Strah od Specijalnog suda najjači motiv za „bajke“ oko granica

Izvor: Bota Sot (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

„Mislili smo da će Specijalni sud da potrese državnost Kosova, ali eto, pogrešili smo, temelje države Kosovo potresamo sami, pošto jedan viši deo državnog vođstva Kosova sam osporava granice države Kosovo. One granice u kojima je proglašena nezavisnost Kosova 17.02.2008.“ – izjavio je advokat Tom Gaši (Tomë Gashi) za „Bota sot“.

U avgustu 2015, 82 poslanika Skupštine Kosova, izglasalo je osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine, dok je protiv bilo samo njih 5, a samo jedan suzdržan.

Ovom su se suprotstavile i opozicione političke partije – pokret „Samoopredeljenje“, „Alijansa za budućnost Kosova“ i pokret „Nisma“, videvši to kao ugrožavanje ustavnog poretka kojim se stvara paralelni sistem pravde.

Tada je predsednik Kosova, Hašim Tači (Hashim Thaçi), koji je bio zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova, zatražio od poslanika da glasaju za Specijalni sud.

Iako je prošlo tri godine od osnivanja ovog suda, prve optužnice još uvek nisu podignute, kako se govorilo, i to da će biti 10 slučajeva osumnjičenih za ratne zločine.

Za sve ove godine, sud je imao dva specijalna tužioca. Prvi je bio Dejvid Švendimen (David Schvendiman), koji se sa ove dužnosti povukao u martu, završivši svoj mandat kao zvaničnik Službe spoljnih poslova Sjedinjenih Država, dok je na njegovo mesto došao Specijalni tužilac Džek Smit (Jack Smith).

Benet: Nismo pod uticajem politike

Da li, međutim, na svo to ‘ćutanje’ ovog Suda utiče politička situacija na Kosovu?

U vezi s tim, Kris Benet (Chris Bennett) iz Kancelarije Specijalnog tužioca, rekao je za „Bota sot“ da su ustavni amandmani i Zakon ti koji pokazuju pravac, a ne politika u Prištini, Beogradu, ili drugim mestima.

„Odgovornosti Specijalnog tužioca su određene ustavnim amandmanom i u zakonu koji je Skupština Kosova usvojila avgusta 2015. Ustavni amandman i Zakon su ti koji pokazuju pravo, a ne politika u Prištini, Beogradu. KST se upravlja zakonom i činjenicama,“ navodi se u Benetovom odgovoru za „Bota sot“.

Tokom ovih godina Kosovo je prošlo različite i za Republiku teške faze, poput demarkacije sa Crnom Gorom, dok je nedavno predsednik Kosova, Hašim Tači dao i ideju za korekciju granice sa Srbijom. Očekuje se da ova tema da bude deo dijaloga Kosova sa Srbijom.

Gaši: Mislili smo da će Specijalni sud da uzdrma državnost Kosova

Advokat Tom Gaši rekao je da je mislio da će Specijalni sud da uzdrma državnost Kosova, ali bilo je to pogrešno mišljenje, pošto se tako nešto dešava od strane državnog vođstva zemlje.

„Nove ideje su izumi koji Srbiji ‘idu na milost’ i jedino ona ima konkretan i uzvišen interes za Specijalni sud. Mislili smo da će Specijalni sud da uzdrma državnost Kosova, ali, eto, pogrešili smo, temelje države Kosovo sami potresamo, pošto jedan viši deo državnih rukovodilaca Kosova sam osporava granice države Kosovo – one granice u kojima je proglašena nezavisnost Kosova 17.02.2008,“ izjavio je on za „Bota sot“.

Štaviše, dodaje da se ni jedna promena granica Kosova neće dogoditi, pošto to neće da dozvole SAD i druge države koje su pomogle da se zemlja oslobodi od Srbije.

„To što vođstvo Kosova osporava granice Kosova, takoreći, svako priznanje nezavisnosti Kosova kao države – može da se ospori. Jasno je da se na kraju neće dogoditi ni jedna promena granica Kosova, jer to neće da dozvole države koje su pomogle oslobađanju Kosova od Srbije, kao što su SAD i druge države. Otvoreno se zna da je Kosovo nezavisna država i da je američki projekat,“ potencirao je Gaši za „Bota sot“.

Granice za Specijalni sud

Strah od Specijalnog suda je jak motiv zbog kojeg postoji bajka oko granice Kosova.

„I sada Amerikanci treba da nas spasu od nas samih, da sami ne opovrgavamo državu Kosovo, tako što osporavamo državne granice sa svakojakim bajkama i halucinacijama samo zbog toga da se ne bi optužili neki moćni, među kojima je i on, koji sebe naziva Najjači na Kosovu. Ali, Kosovo će prevazići i ovaj težak period konsolidacije države i to zahvaljujući brizi SAD i drugih saveznika. Strah od Specijalnog suda je najjači motiv za to što imamo bajke oko granica Kosova, koje su međunarodno priznate od strane više od 115 država,“ podcrtao je Gaši za „Bota sot“.

Ahmeti: Funkcionalizacija Specijalnog suda se previše odužila

U vezi sa ovim, politički analitičar Hidajet Ahmeti, ocenio je da ne treba da se gubi vreme sa takvim političkim eksperimentima, pošto se zemlji stalno nanosi šteta.

„Takve političke igre ne idu u korist krhke države Kosovo, a još manje njenih građana, koji su umorni od ovog socio-ekonomskog jada. Nije u redu da se više izvode takvi politički eksperimenti, da se više ne gubi vreme sa njima, pošto je Kosovo mnogo eksperimentisalo sa osetljivim pitanjima državnosti i stalno je nanosilo štetu samoj Republici,“ izjavio je on za „Bota sot“.

Nove ideje stvaraju se za određene političke ciljeve, dalje kaže.

„Smatram da stvaranje novih tema ima određeni politički cilj, sa jedne strane, da dezorijentiše javno mnjenje u odnosu na realne probleme sa kojima se suočavaju, dok sa druge strane – da sebe ojačaju na međunarodnom planu,“ naglasio je on.

Takođe, kaže da je strategija za funkcionalizaciju Specijalnog suda stvorila negativnu percepciju javnog mnjenja.

„Odužilo se sa funkcionalizacijom Specijalnog suda što je za posledicu stvorilo negativnu percepciju javnog mnjenja, ukoliko bi potencijalno propao,“ rekao je Ahmeti za „Bota sot“.

Krasnići: Specijalni sud nije za džabe osnovan

Drugi politički analitičar, Faik Krasnići (Faik Krasniqi) rekao je da je i predsednik Kosova, Tači svestan da ne može da izbegne Specijalni Sud.

„Niko ne može da izbegne podizanje optužnica Specijalnog Suda ako je na spisku. Ni izumi korekcija granica, niti druga pitanja. Ovog su svi svesni. I predsednik Tači,“ rekao je on za „Bota sot“.

Krasnići je zbunjen povodom toga što još nije podignuta ni jedna optužnica nakon velike galame o osnivanju suda.

„Specijalni sud nije uzalud osnovan. Ali ono što mene zbunjuje jeste činjenica da se stvorila velika galama za njegovo osnivanje od strane međunarodne zajednice i glavnih političkih aktera na Kosovu, dok je sa druge strane prošlo više od tri godine i još uvek nije podignuta nijedna optužnica,“ dodao je on.

Krasnići sumnja da je ovaj Sud osnovan zbog dijaloga sa Srbijom kako bi se u završnoj fazi potpisalo sve šta se servira na štetu Kosova.

„Sumnjam da je ovaj Specijalni Sud osnovan pre da ucenjuje one kojima je muva za uhom, zbog dijaloga sa Srbijom tako da bi u finalnoj fazi potpisali sve što im se servira na štetu Kosova. Stoga, Predsednik Tači, ne može da vodi ove razgovore u njihovoj završnoj fazi!“ – izjavio je on za „Bota sot“.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.