Kapuzela u 4 tačke o Tačiju i Mogerini: Zašto Specijalni sud nije podigao optužnicu?

„Pod jedan: Evropska unija uspostavila je specijalni sud za ratne zločine; pod dva: Tači je očigledno osumnjičeni; pod tri: Federika Mogerini i Johanes Han žele zamenu teritorija koju zagovara Tači; pod četiri: Federika Mogerini izabrala je sudije i tužioce za (specijalni) sud; mogu li (tačke) od jedan do četiri da doprinesu da se objasni zašto ovaj sud još uvek nije ni protiv koga podigao optužnicu?“ – upitao je večeras doktor međugraničnog uporednog prava iz Milana i nekadašnji šef ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji​ na Kosovu, Andrea Lorenco Kapuzela (Andrea Lorenzo Capussela).

Ubrzo potom Kapuzela se osvrnuo i na slučaj koji od juče dominira u kosovskim medijama – tuča u kojoj je jedan od aktera i brat Hašima Tačija – Gani Tači.

Da li slabi Tačijeva moć?

Citirajući deo vesti u kojoj se navodi da je Gani Tači priveden zbog napada na dvojicu direktora kompanije za osiguranje, a da je napad zapravo posledica slabljenja Tačijevog uticaja upravo u sektoru osiguranja, Kapuzela ocenjuje:

„Ako je to tačno, onda je to znak da se odnosi moći menjaju – mnogo jasniji i mnogo značajniji znak od neslaganja između Tačija i ostalih političara. Ukoliko sam u pravu, ova tuča oko novca mogla bi da otvori mogućnost za političku borbu.“

Kapuzela koji je na svojoj Fejsbuk stranici komentarisao aktuelne teme na Kosovu, važi za značajnog poznavalaca i istovremeno i oštrog kritičara EULEX-a i dela političkog vrha Kosova.

„Postoje mnogobrojni indikatori koji ukazuju da je politička elita na Kosovu uključena u korupciju i organizovani kriminal, ali i posle deset godina ni jedna značajna politička figura nije uhapšena, niti je sprovedena istraga, niti je krivično gonjena,“ ocenio je ranije ove godine u intervjuu za Dojčevele, a slične stavove izneo je i u prethodnom intervjuu za KoSSev koji je dao u Nemačkoj.

Kapuzela o EULEX-u: Sistematski neuspeh i malo dobrih rezultata

Kapuzela: Razoružati političke elite na Kosovu, moć ŠIK-a u pretnji upotrebom nasilja

Brat Hašima Tačija pretukao dve osobe u Kosovskom birou osiguranja

Gani Tači – Kosovo u kandžama reketaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.