Kosovski parlament odgodio raspravu o dijalogu sa Srbijom

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa engleskog)

Skupština Kosova odlučila je da odloži raspravu o dijalogu sa Srbijom. Trebalo je i da poslanici raspravljaju i glasaju o platformi Vlade o završnoj fazi dijaloga sa Srbijom koja predsedniku Hašimu Tačiju daje vodeću ulogu u dijalogu.

Predsjedavajući parlamenta, Kadri Veselji, upitao je poslanike da li žele da nastave sa tačkama dnevnog reda sa prethodne plenarne sednice ili da započnu novu sednicu.

Predsedništvo Parlamenta predložilo je prošle nedelje 28 tačaka dnevnog reda, uključujući i reviziju vladine platforme o dijalogu.

Posle glasanja poslanika, odlučeno je da nastave sednicu sa tačkama dnevnog reda sa prethodnog plenarnog zasedanja.

Hašim Tači nema glasove LDK-a da ide na pregovore sa Srbijom

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

LDK neće podržati u Skupštini platformu Vlade za dijalog sa Srbijom, koja predviđa da predsednik Hašim Tači prevodi pregovarački tim.

U saopštenju za javnost, LDK kaže da dokument koji je predložio izvršni organ nije ozbiljan i sadrži neustavne navode.

Gazeta Express izvestila je da se LDK suprotstavila ovoj platformi, pridruživši se Inicijativi, Samoopredeljenju i PSD u parlamentu koji se protive tome da Hašim Tači bude šef kosovske strane u dijalogu sa Srbijom.

„Platforma za dijalog, koju je Vlada Kosova predstavila Skupštini Kosova, loše je urađena i sadrži neustavne tvrdnje. Zbog toga parlamentarna grupa LDK u Skupštini Kosova neće glasati za ovu platformu,“ navodi se u saopštenju za javnost LDK.

Dalje se navodi i da „LDK ostaje posvećena ozbiljnom, sporazumnom dijalogu i u okviru ustavnih okvira Republike Kosovo“.

„LDK veruje u nezamenjive vrednosti političkog dijaloga, ne samo kao sredstvo dogovora, već i kao stvar političkog života,“ navodi se u saopštenju.

Saopštenje LDK objavili su na Fejsbuku lider parlamentarne grupe LDK, Avdulah Hoti i drugi poslanici stranke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.