Marko Đurić se „iz ideala i ljubavi bori za svoj narod“, Pacoli „tajkun“ i „ministar nepostojeće države“

Petar Petković poredi Đurića i Pacolija
Petar Petković, FOTO: www.kim.gov.rs

„Ministar u vladi Privremenih institucija samouprave u Prištini Bedžet Pacoli ne može ni u čemu da se poredi sa Markom Đurićem, iako to nastoji da čini.“ U odbranu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, stao je njegov pomoćnik Petar Petković. Reagovao je nakon Pacolijevog razgovora za Kljan Kosova, u kojem je rekao da ukoliko ne bude dobio dozvolu srpskih vlasti da ode u Novi Pazar, a po pozivu Bošnjačkog vijeća, on će odluku poštovati i neće da uradi ono što je, kako tvrdi, uradio Marko Đurić – „išao planinskim putevima da bi ušao na Kosovo i provocirao“.

A kako Petković vidi neuporedivost i to „ni u čemu“ dva zvaničnika:

– „Marko Đurić je osoba koja se iz ideala i ljubavi bori za svoj narod, svoju zemlju i sve koji u njoj žive“;

– „Pacoli je tajkun koji se obogatio u vremenu tranzicije dok su stotine hiljada građana zbog siromaštva napuštale Kosovo i Metohiju“;

– „Marko Đurić je na čelu institucije jedne suverene države“;

– „Pacoli je ministar nepostojeće države i na čelu ministarstva koje ne postoji po UNMIK-ovom ustavnom okviru i nevidljivo je za veći deo čovečanstva, baš kao i takozvano ministarstvo za kosovske snage bezbednosti“;

– „Đurić je bio u svojoj zemlji i sa svojim narodom“;

– „Pacoli i njemu slični odlučili su da pošalju do zuba naoružane razbojnike na mirne i goloruke građane“;

– „Pacoli ne treba da bude uplašen ničija tri prsta, jer to je srpski, pravoslavni simbol ljubavi i svetog trojstva, i začudo, iako je čitav život bio okružen komšijama Srbima, nije ništa naučio o našoj kulturi.“

Šta je Pacoli rekao o zahtevu koji je poslao srpskim vlastima da mu dozvole odlazak u Novi Pazar, po pozivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća, pročitajte u posebnoj vesti.

A kako je govorio o srpskim zvaničnicima, čitajte u intervjuu koji je dao za BBC.

„Bio bih zlurad kada bih rekao da ako pokuša da to uradi da će se provesti kao Marko Đurić,“ ovako zahtev srpskim vlastima Bedžeta Pacolija da sutra dođe u Novi Pazar vidi njegov srpski kolega Ivica Dačić. Odmah potom je i dodao da se „sigurno neće tako provesti, jer je Srbija civilizovano društvo“, naveo je dalje Petković, te da je Pacoli „ministar nepostojeće države“.

Sam Marko Đurić, koga Petković brani, ima viziju „mirne, staložene reakcije“ ukoliko Pacoli pokuša da dođe – „drugačije od one kakvu oni očekuju“.

„A svakako nećemo dozvoliti bilo kome da na području Srbije, gazi, unižava i maltretira bilo koga svojim političkim delovanjem, niti ćemo dozvoliti bilo kome da predstavlja institucije tzv. lažne države,“ poručio je Đurić, koji je i sam u južnoj srpskoj pokrajini u martu uhapšen tokom sastanka sa kompletnim srpskim rukovodstvom, usred severne Kosovske Mitrovice, uz suzavac i šok bombe, po sopstvenom svedočenju – sa zavojima na rukama, maltretiran u vozilu ROSU na putu do Prištine, a tamo sproveden do policije sa lisicama na rukama iza leđa i glavom pognutom napred, uz psovke, povike i snimanje okupljenih građana.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.