Đurđevak: Mere ne utiču na rad, a hleba će uvek biti

Đurđevak Gračanica predsškolska ustanova

Uvođenje taksi od 100% na proizvode iz centralne Srbije još uvek ne utiče na rad predškolske ustanove „Đurđevak“ u Gračanici. Kažu da zaliha hrane ima, ali i da se nadaju da će ubrzo preovladati „zdrav razum odraslih“ i da će mere biti ukinute.

Nakon podizanja takse na 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, mnoge namirnice ne stižu na Kosovo, međutim predškolska ustanova „Đurđevak“ za sada ne oskudeva u pribavljanju hrane za svoje mališane, jer je alternativu pronašla i kod lokalnih proizvođača.

„Mi nemamo nekih problema, uglavnom deca dobiju sve ono što je nama dostupno, možda mi nemamo sve ono što bi smo trebali da imamo prema nekim standardima, ali u suštini, deca na oskudevaju. Deca ovde imaju tri obroka. Mi se prilagođavamo jednoj domaćoj kuhinji, pored kuvanih jela oni dobijaju za doručak i proje, pite, krofne, prema jelovniku,“ rekla je šefica kuhinje ove ustanove Zorica Velić.

Međutim, problema bi bilo ako mere potraju, kažu u Đurđevku.

„U pitanju su deca, a deci je neophodno mleko i hleb. To su skromna deca. Mi se snalazimo, puno mesimo, pripremamo domaću hranu, ali ako to potraje, baš bi se osetilo, jer ovaj vrtić broji preko 500 dece koja su raspoređena u sedam objekata. Za sada funkcionišemo dobro i nemamo problema. Naša deca su rešila da ovde rastu i porastu, tako da će, nadamo se, hleba biti,“ rekla je direktorica predškolsko-vaspitne ustanove „Đurđevak“ Verica Arsić.

Arsićeva poručuje roditeljima da za sada nemaju razloga za brigu, ali da se nada da će ubrzo „preovladati zdrav razum“ i da će mere biti ukinute.

„Videćete tu veselu decu koja i ne pomišljaju da se nešto događa, ali hrane će biti, ja verujem. Preovladaće razum odraslih, jer je to neophodno da bi naša deca mogla da funkcionišu i da rastu. Oni do sada nisu osetili da nešto fali. Ako bude bilo problema, tu su čaj i hleb, ono što imamo, pa ćemo izgurati,“ dodaje Arsić.

Iako, kako tvrdi direktorka Arsić, deca o merama ne znaju ništa, danas su novinarima RTV Kim pesmom ipak nešto poručila – „Gladni samo hleba nebeskog“.

Predškolsko-vaspitna ustanova „Đurđevak“ broji ukupno sedam objekata raspoređenih na teritoriji opštine Gračanica. U njima je raspoređeno blizu 500 mališana.

Đurđevak Gračanica predsškolska ustanovaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.