Pantović o nastavku suđenja Đokiću: Saslušan „nekredibilan svedok“; Identifikovala Đokića tek u izmenjenoj izjavi Tužilaštvu

Pantović
FOTO: KoSSev

Danas je u Prištini nastavljeno suđenje u slučaju protiv Zorana Đokića – optuženog da je tokom 1999. počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći. Od planiranih dva, dovršeno je saslušanje samo jednog svedoka, a prema rečima Đokićevog advokata, Ljubomira Pantovića, radi se o nekredibilnom svedoku, budući da je žena koja je svedočila danas, menjala svoj iskaz, rekao je za KoSSev.

Danas je saslušana sestra jedne od žrtava, Valjbona Beriša (Valbona Berisha).

„Ona u prvoj izjavi koju je dala policiji 25. februara ove godine, u kojoj je opširno pričala o tom događaju u kom je izgubila brata, uopšte nije spomenula ime Zorana Đokića. Kasnije 19. marta, saslušana je u Tužilaštvu i najverovatnije pod instrukcijama tužilaca, ona ga je tek tada spomenula“, rekao je Pantić za KoSSev, zbog čega ocenjuje da je njeno današnje svedočenje u kom je Đokića označila kao krivca „instruisano“.

„Ali u prvoj izjavi, koja je najvažnija, koja je najsvežija, a izjava je na tri stranice, nemoguće je da propustiš da kažeš to, a ona to danas nije uspela da objasni, zbog čega tada nije to pomenula“.

Na prethodnom suđenju, održanom početkom decembra, ispitana su dva svedoka, takođe dve žene. One su govorile o događaju u kojem su im ubijeni muževi, a za koji je Đokić osumnjičen, ali one tada nisu identifikovale Đokića kao počinioca.

Tokom današnjeg ročišta, otpočelo se sa ispitivanjem i drugog svedoka, ali je ono završeno oko 15:30.

Nastavak suđenja Đokiću, zakazano je za 20. januar, potvrdio je Pantović.

Kosovska policija uhapsila je Zorana Đokića drugog februara na prelazu Jarinje. Njemu je istog meseca određen jednomesečni pritvor, koji je potom, produžen.

Prema optužnici podignutoj juna meseca, Đokić se sumnjiči da je „u saradnji sa neidentifikovanom kriminalnom grupom srpske nacionalnosti, tokom marta i aprila 1999. godine, počinio zločine protiv civilnog stanovništva u naselju Kristal u Peći“, gde su, prema navodima optužnice, “nasilno ušli u albanske kuće, naterali stanovnike da napuste domove, fizički i psihički ih zlostavljali, ali i ubili”.

Povezani članci:

Raseljeno lice iz Peći uhapšeno na Jarinju, Kosovska policija potvrdila

Zoranu Đokiću određen jednomesečni pritvor

Zoranu Đokiću iz Peći produžen pritvor za još dva meseca, istraga spora, procedura se krši

Podignuta optužnica za ratni zločin protiv Srbina iz Peći

Zoran Đokić pred prištinskim sudom: „Nisam kriv“

Suđenje Đokiću: Saslušana dva svedoka, nisu mogle da identifikuju osumnjičenogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.