Svećlja: Zakonitost i ustavnost u našoj zemlji premise na kojima će se sprovoditi dogovori sa Srbijom

svećlja polaganje venca zupče
FOTO: Xhelal Sveçla/Fejsbuk

„Zakonitost i ustavnost u našoj zemlji su premise na kojima će se sprovoditi dogovori iz procesa dijaloga“, poručio je kosovski ministar Dželjalj Svećlja (Xhelal Sveçla).

Reakcija stiže nakon što je u Briselu potvrđen dogovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija o ličnim dokumentima za one koji prelaze administrativnu liniju, odnosno za Prištinu granicu.

„Od 1. septembra državljanima Republike Kosovo koji putuju u Srbiju ili kroz nju neće se dobijati dodatni dokument na graničnim prelazima“, Svećlja se opredelio za glavni deo dogovora.

Istovremeno je kosovska vlada odustala od primene istog takvog dokumenta za srpske državljane.

„Više puta smo iskazivali volju da ovakvog dokumenta uopšte ne bude, ni od strane nas, ni od strane srpskih vlasti, sve dok se zasniva na fer odnosima dve države. Kao Republika Kosovo, mi smo u potpunosti zainteresovani za punu promociju slobode kretanja za sve građane Republike Kosovo, bez razlike“, poručio je Svećlja.

„Reciprocitet i jednakost“, kratko je poručila prethodno i kosovska predsednica Vjosa Osmani povodom postizanja sporazuma o ukidanju ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, odnosno odustajanjem Prištine da primeni istu meru.

Pre nje se oglasio i kosovski premijer koji se smatra glavnim zagovornikom „reciprociteta“ prema Srbiji.

„Duh principijelnih i ravnopravnih razgovora u Briselu je reciprocitet. Normalizujuća rešenja moraju imati reciprocitet iznutra, kako to dobrosusedski odnosi podrazumevaju“, poručio je Aljbin Kurti.

Kosovski premijer sve vreme insistira na „reciprocitetu sa Srbijom“, počev od uvođenja posebnih mera, preko toga da je u pregovorima sa Srbijom cilj „uzajamno priznanje“, u središtu čega je upravo reciprocitet.

Da je jučerašnjim dogovorom zapravo ozvaničen reciprocitet između Srbije i Kosova, te da je Srbija posle deceniju Vučićeve vladavine, ne samo saterana u ćošak, kako srpski predsednik redovno ističe, već zapravo više nije ni u pregovaračkoj sobi, komentarisala je srpska političarka sa Kosova Rada Trajković. Ona je ipak pozdravila dogovor kojim se olakšava sloboda kretanja.

U subotu je postignut dogovor da Srbija prestane sa izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, kako je to činila proteklu deceniju na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. Time je i Priština povukla svoju odluku da izdaje isti takav dokument za građane sa srpskim dokumentima, koju je uvela 29. juna kao „recipročnu meru“.

O jučerašnjem sporazumu i reakcijama više u:

PKS: Bojimo se da sledeću pobedu Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti

Osmani: Reciprocitet i jednakost

Rakić: Neprocenjiv značaj dogovora, ali i samo pokušaj gašenja požara, vatra je u Prištini

Simić: Ovo što smo danas videli je uspeh srpske diplomatije, ali nema mesta euforiji

Kurti: Prelazak granice u oba smera bez prepreka, duh principijelnih razgovora je reciprocitet

Petković: Prihvaćen uslov Vučića a na Kosovu sačuvano prisustvo Srbije

Trajković: Sa Vučićem na čelu Srbija više nije ni u pregovaračkoj sobi

Borelj: Imamo dogovor, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak, ni Kosovo neće da traži ista

Vučić: Albancima „disklejmer“ kad ulaze u Srbiju, Srbima s Kosova srpska lična karta, od KM tablica ne odustajemo


Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.