PKS: Bojimo se da sledeću pobedu Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti

Aleksandar Jablanović
Foto: KoSSev

„Danas pred veliku Gospojinu predsednik Srbije je još jednom potvrdio da Srbi na Kosmetu nemaju državu, već iluziju države, režiranu u Beogradu i preko državnih medija. Srbi na Kosmetu ostaju sami i prepušteni volji zapada i Vlade Kosova“, poručila je Partija Kosovskih Srba.

Reakcija stiže nakon što je u Briselu potvrđen dogovor Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija o ličnim dokumentima za one koji prelaze administrativnu liniju, odnosno za Prištinu granicu.

„Ova velika pobeda Aljbina Kurtija je potvrđena i od strane svih Srba koji pamte duže od deset dana. Ova ‘pobeda Srbije’ samo predstavlja još jedan signal Srbima da na silu napuste Kosovo i potraže svoju budućnost na nekom normalnijem mestu“, navodi PKS u pisanoj izjavi za medije.

„Bojimo se da sledeću pobedu Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti“, istakli su na kraju.

Srbi severno i južno od Ibra sutra obeležavaju veliki praznik posvećen Uspenju Presvete Bogorodice, u narodu ponat i kao Velika Gospojina.

U subotu je postignut dogovor da Srbija prestane sa izdavanjem ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, kako je to činila proteklu deceniju na osnovu sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. Time je i Priština povukla svoju odluku da izdaje isti takav dokument za građane sa srpskim dokumentima, koju je uvela 29. juna kao „recipročnu meru“.

O jučeraššnjem sporazumu i reakcijama više u:

Osmani: Reciprocitet i jednakost

Rakić: Neprocenjiv značaj dogovora, ali i samo pokušaj gašenja požara, vatra je u Prištini

Simić: Ovo što smo danas videli je uspeh srpske diplomatije, ali nema mesta euforiji

Kurti: Prelazak granice u oba smera bez prepreka, duh principijelnih razgovora je reciprocitet

Petković: Prihvaćen uslov Vučića a na Kosovu sačuvano prisustvo Srbije

Trajković: Sa Vučićem na čelu Srbija više nije ni u pregovaračkoj sobi

Borelj: Imamo dogovor, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak, ni Kosovo neće da traži ista

Vučić: Albancima „disklejmer“ kad ulaze u Srbiju, Srbima s Kosova srpska lična karta, od KM tablica ne odustajemo


Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.