Radna grupa za bezbednost novinara osudila napade na medijske radnike tokom protesta

NUNS

Radna grupa za bezbednost novinara osudila je napade na novinare i medijske ekipe tokom protesta koji su se u prethodnim danima održavali u više gradova širom Srbije – Beogradu, Novom Sadu i Nišu i pozvala da se svi napadi, pretnje i ometanje u izvršavanju radnih zadataka prijave nadležnima.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara sastoji se od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija.

Na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara koji je održan 17. jula, predstavnici MUP-a naveli su da je policija u deset slučajeva prikupila podatke od napadnutih i povređenih novinara i medijskih radnika za vreme protesta, saopšteno je iz NUNS-a

„Identifikovani su napadači na novinara televizije N1 Petra Gajića i ekipu dopisništva RTS-a u Novom Sadu i krivične prijave protiv njih podnete su nadležnim tužilaštvima“, navodi se u saopštenju.

Uhapšen osumnjičeni za napad na novinara portala Nova.rs

Pripadnici MUP-a Srbije danas su uhapsili muškarca iz Pančeva G. B. (1979), zbog sumnje da je 9. jula tokom protesta u blizini Skupštine Srbije, fizički napao Vojislava Milovančevića, novinara portala Nova, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

Osumnjičeni G. B. tereti se za izvršenje krivičnog dela nasilničko ponašanje.

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, protiv osumnjičenog će biti podneta krivična prijava, navodi se u saopštenju MUP-a.

Republičko javno tužilaštvo obavestilo je Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara da za sada ima ukupno sedam događaja koji su prijavljeni za sedam novinara u vezi sa napadima na protestima.

Iz NUNS-a, sa druge strane, navode da su predstavnici novinarskih i medijskih udruženja evidentirali 28 slučajeva napada i ometanja rada novinara od strane demonstranata i policije, a koji su se dogodili u perodu od 7. do 11. jula.

Međutim, dodaju da je samo jedan broj od ukupnog prijavljen policiji i tužilaštvu.

Predstavnici Stalne radne grupe ujedno upozoravaju, da je potrebno da se novinari koji izveštavaju sa nasilnih protesta jasno identifikuju i da poštuju preporuke, poput Vodiča za izveštavanje sa nasilnih protesta, s ciljem osiguravanja njihove i bezbednosti drugih.

„Novinarska udruženja i nadležni organi nastaviće da u okviru Stalne radne grupe za bezbednost novinara razmenjuju informacije o napadima na novinare i medijske ekipe, napretku istraga i sudskih postupaka, kako bi se obezbedila efikasnija krivičnopravna zaštita novinara i sistemski osigurala bolja bezbednost novinara i medija u Srbiji“, dodaje se u saopštenju.

Pročitajte još:

ZA Krov nad glavom se i zvanično pridružila zahtevima za smenu Rebića

RSE: Optužbe na račun policije Srbije i pred UN

Osmo veče protesta proteklo mirno, sve manje učesnika; Ukinute presude naučniku Vladimiru Mentusu i aktivisti Igoru Šljapiću

Upad u Skupštinu, višečasovni sukob s policijom – suzavac, kamenice i hapšenja

Rebić: 43 povređenih policajaca i 23 uhapšenih „huligana“

Rebić: Policija reagovala uzdržano; Posmatrači se ne slažu, podnete krivične prijave protiv policajaca

Treći dan protesta u Srbiji: Sedenje na ulici protiv huligana, upadljivo mladi ljudi

Protest ispred Skupštine zbog najavljenih mera

Kon: Reakcija pokazala šta ljudi misle, razgovaraćemo o tome na štabu

Vučić: Reakcija policije bila iznuđena, odgovaraće svaki policajac koji je prekoračio ovlašćenja

Mijatović: Utvrditi ko je odgovoran za nasilno postupanje policije

UŽIVO: Protesti u više srpskih gradova, neredi i večeras i uzajamne optužbe

Protesti u Beogradu: Povređeno 19 policajaca i 17 učesnika protesta

Vaše pravo da ne znate ništa: Tri minuta o protestima, šest minuta izjave vlasti

Četvrti dan protesta – Kamenice, baklje, suzavac… Policija rasterala demonstrante

Peti dan protesta: Nogo pušten, preminuo Džo bagerista

Kriminolog Radovanović: Bilo bi neobično da tajna policija nema svoje ljude među protestantima

UNS i NUNS o napadima na novinare, tužilaštvo da istraži sve napade, novinari da se obrate za pomoć

SZS: Parapolicijska struktura i funkcioneri MUP bliski Dijani Hrkalović tukli građane; Orlić: Organizator Đilas

Šestog dana protesta u Beogradu znatno manje ljudi; Vučić apeluje na odgovornost i disciplinu

Sedmi dan protesta u Beogradu, manje demonstranata, DJB i Nogo izneli zahtevePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.