Koha: Posmrtni ostaci žrtava masakra u Rezalima pronađeni u Kiževku u Srbiji

Kiževak iskopavanja
FOTO: Kancelarija kosovskog premijera

Izvor: Koha (Tekt je izvorno preveden sa albanskog)

DNK ekshumiranih posmrtnih ostataka potvrđena je u Kiževku u Srbiji. Vladina komisija za nestale osobe potvrdila je da pripadaju žrtvama masakra u Rezalima, koji se dogodio 5. aprila 1999.

Kuštrim (Kushtrim) Gara iz Vladine komisije za nestala lica kaže za Kosovapress da je lokacija masovne grobnice u Kiževku prioritet, ali takođe najavljuje da će tokom ove godine biti iskopavanja u Prizrenu, Đakovici i da postoji mogućnost povratka u Mitrovicu.

„Prema rezultatima DNK analize, do sada ekshumirani posmrtni ostaci pripadaju žrtvama masakra u Rrezalima, 5. aprila ’99. Postoji nekoliko drugih lokacija na teritoriji Republike Kosovo koje su sada značajnije obeležene i na kojima će se raditi narednih dana usled poboljšanja klimatskih uslova. Pre ove godine, iskopane su tri lokacije, lokacija na gradskom groblju u Đakovici, u Brekoču u Đakovici, gde su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe žrtve rata. Na lokaciji u ‘Arbani’ u Prizrenu takođe su ekshumirani posmrtni ostaci jedne osobe i na lokaciji u Mitrovici na muslimanskom groblju – u kojoj nije bilo posmrtnih pronalaska, ali postoje neka mesta i ne isključuje se mogućnost povratka na ove lokacije,“ rekao je.

On takođe otkriva da su posmrtni ostaci dve osobe identifikovani među ekshumiranim u Kiževku, da su obavestili porodice i očekuje se da će ti posmrtni ostaci biti predati nazad porodicama.

„Od kostiju koje su prošle godine pronađene, kako ste bili obavešteni, dobijeni su DNK rezultati za najmanje dve osobe koje su identifikovane, a u ovom slučaju porodice ove dve osobe su obaveštene. Veoma je važno da se čak i ovih dana tokom istražnih iskopavanja nađu i ekshumiraju posmrtni ostaci žrtava rata. I u trenutku identifikacije, ove posmrtne ostatke treba vratiti u Republiku Kosovo, predati porodicama kao kontinuirani institucionalni napor institucija Republike Kosovo, tako da porodice i rođaci nestalih osoba znaju i saznaju što pre i što je više moguće sudbinu i mesto njihovih članova porodica koje su nasilno nestale kao rezultat rata na Kosovu“, rekao je on.

Petog maja ove godine u Kiževku u Srbiji nastavljena su iskopavanja koja su zaustavljena zbog klimatskih uslova.

Deo kosovskog tima su dva antropologa, Haljit i Valjon Hiseni (Halit i Valon Hyseni), dva sudska lekara Naim Uka, Musa Gaši (Gashi), kao i dva forenzička fotografa Bedri Redža (Rexha) i Driton Spahiu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.