Specijalni tužilac suda za zločine OVK u prvoj poseti Kosovu

Džek Smit, Specijalni tužilac
Foto: scp-ks.org

Specijalni tužilac suda za zločine na Kosovu, Džek Smit u prvoj je poseti Kosovu, saopštio je danas njegov portparol Kristofer Benet. On će se sastati sa čelnicima međunarodnih organizacija i kosovskim zvaničnicima, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

U šturom saopštenju navodi se da će Smit prisustvovati nizu sastanaka sa čelnicima međunarodnih organizacija i stranih predstavništva, kao i sa kosovskim zvaničnicima.

„Tokom posete, Smit će se sastati i sa čelnicima međunarodnih organizacija, predstavnicima zemalja članica Evropske unije i sa ministrom pravde Kosova Abeljardom Tahirijem, kao i sa visokim zvaničnicima Ministarstva pravde,“ piše u saopštenju.

Džek Smit (Jack Smith) je sredinom septembra zvanično stupio na dužnost tužioca Specijalizovanih veća.

Na tu funkciju izabran je u maju, nakon procedure koju je organizovala Evropska unija.

Došao je na mesto Dejvida Švendimena (David Schwendiman), prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca, koji je napustio dužnost krajem marta kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi. Vršilac dužnosti tužioca bio je Kvai Hong Ip – zamenik specijalizovanog tužioca.

Specijalizovana veća, odnosno kako je u javnosti poznato kao Specijalni sud za zločine na Kosovu, po mandatu treba da se bavi ratnim zločinima pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova na KiM-u koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu. Sudski procesi vodiće se u Hagu.

Zakon o ovom sudu u kosovskim institucijama usvojen je 2015. godine.

Još nijedna optužnica nije (javno) podignuta, a sama tema Specijalnog suda već mesecima je skrajnuta iz fokusa javnosti.

Detaljnije o Džeku Smitu

Kapuzela u 4 tačke o Tačiju i Mogerini: Zašto Specijalni sud nije podigao optužnicu?

Strah od Specijalnog suda najjači motiv za „bajke“ oko granica

Detaljnije o Specijalnom sudu i procesu formiranja čitajte na našoj tematskoj stranici Specijalni sud za Kosovo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.