Počela primena novih pravila Šengena

Granica Šengen
Foto: EPA/Gyorgy Varga

Nova pravila o izdavanju viza za prostor Šengena počela su da se primenjuju od 2. februara, što znači da je omogućena ranija aplikacija i olakšano dobijanje viza za više ulazaka, a takse su povećana na 80 evra, javlja Tanjug, a prenosi RTV Vojvodina.

U Evropskoj komisiji navode da će nova pravila koja su stupila na snagu u sistemu Šengena olakšati putovanja i poslovanja milionima legalnih putnika i istovremeno doprineti smanjenju rizika od nelegalne migracije odnosno podići bezbednost EU.

„Podnosioci zahteva će sada moći da traže vize do 6 meseci unapred, a oni koji često putuju će lakše dobijati vize na duži vremenski period za više ulazaka“, navode u Komisiji.

Umesto dosadašnjih 60 evra taksa za izdavanje viza biće podignuta na 80 evra.

U Briselu objašnjavaju da će se podizanjem takse, prvi put od 2006. godine, obezbediti dovoljno novca za procesuiranje zahteva i otkrivanje bezbednosnih rizika i nelegalne migracije.

Kako je početkom januara javila prištinska Gazeta Express, ovu izmenu Uredbe za izdavanje viza usvojio je Savet Evropske unije u junu 2019. godine i odnosiće se na sve države članice EU i ostale zemlje koje su deo Šengena.

Novu uredbu će, kako su neke zemlje EU potvrdile, svi početi da primenjuju u istom periodu.

SchengenVisaInfo.com je dobio ovu potvrdu od Litvanije, Nemačke, Danske, Finske i Belgije.

Države članice biće u obavezi da otvore centre za obradu prijava za vize u zemljama u kojima nemaju predstavništva, tako da podnosioci zahteva neće morati da putuju u druge države samo da bi podneli zahtev za vizu.

Nova uredba nalaže i da se visina naknade za vizu razmatra svake tri godine, kada će se odlučivati da li će cena ostati ista ili će se promeniti, dodaju iz Gazete Express.

U Komisiji najavljuju da će EU sada moći da prilagođava pravila za izdavanje viza i u odnosu na to da li treća zemlja na zadovoljavavajući način sarađuje sa EU u pogledu readmisije građana koji nelegalno borave na teritorije EU.

Nova pravila za izdavanje vize odnose se na vize za kraće boravke u prostoru Šengena koji pokriva 22 zemlje članice EU i četiri zemlje van Unije.

Trenutno su građanima 105 zemalja i entiteta širom sveta potrebne vize za ulazak i kraći boravak u prostoru Šengena.

Građani Srbije od kraja 2009. godine mogu bez viza da putuju i da do tri meseca borave u prostoru Šengena.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.