Veriuinfo: „Vojska spremna, 20 oklopnih vozila stiže iz Amerike za KBS“

Humvee

Vest je ažurirana

24 vojna vozila stigla iz SAD-a na Kosovo

Kako prenosi portal Kallxo, očekuje se da će 24 vojna vozila marke „Humvee“ stajati na raspolaganju „Oružanim snagama Kosova“, a nakon njihovog uspostavljanja.

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji zakazao je sednicu na kojoj će se raspravljati o usvajanju tri zakona o transformaciji KBS-a za 14. decembar.

Izvor: Verui.info (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Da je Kosovo spremno da formira vojsku, takođe pokazuje oprema koja stiže iz SAD-a.

Metro je od izvora u Vladi Kosova saznao da je u Prištini stiglo nekoliko kamiona sa 20 oklopnih vozila, a ostatak će stići u narednim danima.

U međuvremenu, portparol KBS-a Ibrahim Šalja ove navode nije potvrdio, rekavši da nema informaciju, jer nije na poslu.

„Kada budemo otišli na posao u ponedeljak, javićemo vam. Sada nemam informaciju povodom ovoga,“ rekao je Šalja za Metro.

Međutim, mediji su ranije navodili da će na Kosovo iz Amerike stići kontigent vojne opreme.

Inače, premijer Ramuš Haradinaj i predsednik skupštine Kadri Veselji izjavili su da će 14. decembra Kosovo dobiti vojsku, iako to za sada NATO ne preporučuje. Međutim, američki ambasador je ukazao da je stvaranje vojske prirodno.

KoSSev:

Predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji nedavno je otputovao u SAD, a kako su preneli kosovski mediji, razlozi njegove posete su koordinacija sa „američkim partnerima“ pre nego što se obavi glasanje povodom paketa nacrta zakona o vojsci, koje je najavljeno za 14. decembar, kao i pomoć SAD za povećanje vojnih kapaciteta.

„Poseta će biti obavljena s ciljem koordinacije sa američkim partnerima pre formiranja vojske, te pomoć SAD za povećanje vojnih kapaciteta. Potpisaće i nekoliko sporazuma koji imaju za cilj snabdevanje vojske Kosova naoružanjem,“ rekao je neimenovini izvor prištinska Koha.

Koha: Veselji u SAD – koordinacija sa „američkim partnerima“ pre glasanja o vojsci Kosova, potpisivanje sporazuma o snabdevanju naoružanjem

Drugačiji tonovi, međutim, stižu iz Evrope – nemačke vlade i šefa NATO-a Jensa Stoltenberga.

Nemačka vlada „ni u jednom trenutku ne dovodi u pitanje suvereno pravo države Kosovo da ima svoje oružane snage, ali smatraju da za sada, ova inicijativa predstavlja rizik za pooštravanje tenzija sa Srbijom i ugrožava dijalog“,  nedavno je pisala kosovska štampa.

Prethodno je Jens Stoltenberg takođe rekao i to Haradinaju da je loš trenutak za transformaciju KBS te da je potrebno smiriti tenzije

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.