Orlić: Priština pokušava da zloupotrebi SE, aspiracije za članstvo u suprotnosti sa principima organizacije

Vladimir Orlić Tobijas Flesenkemper
FOTO: Narodna Skupština Srbije

Zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope je neprihvatljiv za Srbiju, ali i iz ugla samih pravila i vrednosti na kojima se zasniva rad ove organizacije, ocenio je predsednik Narodne skupštine Srbije, Vladimir Orlić, na sastanku sa šefom Misije SE u Beogradu, Tobijasom Flesenkemperom.

Govoreći o aktuelnoj situaciji, Orlić je istakao da je stanje na Kosovu i Metohiji pitanje od najvišeg značaja za Srbiju, te da se prava Srba „svakodnevno brutalno gaze“.

„Priština samo ignoriše preuzete obaveze i na dnevnoj bazi povlači jednostrane poteze kojima se ugrožava i fizička bezbednost Srba na KiM i brutalno krše njihova prava“.

Otvoreno šalju poruke da smatraju ništavnim sve dogovore koji ne idu u prilog Aljbinu Kurtiju

Sa druge strane, kaže da zvanični Beograd, uvek insistira na pristupu koji podrazumeva mir za sve i poštovanje dogovorenih rešenja.

Osvrnuo se i na zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, te kaže da je on neprihvatljiv za Srbiju, ali i iz ugla samih pravila i vrednosti na kojima se zasniva rad ove organizacije.

„Demokratija, poštovanje ljudskih prava i vladavina prava – to su upravo primeri onoga što je svakodnevno brutalno uskraćeno Srbima sa KiM“, još jednom podcrtava Orlić.

Dodao je da su aspiracije Kosova u SE „štetne, kontraproduktivne i u suprotnosti sa temeljnim principima same organizacije“.

„Neophodno je da Savet Evrope, u najmanju ruku, sačuva svoju neutralnu poziciju“, naveo je predsednik Narodne skupštine.

Podcrtava i da zahtev za članstvo u SE predstavlja kršenje Statuta organizacije, konkretno člana 1, jer podriva jedinstvo organizacije čijih 12 država članica ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu, kao i člana 4, po kome je članstvo u Savetu Evrope otvoreno samo državama, „što ovde nedvosmisleno nije slučaj“.

„Veoma je važno imati u vidu da Priština pokušava da politički zloupotrebi Savet Evrope, bez obzira da li je reč o komitetima organizacije ili o skorašnjoj odluci da im se dozvoli mogućnost obraćanja na sednici, što je sve u direktnoj suprotnosti i sa pravilima i sa temeljnim principima i vrednostima SE“, istakao je Orlić.

Podsetimo, Priština je 12. maja preduzela prvi korak u prijavljivanju za članstvo u Savet Evrope. Odluka je tada donešena na elektronskom sastanku Vlade u Prištini, a prema njoj Ministarstvo za spoljne poslove i dijasporu se obavezuje da sprovede sve zakonski zasnovane procedure za članstvo.

Odlukom je „u načelu“ odobrena inicijativa za članstvo u ovu međunarodnu organizaciju. Ubrzo zatim, Kosovo je predalo i aplikaciju za članstvo.

Ovaj potez Prištine naišao je na osudu Beograda.

Sa druge strane, Prištinu je podršku dala Albanija, međunarodni predstavnici na Kosovu – Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Francuske i Velike Britanije.

Mesecima unazad iz Prištine takođe sve češće najavljuju i apliciranje za članstvo u drugim međunarodnim organizacijama poput EU, NATO i Partnerstvo za mir.

Upravo zahtev za članstvo u EU do kraja godine, a tokom predsedavanja Češke, najavila je juče još jednom kosovska predsednica, Vjosa Osmani, na konferenciji o demokratiji i slobodi medija u Potsdamu kod Berlina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.