Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

”Evo nas danas u jednom od tri ženska manastira na severu Kosova i Metohije koji ovako lepo izgleda zahvaljujući vrednim rukama naših monahinja, naše igumanije Nine i monahinje Julijane. Vođeni rečima, dobre u dobru složi, mnogo u dobru umnoži, tako se i mi Kancelarija za Kosovo i Metohiju, preko Vlade Republike Srbije trudi da pomogne vrednim rukama naših monahinja, onoliko koliko može. Ovaj manastir je uspostavljen 2018. godine nakon pet vekova i evo zahvaljujući Gospodu, zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Eparhiji raško-prizrenskoj, dobrotvorima, ali pre svega zahvaljujući bogoljubivom narodu opštine Leposavić on izgleda upravo ovako predivno i prelepo. Ovaj bogomučenički narod sa severa Kosova i Metohije koji u poslednje vreme na svojim plećima nosi veliki teret, teret mržnje, teret progona, teret uzurpacije i kriminalizacije našeg naroda je danas došao u velikom broju da se pomoli našoj mati Paraskevi, da im ona pomogne da se ljubavlju, verom i molitvom izbore protiv mržnje, onako kako su naši preci vekovima to i činili”, kazala je Parlić.

Greh je veći kada znaš istinu a ne kažeš je nego kada slažeš. Zato ću ja reći istinu. Negde 2003. godine kada sam držao mikrofon Patrijarhu Pavlu da govori okupljenom narodu na istoj ovakvoj slavi Svete Petke u Uliju, nisam ni pomislio da će oko naše crkve biti uspostavljen manastir.

Mene je majka u toj crkvi krstila. Hvala joj.

Dakle, negde 2007. godine preuzvišeni Vladika Artemije je pokrenuo sve nas da od “male” crkvice napravimo manastir. Tu se, u kontejneru, sastajao i Crkveni odbor SNV da bi pospešio izgradnju hrama “Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog” u centru Leposavića. Možda vama to nije važno, ali meni jeste.

Vladika Artemije je rekao “Ovde će biti Vladičanski dom“. Tada je verovatno verovao u ljude koji su ga izdali. E, moj dobri Vladiko.

Posle smo mi iz vere u Boga i iz poštenja nastavili dalje. Posle bio Otac Stefan, pa Mati Zlata, stomatolog, imala ideju da popravlja zube narodu besplatno, bila iskrena prema Bogu. Završila stomatologiju. E moj brate. Kakve su to moralne veličine.

Onda jednog dana došla Mati Nina. I njena drugarica iz SNS ekipe i proglasiše da je sve počelo i realizovano od dolaska SNS na vlast. E pa nije Mati. Sram te bilo.

Vladika Artemije, kojeg na žalost zaboravljaš je stvorio tvoje duhovne oce, pa samim tim i tebe. Vladika Artemije je večnost a ti… ti si…

Svakog dana prolazim pored našeg manastira prema vinogradu ali se uvek pitam da li je trebalo da budemo bolji. A mogli smo.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.