Vučić: Albancima „disklejmer“ kad ulaze u Srbiju, Srbima s Kosova srpska lična karta, od KM tablica ne odustajemo


Srbija očekuje garantije EU za predlog kompromisnog rešenja na recipročnu meru iz Prištine da izdaje ulazno-izlazni dokument za državljane Srbije kada ulaze na Kosovo – a to je prihvatanje kosovskih dokumenata uz tzv. disklejmer da se time niti priznaje jednostrana nezavisnost Kosova, niti se prejudicira konačni status. S druge strane bi se državljanima Srbije sa Kosova prihvatale njihove srpske lične karte. U vezi sa KM tablicama, dogovora nema – Srbija od njih neće odustati, premda će kosovska strana od 1. septembra započeti da primenjuje ovu odluku. „Međutim, to je rok od dva meseca pa ćemo da vidimo“, kao i: „Nećemo da odustanemo od državnosti Srbije na Kosovu. Tačka“.

U toku je konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na kojoj je saopštio da je novi-stari mandatar srpske vlade ponovo Ana Brnabić. Takođe govori o aktuelnoj krizi na Kosovu, uoči 1. septembra, za kada Priština najavljuje da na Severu započinje da primenjuje svoje odluke o tablicama i dokumentima.

Izneo je nove detalje dosadašnjih, kaže – neuspešnih razgovora sa Albancima sa Kosova.

„Naši razgovori sa Albancima su bili vrlo neuspešni, sa posrednicima izuzetno teški i na kraju smo došli do toga da se ni u čemu ne slažemo sa njihovim pričama o priznanju. Naša poruka je – nema ništa ni od priznanja, ni od uzajamnog priznanja i nemojte uopšte u Beograd da dolazite sa takvim pričama pošto su besmislene“, kazao je Vučić.

Ne gubite vreme, ne trošite pare na avionske karte, na smeštaj bilo gde, bolje da odete da se zabavljate u beogradske klubove, bilo gde, nego da trošite vreme na razgovore sa mnom, neću o tome da pričam

Srbija spremna da deklaracioni listić za putnike sa Kosova zameni disklejmerom da bi Srbi sa Kosova ulazili sa srpskom ličnom kartom 

Za druge teme spreman je da razgovora, kao i za kompromisna rešenja, ali od dve vruće teme – pitanja KM tablica, odnosno srpskih tablica gradova na Kosovu i Metohiji, te izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za one koji imaju samo srpsku ličnu kartu – kompromis se nazire samo za potonju.

Međutim, da bi se to dogodilo, Vučiću su potrebne garantije od EU, ali ne od Kurtija.

U skladu sa tim, a i u skladu sa sporazumom o slobodi kretanja iz 2011, tačka 3, Vučić navodi da su na pregovorima rekli sledeće:

„Možemo da izdajemo ta dokumenta i vama i nama, mada je to bespotrebno, ali za nas je važno da Srbi sa Kosova i Metohije sa dokumentima Republike Srbije mogu da se kreću, da ulaze i izlaze sa teritorije KiM. I mi smo spremni da izdamo jedan opšti disklejmer u kojem bi pisalo, mi danas prihvatamo njihova dokumenta uz jedan disklejmer, spremni smo da ga istaknemo na administrativni prelaz u skladu sa onim što je potpisano, ali imamo jedan uslov i zato nije došlo do dogovora, čekamo garantije EU a ne Kurtijeve polupriče i izbegavanja“.

Disklejmer bi glasio:

„Omogućavanje korišćenja ličnih karata izdatih od strane Prištine Kosova se vrši isključivo iz praktičnih razloga radi olakšavanja položaja pojedinaca i omogućavanja slobode kretanja, u skladu sa Sporazumom o slobodi kretanja, postignutim u dijalogu 2011, i ne može se tumačiti kao priznavanje jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, ne prejudicira određivanje konačnog statusa Kosova i ne može se tumačiti kao pristanak Beograda na odstupanje od Rezolucije SB UN 1244“.

I dok bi se sa Kosova u centralnu Srbiju ulazilo uz ovo odricanje od odgovornosti, Srbi bi ulazili na Kosovo bez ikakvih drugih dokumenata osim sa srpskom kartom.

Vučić sada očekuje odgovor od Borelja i Lajčaka a to je da:

„Svaki Srbin koji živi u Mitrovici, Leposaviću, Gračanici, Zvečanu, može da ulazi sa dokumentima RS i da napusti teritoriju Kosova i Metohije sa dokumentima Republike Srbije“.

To je za nas od ključnog značaja jer ti ljudi ne mogu da pripadaju viznom režimu i da na svakih 90 dana ulaze i izlaze iz svojih kuća

Garantije od EU očekuje u naredna „dva, tri ili četiri dana“, nakon čega „imamo dogovor“, kaže, ali i dodaje da će se kriza nastaviti „najmanje do 31. oktobra“, kada ističe rok za zamenu KM tablica za RKS, prema nameri kosovskih vlasti.

Od KM tablica ne odustajemo, PR od 1. septembra sprovodi odluku, kriza se nastavlja

„Kriza se svakako nastavlja, produbljuje. Kako ćemo da reagujemo i kako će da reaguje naš narod, važno je da mi reagujemo mirno i smireno, ali je takođe važno da ne budemo okrivljeni za propast pregovora, i zato se trudimo da budemo konstruktivni, ozbiljni u ovom dijalogu“.

Za tablice kaže da je pitanje komplikovanije, jer rešenja, navodi, ne odgovaraju Albancima.

„Mi smo došli do jedne tačke, očigledno je da oko pitanja tablica tu očigledno nema nikakvog dogovora a to znači da od 1. septembra oni to počinju da provode“, naglašava predsednik Srbije, dodajući: „Međutim, to je rok od dva meseca pa ćemo da vidimo“.

Kurti je ubeđen, kaže, da će oni „propagandom i time što im se obraća na srpskom“, Srbe sa Kosova ubedi da odustanu od svoje države Srbije i da odustanu od tablica KM.

Dodaje da je vlastima u Prištini jedino stalo do toga da se odustane od tablica KM.

„Da bi se reklo da nema Srbije na Kosovu i Metohiji, kao što im je jedino važno da svi Srbi imaju tzv. kosovska dokumenta sa KiM, da se ne bi reklo da su sačuvali dokumenta Republike Srbije i da normalno žive na KiM“.

Međutim, nema odustajanja od KM tablica, naglasio je.

„Nećemo da odustanemo od KM tablica, pogotovu što su oni odbili statusno neutralne KS tablice, sve što smo ponudili, odbili su. Nemamo kuda, nemamo gde, nećemo da prihvatimo ni ovo od dokumenata ukoliko se ne bude Srbima sa Kosova garantovalo da mogu sa dokumentima Republike Srbije da ulaze i izlaze, ne pokazujući bilo kakva kosovska dokumenta, idemo u veću krizu, imamo mnogo problema. Neću da govorim o tome koliko je laži izneto kako će neko da napada manastire, kako će da sruše veliki moral boraca za tradiciju“.

Nema više razgovora ni o čemu bez ZSO, mali ali važan pomak

Vučić kaže da više ne postoji ništa o čemu žele da pričaju pre Zajednice srpskih opština i konstatuje da u vezi sa ovom temom, postoji pomak, a to je ono što je i američki izaslanik Gabrijel Eskobar kazao u sinoćnom intervjuu za N1, a to je da upravo ZSO, mora da bude sledeća tema, te da je i sam američki sekretar Entoni Blinken to kazao u nedavnom susretu sa Aljbinom Kurtijem i Vjosom Osmani.

Nemamo problem da ispunimo i ono što mi nismo potpisali već neko pre nas, tako se odgovorna država ponaša. Tako da ZSO na stolu ako uopšte mislite da razgovaramo o bilo čemu

Ne odustajemo od državnosti Srbije na Kosovu. Tačka

Komentarišući navode američkog izaslanika Gabrijela Eskobara da Srbi „treba da zaborave to da je Kosovo deo Srbije“, Vučić, podsećajući na to da se radi o čoveku koji je „u svakom razgovoru korektan“, te da predstavlja američku politiku, kaže:

„Suviše sam mator da bih pogazio Ustav Srbije, naši prijatelji sa N1 još uvek nisu pronašli nešto da sam ja pogazio Ustav Srbije. Kao predsednik Srbije ne mogu, a i ne želim da zaboravim da je Kosovo deo Republike Srbije“.

„Šta očekujete od njega, to neka novost za vas?! Ja gledam to foliranje u našoj javnosti kako smo tobož iznenađeni i zaprepašćeni. Što ste iznenađeni i zaprepašćeni kada nam to govore 23 godine?! Pa jesu oni išli kod onih stručnjaka u Junik i slikali se sa njima?! Od Holbruka pa nadalje i tada to nisu bili teroristi nego borci za slobodu. Danas da vide nekog od srpskih sredina rekli bi – to su teroristi, mnogo im tanka ta linija između terorista i boraca za slobodu. Pa to je američka politika. Šta očekujete od g. Eskobara? Što se pravimo blesavi kao da ne znamo šta je američka politika! A što se pravimo blesavi kao da ne znamo da će da promene stav po pitanju Kosova? Pa neće, ali ima promena u ovim stavovima“.

Dijalog sa Prištinom postoji oko toga da su Srbi sa Kosova državljani Republike Srbije.

Nećemo da odustanemo od državnosti Srbije na Kosovu. Tačka

„To je ključna stvar za nas a ne da li će da izdaju ili neće da izdaju (dokumenta) – ako prihvate ovo za Srbe sa Kosova, super, nema nikakvih papira, čekanja na prelazu ništa, ni za Albance super, a ni za Srbe sa Kosova“.

Međutim, podseća na to da Albanci žele da zaokruže svoju nezavisnost.

„Za to imaju suštinsku podršku Kvinte. Kvinta gleda da ne dođe do sukoba. Šta god da tražite pomoć sa strane, sve i da hoće, a ne zaboravite da se nalazimo na evropskom putu i ta pomoć ne može da stigne i oslanjamo se na sebe i sopstvene snage, jedino na koga možemo da se oslonimo jeste na sebe“, dodao je srpski predsednik.

U sefu 7 odpriznanja Kosova

Ipak, oslanjajući se na sebe, srpska strana je uspela da prikupi 7 otpriznanja Kosova, i oni se nalaze u njegovom sefu, te fioci srpskog ministra spoljnih poslova.

„Kad bude trebalo, obelodanićemo. U mojoj fioci, ne negde drugo, u mom sefu je sedam. Naporan je to rad, teška je to borba“, dodaje.

Specijalna policija nema pravo na Sever, KFOR-u šaljem pismo i tražim nešto iz 1244

Osvrnuo se i na navode KFOR-a, ali i NATO-a zvaničnika, da specijalne policijske snage imaju pravo da idu po celoj teritoriji Kosova.

„To je nešto najpokvarenije, da njihova svaka vrsta policije ima pravo da ide svuda po teritoriji Kosova, lažu! Upravo po briselskom sporazumu, tačka 9, govori o tome da na Severu imate direktorat Sever, regionalnu policiju Sever“. 

Vučić navodi da se 10 dana svađao u briselskim dogovorima u vezi sa etničkom zastupljenošću policajaca, ali i da KFOR gazi duh briselskog sporazuma.

Tvrdi da se tokom briselskih dogovora sa „Rasmunsenom i Tačijem“ sve vreme pričalo upravo o specijalnim policijskim jedinicama Kosova da ne mogu da dolaze na Sever, te da su njih dvojica i potpisali takav dogovor, i da to bivša evrospka posrednica Federika Mogerini može da potvrdi.

Ali potvrdio je i proširivanje puteva i utvrđenja kako bi se lakše došlo do srpskih sredina na Severu.

„Nego ovo iz KFOR-a, brzo da oni pogledaju briselski sporazum, da razmisle još jedanput, a nema problema, ako kažu da je to to, dobro, onda ćemo mi dodatno da razmišljamo o svom ponašanju. A posebno volim kada kažu da se pozivaju na rezoluciju 1244, jer ću ih uskoro pismom obavestiti i zatražiti nešto iz Rezolucije 1244, upravo se pozivajući na to da oni podržavaju rezoluciju 1244. A onda ćete videti kako oni ne podržavaju baš rezoluciju 1244. To ćete videti koliko sledeće nedelje“.

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.