Pacoli ne ide u Novi Pazar „zbog Rezolucije 1244“: BG sprečava posetu ili ministar ne postoji?

Zvanični Beograd odbio je zahtev kosovskog ministra spoljnih poslova, Bedžeta Pacolija, za posetu Novom Pazaru. Zahtev je odbijen, jer u „UNMIK-ovom privremenom zakonskom okviru Kosovo nema ministarstvo spoljnih poslova, pa se sporazum o posetama zvaničnika ne može primeniti u slučaju Pacolija“, preneo je RTS razloge odbijanja posete. Ovo je potom potvrdio i ministar vojni, Aleksandar Vulin. Iz Prištine, međutim, poručuju da Beograd krši sporazum o posetama zvaničnika. „Ovaj slučaj ponovo pokazuje da se Beograd ne zalaže za poštovanje sporazuma iz Brisela i da izaziva nepotrebnu tenziju kako bi se sprečile posete visokih zvaničnika Kosova Srbiji,“ ocenjuju iz Pacolijevog kabineta.

Boravak Bedžeta Pacolija kao ministra spolјnih poslova takozvanog Kosova nije predviđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN – poruka je srpskog ministra vojnog medijima koju su preneli njegovu izjavu.

„Paralela“ je, međutim, napravljena pre samo tri dana kada su se srpski predsednik, odnosno predsednik međunarodno priznate države Srbije – Aleksandar Vučić i predsednik „Republike Kosovo“, odnosno „teritorije pod privremenom upravom UN“ – Hašim Tači, sastali u Briselu, gde zvanično vode razgovore za postizanje „pravno-obavezujućeg sporazuma“ o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, odnosno Srbije i Kosova.

„Nemojmo zaboraviti, mi smo država, međunarodno priznata država, a Kosovo i Metohija su teritorija pod privremenom upravom UN, u skladu sa Rezolucijom 1244. Nemojmo da pravimo nikakve paralele. Pacoli kao ministar inostranih poslova ne može da dođe na prostor Republike Srbije, iz prostog razloga što ni Rezolucijom 1244, ni odgovarajućim dokumentima UNMIK-a nije ni predviđeno da postoji bilo kakav ministar spolјnih poslova,“ rekao je Vulin.

Reakcija je stigla i od srpske premijerke, Ane Brnabić, ali na račun planiranih domaćina Bedžeta Pacolija.

Pacolija je, u svojstvu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova, u Novi Pazar pozvalo Bošnjačko nacionalno vijeće. Pozivnicu je potpisao sekretar ovog veća, Mirza Hajdinović.

„Imajući u vidu opredeljenost svih država Zapadnog Balkana ka evropskim i evroatlantskim integracijama, kao i značaj uspostavljanja trajne stabilnosti na području Zapadnog Balkana, smatramo afirmativnim da Vi, u svojstvu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Republike Kosovo, posetite Bošnjačko nacionalno veće, Novi Pazar, kao i druge sandžačke opštine,“ stoji u pozivnici veća poslatoj Pacoliju.

Upravo u cilju uspostavljanja stabilnosti i saradnje na Zapadnom Balkanu (Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija, Crna Gora i BiH), te pomirenja, organizovano je više inicijativa od strane Evropske unije, a među kojima je ključan Berlinski proces, koji je 2014. pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel. U okviru ovog procesa svake godine sastaju se najviši zvaničnici Zapadnog Balkana – na nivou predsednika, premijera, ministara MSP-a – potpisujući i sporazume. Svim ovim sastancima, mahom zajedničkim, prisustvovali su srpski i kosovski zvaničnici, među kojima je bila i, kako je to srpska premijerka objasnila – „osoba koja sebe naziva ministrom spoljnih poslova“, kako ona u prethodnom, tako i u sadašnjem sazivu kosovske vlade. Sastanci su ovekovečeni i zajedničkim fotografijama, što je bio slučaj i na poslednjem samitu u Londonu. 

„Pozivati direktore škola u Novom Pazaru, kao što je neko ispred Bošnjačkog nacionalnog veća uradio, na neki događaj koji se naziva ‘svečanom sednicom Bošnjačkog nacionalnog veća’, a povodom dolaska osobe koja sebe naziva ‘ministrom spolјnih poslova’ naše Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, predstavlјa jasno i flagrantno kršenje zakona Republike Srbije i zloupotrebu funkcije i mandata nacionalnih saveta nacionalnih manjina,“ kazala je premijerka.

Njen kosovski kolega prethodno je naveo da ukoliko ne bude dobio dozvolu srpskih vlasti za odlazak u Novi Pazar, on će odluku poštovati i neće da uradi ono što je, kako tvrdi, uradio Marko Đurić – „išao planinskim putevima da bi ušao na Kosovo i provocirao“.

Iz kosovskog MSP-a danas izražavaju „žaljenje i ogorčenje“, navodeći da je „Republika Kosovo uvek postupala u skladu sa sporazumima u Briselu o posetama visokih zvaničnika i u skladu sa potrebnim procedurama“.

Osim što za njih ovaj slučaj pokazuje da se Beograd ne zalaže za poštovanje briselskih sporazuma, takođe „izaziva nepotrebnu tenziju kako bi se sprečile posete visokih zvaničnika Kosova Srbiji“:

„Danas živimo u veku u kojem je slobodno kretanje ljudi osnovno ljudsko pravo i svaka država i vlada moraju da ga poštuju. Kosovo je poštovalo ova prava sa velikom posvećenošću i uvek će ih poštovati sve dok ne budu zloupotrebljena, kao što se u mnogim slučajevima dogodilo u prošlosti, sa gostima iz susedne severne države.“

Dodaju i da bi „bilo razumno“ da Kosovo zadrži pravo na recipročne mere protiv beogradskih vlasti u skladu, kako ocenjuju, sa Briselskim sporazumom, ali oni su:

„Posvećeni fundamentalnim pravima za slobodno kretanje ljudi, ako se ne zloupotrebe.“

„Da podsetimo da bi i posete Kosovara sunarodnicima u Preševu, Bujanovcu i Medveđi trebalo da budu recipročne posetama Srba svojim sunarodnicima na Kosovu,“ zaključili su.


Pročitajte još:

Marko Đurić se „iz ideala i ljubavi bori za svoj narod“, Pacoli „tajkun“ i „ministar nepostojeće države“

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo Pacolija da prisustvuje svečanoj sednici i debati u Novom Pazaru (dokument)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.