Savet bezbednosti UN u ponedeljak o Kosovu

Savet-Bezbednosti

Nakon što su ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić juče najavili da su zatražili održavanje sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu, ruska agencija TAS javlja da je datum ovog sastanka već poznat. Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu održaće se u ponedeljak, prenosi ova agencija danas. Tim povodom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da dođe u Njujork, što je mogućnost koju je juče i sam potvrdio.

Rusija i Srbija tražile su održavanje sednice Saveta bezbednosti UN „zbog situacije koja je nastala nakon što je takozvani parlament u Prištini odlučio da transformiše Kosovske bezbednosne snage u vojsku,“ što je suprotno Rezoluciji 1244 koja predviđa samo prisustvo međunarodnih snaga na Kosovu, navodi ova agencija pozivajući se na diplomatski izvor.

Kako prenosi TAS, sa tim ciljem predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo bi da dođe u Njujork, što je juče potvrdio i sam potvrdio na konferenciji povodom izglasavanja seta zakona koji omogućavaju proširenje mandata KBS u prištinskom parlamentu. Tada je najavio i da je spreman „lično da učestvuje“ na tom sastanku.

Proširenje mandata KBS juče je izazvalo brojne reakcije, a potez kosovskih vlasti je čak i podelio Zapad koji retko ima oprečne stavove o procesima na Balkanu. Između ostalih, juče je saopštenjem reagovao i generalni sekretar UN.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš sa zabrinutošću je primio vest o tome da je kosovska skupština usvojila tri zakona čiji je cilj jačanje uloge i kapaciteta Kosovskih bezbednosnih snaga.

Generalni sekretar UN podvlači da rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244 daje jedini pravni okvir za prisustvo međunarodnih snaga bezbednosti – KFOR-a kojima je poverena odgovornost da obezbede sigurno okruženje na Kosovu, navodi se u saopštenju zamenika portparola Generalnog sekretara Farhana Haka.

Stoga bi, kako se ističe, svako ograničavanje u izvršavanju odgovornosti KFOR-a koje se odnose na bezbednost bilo u neskladu sa tom rezolucijom.

Generalni sekretar UN poziva sve uključene strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi mogle da podignu napetost i izazovu dalje nazadovanje dijaloga uz posredovanje EU u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.