Episkop o Zakonu o crkvi i na Kosovu: Tu je meni Vučić sumnjiv bez daljnjeg

FOTO: Preokret.info

„Tu je meni Vučić sumnjiv bez daljnjeg, ja u tog čoveka uopšte nemam poverenja, ja mislim da on samo čeka kako da izruči Kosovo“, ovako je odgovorio umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački Atanasije u intervjuu za portal „Preokret.info“ na pitanje postoje li indicije da se na Kosovu donese zakon sličan onom o slobobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori.

„On je dao sudove i policiju. Kako da štiti narod koji pljačkaju, hapse? Sad kradu Albanci u Gračanici, ulaze i kradu, nema policije. On je predao policiju, predao je sudove. Hteo je da preda i univerzitet u Mitrovici pa je smenio rektora“, kazao je Atanasije.

“To je čovek nepouzdan, on je jedno obično pričalo. Ima onu mumijicu, onog Đurića, koji je govorio da smo pobedilii sa 5:0, da smo dobili Zajednicu srpskih opština. Gde je ta Zajednica srpskih opština? Pre svega tu nisu ni jednu opštinu iz Metohije planirali, a ima ih. To su jedna pričala i šta tu više da se kaže”, dodao je.

U intervjuu za crnogorski portal oštro je kritikovao i Sinod, pre svega bačkog episkopa Irineja, tvrdeći da je preuzeo vođenje patrijaršije, te da je “kršilac svega zakonitog”. Podsetio je i na pismo koje je uputio Patrijarhu, u kojem je napisao ”Vi ste kao Petar Veliki koji je do 1720. ukinuo Patrijaršiju i zaveo Sinod”. Sinod nema ingerencije Sabora, istakao je.

Sa druge strane, kaže episkop Atanasije, “ovo što se događa u Crnoj Gori je zaista zadivljujuće”.

“Toliki broj ljudi u litijama. Ovo je iznenađenje i za Mitropolita koji je do srži i Crnogorac i Srbin. Ja se nadam da će taj divan narod pobediti, samo se bojim ovih vlastodržaca da ne krenu u krvoproliće, to nije ni malo dobro”.

Crnogorskog premijera takođe je optužio za nezakonito delovanje, te da je „poslednji despot“.

Atanasije Jevtić je poznat po oštrom kritikovanju vlasti Slobodana Miloševića i sada Aleksandra Vučića. Važi za jednog od najplodotvornijih pravoslavnih teoloških autora, dugogodišnji je profesor Bogoslovskog fakulteta, a sada je profesor emeritus.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.