenje struje ili poskupljenje. Kosovo je trebalo da razmišlja mnogo ranije, da ne bismo završili u ovako lošem stanju“, izjavio je kosovski premijer.

KEDS je najavio smanjenje od samo dva sata dnevno, međutim, otkako je energetska kriza pogodila Kosovo, restrikcije su bile duže. Građani su se konstantno žalili da su satima bez struje, dok je Vlada neprestano prebacivala krivicu.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.