Ziberaj: Kurir piše ono što dugo govorimo, da Srbija prodajom oružja kupuje povlačenje priznanja; Kurir u tekstu ne pominje Kosovo

kurir
FOTO: Jetljir Ziberaj, naslovna strana Kurira

Zamenik odlazećeg ministra spoljnih poslova Kosova, Jetljir Ziberaj, objavio je na svom Fejsbuk profilu naslovnu stranu Kurira, navodeći da ovaj list piše ono što su iz ovog ministarstva „dugo govorili“, da „srpski zvaničnici koriste prodaju oružja širom sveta protiv Kosova“. S druge strane, u Kurirovom tekstu se ne pominje Kosovo.

Danas sam srpski Kurir piše ono što smo dugo govorili, srpski zvaničnici koriste prodaju oružja širom sveta protiv Kosova, kršeći međunarodne sankcije i zakone. Srbija prodajom oružja kupuje zemlje koje daju falsifikovane diplomatske note. Oni idu toliko daleko da prodaju oružje i ubijaju nevine civile srpskim oružjem širom sveta, samo da bi se zadovoljili političkim ratom protiv Kosova, lažnim diplomatskim notama i propagandom. Vujić je Dačićev čovek i pokretao je sa Cizeljem kofer diplomatiju“, naveo je Ziberaj na Fejsbuku.

S druge strane, srpski tabloid Kurir u svom današnjem tekstu piše o navodnim vezama između bivšeg šefa srpske diplomatije, sada jednog od opozicionih prvaka u Srbiji, Vuka Jeremića i Slobodana Tešića, „koji važi za najvećeg srpskog trgovca oružjem“, kao i o navodnom postavljanju jednog od direktora MSP Srbije na urgiranje Tešića. 

U ovom tekstu se ne pominje Kosovo, niti povlačenje priznanja.

Ziberajeva teza o prodaji oružja u zamenu za kupovinu povlačenja priznanja, već dugo je prisutna među kosovskim zvaničnicima, pa je tako i sam ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli januara prošle godine izneo isto mišljenje.

„Naše jedino oružje je istina koju širimo po svetu“, glasio je tadašnji odgovor njegovog srpskog kolege, Ivice Dačića.

Slični navodi bili su popularni i novembra prošle godine, pre nego što je Kosovo odlučilo da uvede taksu na robu iz Srbije, kada je i kosovski zamenik premijera, Enver Hodžaj, govorio o „agresivnoj diplomatiji Srbije“.

U Srbiji je poslednjih nedelja aktuelizovana tema navodne trgovine uticajem i nanošenja finansijske štete srpskoj namenskoj industriji zbog navodne upletenosti oca ministra unutrašnjih poslova, Branka Stefanovića, u kupovinu naoružanja iz „Krušika“ po znatno umanjenim cenama, na šta je ukazao uzbunjivač, Aleksandar Obradović, radnik „Krušika“.

Jetljir Ziberaj je nedavno objavio i zapisnik sa sednice odbora SPS-a iz februara 1999, uz tvrdnju da se u ovom dokumentu „između mnogih drugih planova protiv kosovskih Albanaca, mogu pročitati i čak pokušaji prikrivanja masakra i masovnog proterivanja iz domova građana Kosova“. U objavljenom dokumentu, međutim, novinari KoSSeva nisu mogli da identifikuju sadržaj koji bi mogao da se interpretira kao iskazivanje namere da se prikriju masakri ili bilo koji drugi zločini. Više o tome čitajte u:

Ziberaj objavio zapisnik SPS-a iz ’99: Osnov da se Dačić pozove u Specijalni sud; A šta papir sadrži?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.