Petković: MTS doo ima pravne mehanizme da obori odluku, moguće i ozbiljne posledice po PR u telekomunikacijama

FOTO: KoSSev

Кompaniji MTS su na raspolaganju pravni mehanizmi za obaranje besmislene odluke Кosovske agencije za registraciju poslovnih korisnika, ali Priština zbog svojih jednostranih akata može da pretrpi i ozbiljne posledice u oblasti telekomunikacija, saopštila je danas Kancelarija za KiM, nakon što je kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine sinoć potvrdilo da je MTS doo još jedna od firmi kojoj je oduzeta licenca.

„U vreme kada je MTS doo regulisao svoje poslovanje na Кosovu i Metohiji u skladu sa sporazumima postignutim u Briselu i svim u Prištini važećim propisima, proceduralno je sve bilo u redu“, naglasio je direktor ove Kancelarije Petar Petković.

„Podsetiću da je pitanje funkcionisanja telekomunikacija u srpskim sredinama na КiM regulisano nizom dokumenata koji su usaglašeni u dijalogu Beograda i Prištine, a uz posredovanje EU. Dakle, Beograd i Priština su 8. septembra 2013. godine postigli Aranžman u oblasti telekomunikacija, koji je u kasnijoj fazi pregovora razrađen kroz odredbe Akcionog plana koji je parafiran 25. avgusta 2015. godine, Zaključke EU posrednika od 13. Novembra 2016. godine i saopštenje koje je EU posrednik izdao kao podršku usvajanju Zaključaka u cilju preciziranja dogovorenih odredbi, da bi zatim 18. novembra 2016. godine u Briselu bila usvojena i Dopuna zaključaka“.

Iza ovih aranžmana stoje stotine sati pregovaranja, podsetio je dalje, ali sve to „hiroviti Aljbin Кurti ruši u napadu samovolje“.

Kako bi još jednom demonstrirao da njega ništa od onoga što je dogovoreno u dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine ne obavezuje

Smatra da nije reč samo o povredi neprikosnovenih prava jedne kompanije na neometano poslovanje, već pre svega o napadu na prava srpskog naroda.

„Priština je koristeći besmislen administrativni argument da bi MTS-u onemogućila rad, zapravo želela da postigne dalekosežniji i opasniji cilj od puke blokade rada jednog poslovnog subjekta“, smatra Petković dalje.

„A to je da onemogući mobilne veze srpskog naroda na Кosovu i Metohiji sa ostatkom Srbije i da ukidanjem TV signala i interneta potpuno informativno izoluje sadašnje korisnike MTS-ovih usluga“.

Кurti na ovaj način takođe, na, kako to predstavlja prvi čovek vladine kancelarije za Kosovo u Beogradu, najprimitivniji način omalovažava i napore koje je u proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine uložila Evropska unija i njeni posrednici.

„Beograd neće tolerisati nasilje i samovolju Prištine u napadu na prava kompanije MTS doo na Кosovu i Metohiji, ćerke firme Telekoma“, tvrdi Petar Petković.

Optužio je kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je i ovog puta, kao i u „prethodnim provokacijama i eskalacijama“, povukao prvi potez, te će stoga će i „odgovornost za sve posledice koje bi iz takvih demonstracija sile mogle da proisteknu, biti isključivo na njemu“.

„O najnovijem aktu samovolje Aljbina Кurtija i njegovih poslušnika, kao i o našim pozicijama ovim povodom, diplomatskim putem smo prvog dana obavestili sve relevantne inostrane sagovornike, uključujući EU posrednika u dijalogu i zemlje Кvinte, bzahtevajući hitnu reakciju, a naša država će, kao i od samog početka, nastaviti da zajedno sa MTS-om i Telekomom Srbija i njihovim rukovodstvom štiti važeće sporazume, pravo i pravdu“.

Na kraju Petković je upozorio da ukoliko bi se kosovskom premijeru dozvolilo da nastavi „putem kršenja briselskih dogovora“, može da se „u svakom smislu“ vrati na period koji je prethodio početku dijaloga Beograda i Prištine.

A odatle ostaje samo još jedan mali korak do potpune eskalacije na terenu

Povezane vesti:

Telekom: Poništavanje sertifikata MTS d.o.o – kršenje zakona, „nigde ne piše Republika Srbija“

Priština potvrdila: Oduzet poslovni sertifikat MTS d.o.o

MINT: Oduzeto 15 poslovnih sertifikata, u dokumentaciji gradovi na Kosovu predstavljeni kao deo Srbije

Antimonopolska uprava pokrenula istragu protiv MTS d.o.o.

MTS d.o.o: Operatore smo akvizirali u vreme kada na snazi nije bio Zakon na osnovu kog je sada pokrenuta istragaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.