Džek Smit i zvanično stupio na dužnost specijalizovanog tužioca

Tužilac Džek Smit i Donlon
Tužilac Džek Smit i Donlon

Amerikanac Džek Smit (Jack Smith) i zvanično je stupio na dužnost tužioca Specijalizovanih veća. On je u utorak potpisao „svečanu izjavu“, saopšteno je iz ovog suda. 

Smit je potpisao izjavu da će nezavisno, nepristrasno i savesno da izvršava svoju funkciju. Ovo je u skladu s članom 36. Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu – stoji u saopštenju.

Ovaj tužilac je izjavu potpisao u Sekretarijatu Specijalizovanih veća, u prisustvu sekretarke dr Fidelme Donlon (Fidelma Donlon) u svojstvu svedoka.

Smit je izabran na funkciju specijalizovanog tužioca maja 2018., nakon procedure koju je organizovala Evropska unija. Ima iskustvo u političkim istragama na visokom nivou, kao i međunarodnim krivičnim istragama.

Nasleđuje Dejvida Švendimena (David Schwendiman), prvog specijalizovanog tužioca i pre toga glavnog tužioca, koji je napustio dužnost krajem marta kada mu je istekao mandat u američkoj diplomatskoj službi. Vršilac dužnosti tužioca bio je Kvai Hong Ip – zamenik specijalizovanog tužioca.

Specijalizovana veća baviće se ratnim zločinima pripadnika takozvane Oslobodilačke vojske Kosova na KiM-u koji su se dogodili između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000. i koji su počinjeni ili započeti na Kosovu. Sudski procesi vodiće se u Hagu.

Zakon o ovom sudu u kosovskim institucijama usvojen je 2015. godine. I dalje nema informacija kada bi mogle da se očekuju prve optužnice.

Detaljnije o Specijalnom sudu i procesu formiranja čitajte na našoj tematskoj stranici „Specijalni sud za Kosovo“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.