Opozicija kritikuje dogovor: Šta je Srbija dobila? Priznanje kosovskih ličnih karata – korak ka priznanju Kosova

Vučić Kurti
Foto: Žosep Borelj, Tviter

„Veoma dobar za Srbiju“; „Pobeda srpske diplomatije“, „Izborili smo se za srpsku državnost na KiM-u“, poruke su koje dominiraju u izjavama predstavnika vlasti u Srbiji nakon juče postignutog usmenog dogovora o dokumentima. Opozicija se, međutim, ne slaže. „Priznanje kosovske nezavisnosti“, „Praktično priznanje punovažnosti secesionističke lične karte“, „Srbija nastavila sa politikom etapnog priznanja svoje otcepljene teritorije“, reakcije su opozicije u Srbiji na sporazum kojim se ukida srpski ulazno-izlazni dokument za građane sa kosovskim ličnim kartama, a Priština se obavezuje da odustane od primene iste mere.

Opozicija u Prištini je takođe kritikovala vlasti u vezi sa novim sporazumom, dok ga je vlast predstavljala kao ispunjenje svog cilja o uvođenju reciprociteta.

O tome čitajte u posebnoj vesti:

Kurti se hvali reciprocitetom, opozicija ga kritikuje – srećan jer sprovodi Tačijev sporazum; korak ka ZSO

Imamo sporazum, kratko je i iznenada juče poručio Žozep Borelj, a nakon bezuspešnog sastanka u sklopu dijaloga na najvišem nivou 18. avgusta i ovonedeljnog boravka izaslanika SAD i EU u Prištini, severnom delu Mitrovice i Beogradu.

„U dijalogu kojim posreduje EU, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak onima koji poseduju kosovske lične karte i Kosovo se složilo da ne uvodi ista (dokumenta) za one koji poseduju srpske lične karte“, poručio je šef evropske diplomatije na Tviteru.

Precizirao je da će Srbi sa Kosova, kao i svi ostali građani, moći slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte, te je čestitao Kurtiju i Vučiću na odluci.

Čestitke su potom usledile i od strane drugih međunarodnih zvaničnika i predstavnika kako u Evropi, tako i u SAD-u.

Odmah zatim usledile su pozitivne reakcije u Srbiji.

„Prihvaćen je uslov Vučića, a na Kosovu je sačuvano prisustvo Srbije“, protumačio je sporazum direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Pohvale su stigle i sa Severa Kosova. „Ovo što smo danas videli je uspeh srpske diplomatije“, kazao je zatim poslanik u kosovskom parlamentu iz Srpske liste, Igor Simić, dok je potom predsednik ove stranke, Goran Rakić, govorio o „neprocenjivom značaju dogovora“, ali i o pokušaju gašenja požara koji dolazi iz Prištine.

Srpska premijerka je danas kazala da je Beograd zadovoljan dogovorom s Prištinom o ličnim kartama „u granicama onog što je moglo da se očekuje“, ali i da nije bilo prostora za manevar.

Sa druge strane, poručila je da se od 1. septembra ulazi u period velike nestabilnosti jer nije postignut dogovor o registarskim tablicama.

Srpski predsednik je o novom sporazumu govorio i danas, navodeći da je on „veoma dobar za Srbiju“, ali i da je usmen, jer u pisanom formatu već postoji sporazum iz 2011. godine.

„Nikome nije teže, svima je lakše, ni za jotu svoju poziciju nismo promenili“, kazao je Vučić.

O ovim reakcijama čitajte u posebnim vestima:

Vučić: Dogovor je usmen i veoma dobar za Srbiju, za neke ljude šta god da uradite nikada nije dobro

Petković: Prihvaćen uslov Vučića a na Kosovu sačuvano prisustvo Srbije

Rakić: Neprocenjiv značaj dogovora, ali i samo pokušaj gašenja požara, vatra je u Prištini

Simić: Ovo što smo danas videli je uspeh srpske diplomatije, ali nema mesta euforiji

Šta kaže opozicija?

Za razliku od vlasti, opozicija u Srbiji kritikuje novi dogovor.

Obradović: Otkazivanje Evroprajda da bi se zamaskirali pogrešni potezi na Kosovu

Lider Dveri, Boško Obradović, izjavio je danas da se ne sme postavljati kao pitanje sloboda kretanja za Srbe sa Kosovu uz lična dokumenta koja im izdaje država Srbija, ali da je sporno da Srbija priznaje lična dokumenta Prištine.

„Država Srbija ne sme da prizna lična dokumenta koja izdaje lažna država Kosovo, jer to znači priznanje kosovske nezavisnosti, bez obzira što se to proba izbeći nekakvom novom i nevidljivom fusnotom koja se sada naziva disklejmer“, naveo je Obradović u pisanoj izjavi.

Ocenjuje i da, ukoliko je pokušaj vlasti da informacijom o otkazivanju Evroprajda zamaskira i „sakrije nove pogrešne i antiustavne poteze na Kosovu i Metohiji“, ti pokušaji nisu uspešni.

„Nikakvi dalji privatni i tajni sporazumi sa separatistima ne smeju biti potpisani dok se u Narodnoj skupštini ne donese pregovaračka platforma za Kosovo i Metohiju koje se moraju držati svi državni organi“, smatra Boško Obradović.

NADA: Vlast je praktično priznala punovažnost „secesionističke“ lične karte

Koalicija NADA u sličnom tonu komentariše jučerašnji dogovor.

Tvrde da je nedopustivo da odlazeća vlada bez rasprave u parlamentu i na štetu srpskog naroda donosi odluku da ukine propratna dokumenta za građane sa kosovskom dokumentacijom, pri ulasku u centralnu Srbiju.

„Pristankom na ukidanje propratnih dokumenata koji su uz tzv. kosovsku ličnu kartu kosovskim Albancima bili potrebni za prelazak administrativne linije i ulazak u centralnu Srbiju, vlast je praktično priznala punovažnost secesionističke lične karte“, naveli su iz koalicije NADA u saopštenju.

Ova koalicija je ujedno upitala kakav je to dobitak za Srbiju, „ako se zna da ni do sada privremene institucije u Prištini nisu izdavale nikakav dokument kada su Srbi ulazili na Kosovo i Metohiju“.

Jeremić: Jedina promena – Srbija počinje da priznaje kosovska dokumenta

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić, takođe slično komentariše najnoviji sporazum.

Kaže da je jedina promena u odnosu na pređašnje stanje „to što će Srbija početi da priznaje dokumenta takozvanog ‘Kosova’, što do sada nije bio slučaj“.

„Sve drugo je ostalo isto. Ono što smo dobili zauzvrat su pohvale za Vučića od strane zvaničnika EU. I zeleno svetlo da nastavi da gazi“, naznačio je Jeremić.

Jeremić je u toku dana slično predsedniku Pokreta Dveri poručio da je Beograd pristao da prizna kosovska dokumenta da bi Vučić „smeo da otkaže Evroprajd“.

Najavio je da će Narodna stranka na posebnoj sednici Skupštine Srbije predložiti „državotvornu pregovaračku platformu“ za Kosovo i Metohiju sa setom konkretnih mera koje bi država trebalo da preduzme na domaćem i međunarodnom planu, u okviru briselskog dijaloga i van njega.

„Tražićemo od parlamentarne većine da prihvati našu platformu ili da, ako neće da je prihvati, predloži svoju platformu. Mora se konačno znati o čemu se pregovara, ko sme da pregovora, šta su elementi pregovora, i da se zna koliko novca odlazi na Kosovo i Metohiju, ko ga troši, uzima i zloupotrebljava, kao i da se zna ko bi šta trebalo da radi u međunarodnom prostoru“, rekao je Jeremić.

„Predložićemo im da Vučić napiše pisma predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i predsedniku Kine Si Đinpingu kojima ih obaveštava da Srbija nikada neće priznati Kosovo i traži od Rusije i Kine da iskoriste svoje pravo veta u Savetu bezbednosti UN da to spreče na bilo koji način kada god to došlo na dnevni red tog tela Svetske organizacije“, dodao je Jeremić, saopšteno je iz Narodne stranke.

Pokret za odbranu KiM: Srbija već navikla Albance, Ameriku i EU na svoju ‘kooperativnost’

Pokret za odbranu KiM, podsećajući na to da je informaciju o sačinjenom dogovoru saopštio visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, u objavi na Tviteru, poručio je da je tako „na mala vrata, kao nekakav informacioni uljez, u našu javnost ušla vest o pobedi
Kurtijevog načela o reciprocitetu između ‘dve države’ kada je reč o slobodi kretanja“.

„Takve međusobne koncesije putem međunarodnog sporazuma čine samo države, te
se stoga može zaključiti da je Srbija i ovim sporazumom, počevši od temeljnog
Briselskog sporazuma iz aprila 2013, nastavila sa politikom etapnog priznanja svoje
otcepljene teritorije“, navodi se u reakciji predsedništva Pokreta za odbranu KiM.

Naznačili su i da je jedina koncesija za srpsku stranu pravo Srba sa KiM da putuju u Srbiju bez dokumenata za ulazak i izlazak, ali i dodaju da je to istovetno pravo Albanaca koji nemaju isprave Republike Srbije.

„Ali će i ta, sada više simbolička, razlika brzo izgubiti svaki značaj. Naime, budući da još nema dogovora u vezi sa registarskim tablicama, pošto je zvanična Srbija već navikla kosmetske Albance, Ameriku i EU na svoju ‘kooperativnost’, može se očekivati još jedno brzo popuštanje. Kada pokrajinski Srbi opet nekakvim zajedničkim sporazumom budu prinuđeni na Kurtijeve registarske tablice, moraće radi toga da uzmu dokumenta nelegalnih vlasti ‘Kosova’. Tada će se istopiti i poslednja razlika između Srba i tzv. Kosovara. U državno-administrativnom smislu svi će biti ‘Kosovari’, da ne kažemo ‘građani Kosova'“, ocenjuju.

Pokret za odbranu KiM navodi i da Vučić „može da prikriva još jedan poraz zvanične Srbije svojom maglom zvanom ‘otvoreni Balkan'“, ali i dodaje da je to „šifra njegove evropske pokrivalice za višegodišnje predavanje Kosova“.

„Tu formulu definitivnog priznanja ‘Kosova’ već je prihvatio i tamošnji ‘premijer’ svojim planom ‘Proces normalizacije između Srbije i Kosova – regionalni okvir’. Tamo, u osam tačaka, u kojima se vidi američki rukopis, on daje ‘svoju’ viziju Vučićeve stvaralačke ideje“, ocenili su.

Tvrde i da se od zapadnog Balkana stvara mini unija „šest država“ sa skromnim ciljem da se postigne zajedničko tržište.

„Koliko je, zajedno sa slobodom kretanja ljudi, reč o nerealnom cilju, govori činjenica da posle više od decenije i po postojanja nije ostvaren ni mnogo skromniji plan o zoni slobodne trgovine (CEFTA)“, dodaje se u reakciji.

Tvrde i da Evropskoj uniji, „koja izigrava glavnog posrednika u ovom procesu“, ne smetaju ovakve „političke nebuloze“.

„A zašto bi, kada one vode ka gotovo nedostižnom cilju – potpunom priznanju ‘Kosova’ od strane Srbije, koja već više od decenije u liku Aleksandra Vučića, kolaborira na poništavanju srpskog suvereniteta na Kosovu i Metohiji“, zaključuju iz Pokreta za odbranu KiM.

Kamberi: Sporazum dobrodošao za građane u Preševu, Bujanovcu, Medveđi

Jedini predstavnik Albanaca u srpskom parlamentu, Šaip Kamberi, sa druge strane, pozdravio je postizanje dogovora, rekavši da je dobrodošao i za građane koji žive u Bujanovcu, Preševu i Medveđi.

„Sloboda kretanja, posebno građana Republike Kosovo, dobija na značaju. Ovakvi dogovori dobrodošli su i građanima Preševske doline“, naveo je Kamberi.

Juče se oglasila univerzitetski profesor i srpska političarka sa Kosova Rada Trajković koja je pozdravljajući dogovor kojim se olakšava sloboda kretanja, ipak naglasila da je njime zapravo ozvaničen reciprocitet između Srbije i Kosova, te da je Srbija posle deceniju Vučićeve vladavine, ne samo saterana u ćošak, kako srpski predsednik redovno ističe, već zapravo više nije ni u pregovaračkoj sobi.

Partija Kosovskih Srba je istog dana ocenila da je predsednik Srbije još jednom potvrdio da „Srbi na Kosmetu nemaju državu, već iluziju države, režiranu u Beogradu i preko državnih medija“.

Sve o najnovijem dogovoru čitajte u posebnim vestima:

Vučić: Dogovor je usmen i veoma dobar za Srbiju, za neke ljude šta god da uradite nikada nije dobro

Kurti se hvali reciprocitetom, opozicija ga kritikuje – srećan jer sprovodi Tačijev sporazum; korak ka ZSO

Kramon i Rode čestitaju, ali i pozivaju na pronalaženje rešenja za registarske tablice

Stejt Department: Verujemo u konačni sporazum Srbije i Kosova preko dijaloga

Svećlja: Zakonitost i ustavnost u našoj zemlji premise na kojima će se sprovoditi dogovori sa Srbijom

PKS: Bojimo se da sledeću pobedu Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti

Osmani: Reciprocitet i jednakost

Rakić: Neprocenjiv značaj dogovora, ali i samo pokušaj gašenja požara, vatra je u Prištini

Simić: Ovo što smo danas videli je uspeh srpske diplomatije, ali nema mesta euforiji

Kurti: Prelazak granice u oba smera bez prepreka, duh principijelnih razgovora je reciprocitet

Petković: Prihvaćen uslov Vučića a na Kosovu sačuvano prisustvo Srbije

Trajković: Sa Vučićem na čelu Srbija više nije ni u pregovaračkoj sobi

Borelj: Imamo dogovor, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak, ni Kosovo neće da traži ista

Vučić: Albancima „disklejmer“ kad ulaze u Srbiju, Srbima s Kosova srpska lična karta, od KM tablica ne odustajemo


Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.