London: Danas i sutra peti Samit Zapadnog Balkana

Glavni grad Velike Britanije - London
London

U Londonu se danas i sutra održava Samit Zapadnog Balkana. Osim najviših zvaničnika Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, prisustvovaće i visoki evropski i međunarodni zvaničnici. Ovo je peti samit u okviru Berlinskog procesa koji je pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel 2014.

Ovogodišnji samit, kako je najavljeno, imaće tri cilja:

– povećanje ekonomske stabilnosti radi poboljšanja poslovnog okruženja, podsticanja preduzetništva, rešavanja nezaposlenosti mladih i promovisanja regionalne interkonekcije;

– jačanje regionalne bezbednosne saradnje kako bi se pomoglo u rešavanju zajedničkih pretnji, uključujući korupciju, ozbiljan i organizovani kriminal, trgovinu ljudima, drogom i vatrenim oružjem, terorizam i nasilni ekstremizam;

– olakšavanje političke saradnje – „kako bi se pomoglo regionu da rešava bilateralne sporove i prevaziđe pitanja iz prošlosti koja proističu iz sukoba devedesetih i jačanje demokratije i rodne ravnopravnosti“.

Iz Evropske unije u najavi ističu i da će ovo da bude „prilika za dalje unapređenje evropske perspektive u regionu“. Delegaciju EU predvodiće visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost, Federika Mogerini.

Komesar za susedsku politiku i proširenje, Johanes Han i komesar za bezbednost Džulijan King prisustvovaće danas sastancima ministara spoljnih poslova i unutrašnjih poslova.

Han će danas učestvovati i na događaju sa ministrima spoljnih poslova, mladima i predstavnicima organizacija civilnog društva, gde će se održati i dva panela. U utorak će održati i govor u Chatam House-u.

Mogerini će potom sa Hanom da prisustvuje sastanku sa predsednicima Zapadnog Balkana ili šefovima vlada u utorak.

Komesar King će govoriti na panelu o „međusobnim bezbednosnim pitanjima“, sa posebnim osvrtom na saradnju EU sa Zapadnim Balkanom u oblasti borbe protiv terorizma, kibernetičkog kriminala i radikalizacije.

Na samit su pozvani i predstavnici Austrije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Italije i Slovenije. Bugarska je pozvana u svetlu samita u Sofiji koji je održan maja, a Poljska je pozvana, jer će da bude zemlja domaćin istog Samita Zapadnog Balkana naredne godine.

Prvi samit održan je u Berlinu 2014., potom u Beču 2015., zatim u Parizu, a prošlogodišnji u Trstu.

Samitu u Londonu prethodio je samit ministara finansija Zapadnog Balkana.

Detaljnije u vestima:

Ministri finansija Zapadnog Balkana u Beču: Od naredne godine novi fond

Evropska poruka za samit u Sofiji: Zapadnom Balkanu dati novu energiju, cilj ekonomski razvoj

Samit lidera Zapadnog Balkana: O ekonomskom povezivanju i regionalnoj saradnji

Samit u Parizu: Regionalna kancelarija za mlade, nova poglavlja za Srbiju, finansiranje železničkog projekta za Kosovo

Seljimi: Srbija više ne bojkotuje kosovsku zastavu; EU: Kosovo je 6. balkanska zemlja

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.