PKS: Moramo reći ne Srpskoj listi i stranputici kojom nas žele povesti

Na redovnoj sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica danas je 16 novih odbornika položilo zakletve. Jedini odbornik iz srpske zajednice koji je danas položio zakletvu je Dušan Milunović ispred GI „Srpski opstanak“. I dok direktor Kancelarije za KiM Petar Petković optužuje kosovskog premijera za pokušaj stvaranja monoetničke albanske opštine na Severu, Partija Kosovskih Srba prst upire upravo u Kancelariju za KiM i Srpsku listu – da su skupštinu opštine Severna Mitrovica prepustili Albancima.

„‘Mudra’ politika Srpske liste i Kancelarije za KiM ponovo je dovela srpski narod na barikade na kojima se naši braća i sestre smrzavaju. Naši bolesni sugrađani da ne mogu do bolnica, decu da ne mogu da idu na nastavu, a Albancima prepustili Skupštinu Severne Mitrovice, grada simbola naše slobode i otpora“, poručuje PKS.

Ova stranka ujedno poručuje da na barikadama „ne vide ni Petra Petkovića, ni beogradske ‘heroje’, ali vide srbovanje na tviteru i fejsbuku koje nam uz barikade neće doneti željeni ishod“.


Nakon masovnog izlaska Srba iz kosovskih institucija početkom meseca novembra, kosovska predsednica, Vjosa Osmani, zakazala je za 18. decembar vanredne izbore za gradonačelnike četiri opštine na Severu, a nakon raspuštanja skupština opština Leposavić i Zvečan, raspisani su i izbori za ove dve SO za 25. decembar.

Vanredni izbori Skupština opština Zvečan i Leposavić zakazani su nakon što je kosovska vlada prethodno 18. novembra usvojila odluku o raspuštanju skupština ove dve opštine, a kada je u pitanju Severna Mitrovica CIK je 30. novembra objavio imena odbornika koji će zameniti one koji su podneli ostavke.

Novi odbornici, njih 16, danas je položilo zakletve. Istovremeno izabran je i novi predsedavajući SO Severna Mitrovica, Nedžad Ugljanin.

Međutim, nakon novog skoka tenzija koje su pokrenuli incidenti u Zubinom Potoku i severnom delu Mitrovice kada su sprečeni novopostavljeni članovi opštinskih izbornih komisija da u pratnji Kosovske policije uđu u prostorije OIK-a, čule su se i tvrdnje o nedostatku uslova za održavanje izbora. Na to je prvi ukazao ambasador SAD u Prištini.

Izbori su potom i odloženi, upravo iz bezbednosnih razloga, a u istom danu kada su i postavljene barikade na pet mesta na Severu, koje danas ulaze u peti dan.

Sve informacije o barikadama pronađite u:

Peti dan barikade dočekale pod snegom, Lajčak danas u Beogradu

Srbi i četvrti dan na barikadama, stanje nepromenjeno

Barikade 3. dan: Noć mirna, u školama danas bez nastave, čeka se krizni štab

Barikade 2. dan: EU poziva na uklanjanje, Kurti Čeka KFOR, Beograd o „upadu ROSU“

Barikade na Severu, uhapšen bivši policajac, razmena vatre na GazivodamaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.