Kurti se hvali reciprocitetom, opozicija ga kritikuje – srećan jer sprovodi Tačijev sporazum; korak ka ZSO

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Sporazum o ukidanju srpskog ulazno-izlaznog dokumenta za građane sa kosovskim ličnim kartama, odnosno odustajanje Prištine da primeni istu meru, i danas je glavna tema na Kosovu. Od juče se nižu reakcije – vlast i međunarodni predstavnici ga hvale, dok je opozicija podeljena. Jedan deo dogovor komentariše u pozitivnom tonu, ali uz konstataciju da je neophodno priznanje, drugi ga vidi kao prvi korak ka formiranju ZSO, dok iz PDK poručuju da je Kurti srećan jer sprovodi sporazum Hašima Tačija i optužuju ga za obmanu i laži.

Imamo sporazum, kratko je i iznenada juče poručio Žozep Borelj, a nakon bezuspešnog sastanka u sklopu dijaloga na najvišem nivou 18. avgusta i ovonedeljnog boravka izaslanika SAD i EU u Prištini, severnom delu Mitrovice i Beogradu.

„U dijalogu kojim posreduje EU, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak onima koji poseduju kosovske lične karte i Kosovo se složilo da ne uvodi ista (dokumenta) za one koji poseduju srpske lične karte“, poručio je šef evropske diplomatije na Tviteru.

Precizirao je da će Srbi sa Kosova, kao i svi ostali građani, moći slobodno da putuju između Kosova i Srbije koristeći svoje lične karte, te je čestitao Kurtiju i Vučiću na odluci.

Čestitke su potom usledile i od strane drugih međunarodnih zvaničnika i predstavnika kako i Evropi, tako i u SAD i na Kosovu.

U međuvremenu su se oglasili predstavnici vlasti na Kosovu. Aljbin Kurti, Vjosa Osmani, Đeljalj Svećlja – svi oni su još jednom pohvalili reciprocitetom, navodeći da se za njega izborila aktuelna vlast.

O tome čitajte u posebnim vestima:

Kurti: Prelazak granice u oba smera bez prepreka, duh principijelnih razgovora je reciprocitet

Svećlja: Zakonitost i ustavnost u našoj zemlji premise na kojima će se sprovoditi dogovori sa Srbijom

Istu poruku Kurti je i danas preneo, tokom obraćanja Generalnom savetu Pokreta Samoopredeljenje.

„Reciprocitet u odnosima diktira naš suverenitet. Ne možemo da ne sprovodimo suverenitet koji smo proglasili, kao što ne možemo da se ponašamo neutralno prema sebi, niti da donosimo odluke koje stvaraju dualizam u našem pravnom sistemu“, rekao je kosovski premijer.

Još jednom je ponovio da je Kosovo zainteresovano za postizanje sporazuma sa Beogradom koji bi se fokusirao na uzajamno priznanje, ali i kazao da će, dok do toga ne dođe, Kosovo imati pun reciprocitet, koji će se uspostavljati postepeno.

Oglasila se i kosovska ministarka pravde, Aljbujena Hadžiju (Albulena Haxhiu).

„Reciprocitet je princip koji nas je učinio normalnom državom. Ne protiv bilo koga, već zbog sebe“, poručila je ona u objavi na Fejsbuku.

Reka: Posle 27. avgusta dijalog više nije isti

U sličnom tonu je postignuti dogovor prokomentarisao i bivši kosovski ministar za evropske integracije, Bljerim (Blerim) Reka. Kaže da posle 27. avgusta briselski dijalog više neće biti isti.

„Reciprocitet koji je Kosovo sprovelo 31. avgusta primorao je Srbiju da poništi svoju odluku o nepriznavanju kosovskih dokumenata. Od danas je dobio evroatlantski pečat. Ako je reciprocitet prihvaćen za tehnička pitanja, ne može se zamisliti da se zanemari, za suštinsko pitanje: pravno obavezujući sporazum o uzajamnom priznavanju između dve suverene države“, poručio je Reka.

Kaže i da mu se čini da je to „mali tehnički korak, ali veliki suštinski“.

Pozitivan komentar uputila je poslanica u kosovskom parlamentu, Duda Balje.

Kaže da „taj reciprocitet uopšte nije loš“, te da bi on bio od koristi u svim oblastima života.

PDK: Kurti srećan jer je sproveo sporazum Hašima Tačija

I dok vlast hvali svoj uspeh, iz opozicione PDK poručuju da su Aljbin Kurti i Samoopredeljenje sada veoma srećni zbog toga što su uspeli da sprovedu sporazume Hašima Tačija.

„Ovo nije uspeh, već beda za Kosovo i izgubljene godine zbog jednog čoveka – Aljbina Kurtija“, naznačili su.

Član PDK, Betim Đoši (Gjoshi) kaže da je Tači „neuporedivo ispred političara poput Aljbina Kurtija, bez vizije i koji ništa ne zna o istoriji“.

„On je deceniju obmanjivao i lagao građane Kosova govoreći im da se u Briselu potpisuju dela izdaje Republike Kosovo. Danas, međutim, sa ponosom kaže da iz sporazuma Hašima Tačija nije uklonjena nijedna tačka ili zarez“, precizirao je.

Sličan komentar uputio je nekadašnji izaslanik bivšeg američkog predsednika, Ričard Grenel.

I on kaže da je Kurti sada pristao na ono na šta je Hašim Tači pre mnogo godina.

„Lične karte sa obe strane su još jednom prihvaćene – ali ovaj put Kurti kaže ‘da’. Sustiže zaostatak – nadajmo se da će početi da primenjuje i ostale prethodne sporazume“, poručio je Grenel na Tviteru.

Haradinaj: Pravo vreme da se putem dijaloga dođe do priznanja

Lider AAK, Ramuš Haradinaj, koji je neretko u prošlosti kritikovao Kurtija, takođe kaže da je za žaljenje to što je trebalo toliko čekati i uložiti veliku energiju i trud za primenu sporazuma iz 2011. godine, koji omogućava slobodu kretanja.

Sa druge strane, tvrdi da je ovo ipak „dobar znak svesti da sporazume treba sprovesti“.

Ocenjuje i da je „dogovori jedan po jedan“, strategija Srbije za odlaganje i kupovinu vremena, te precizira da je interes Kosovao konačni sporazum o priznanju.

Još jednom je kazao da je ovakav sporazum moguće postići samo uz direktnu uključenost SAD-a, te je naznačio da bez pomoći ove zemlje ne bi ni došlo do početka implementacije sporazuma o identifikacionim dokumentima.

„Prošlo je dvadesetak godina od stvaranja nove realnosti na Kosovu i više od četrnaest godina od proglašenja Kosova suverenom i nezavisnom državom. Sada je pravo vreme da se dijalog prenese na drugi nivo i da Srbija prizna Republiku Kosovo“, zaključio je Haradinaj.

Molićaj: Mali dogovori – koraci ka ZSO

Lider PSD-a, Dardan Molićaj (Molliqaj), sa druge strane, kaže da je ovim dogovorom Zajednica srpskih opština pronašla „prodornu formulu“. Precizira da su mali dogovori odskočna daska ka ZSO.

„Nijedan sporazum se ne može koristiti kao mehanizam za legitimisanje. Opasnost koju za našu zemlju predstavlja ovaj projekat štetnija je od bilo kakvog delimičnog sporazuma. Teško je videti srećan kraj procesa koji se fragmentira i razdvaja“, piše Dardan Molićaj.

Podsetio je da je vest o postignutom dogovoru objavljena na Tviteru, te poručuje da je neophodno da se objavi i tekst sporazuma.

Na kraju navodi da je vest o postignutom dogovoru dobra vest, samo ukoliko ne postoji kompromis u vidu izjava i fusnoti za državu Kosovo“.

„Prvo treba da vidimo tekst sporazuma“, podcrtao je Molićaj.

Čestitke iz regiona

Nakon što je saopšteno iz Brisela da je pronađen dogovor o dokumentima, više međunarodnih zvaničnika, uključujući i izaslanike EU i SAD, kao i drugi evropski zvaničnici, uputili su čestitke i dogovor definisali kao dobru vest. Slične poruke stigle su i iz regiona.

Predsednik Albanije, Bajram Begaj, u objavi na Tviteru poručio je da je sporazum u najboljem interesu svih građana.

Premijer ove zemlje, Edi Rama takođe je pozdravio i kao dobru vest ocenio dogovor Beograda i Prištine o ličnim dokumentima, te dodao da će on „podići dijalog na još jedan nivo, kako ne bismo gubili vreme i energiju….“.

Čestitke je uputio i predsednik odlazeće vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

„Dijalog je jedino moguće rešenje za prevazilaženje svake krize. Želimo mir, stabilnost i prosperitet na Zapadnom Balkanu. Prošlost ne možemo da promenimo, ali zato možemo budućnost. Pozdravljam želju za razumijevanjem lidera dve komšijske države i napore predstavnika EU i SAD da do dogovora dođe“, poručio je Abazović na Tviteru.

Sve o najnovijem dogovoru čitajte u posebnim vestima:

Kramon i Rode čestitaju, ali i pozivaju na pronalaženje rešenja za registarske tablice

Stejt Department: Verujemo u konačni sporazum Srbije i Kosova preko dijaloga

Svećlja: Zakonitost i ustavnost u našoj zemlji premise na kojima će se sprovoditi dogovori sa Srbijom

PKS: Bojimo se da sledeću pobedu Aleksandra Vučića Srbi na Kosovu neće preživeti

Osmani: Reciprocitet i jednakost

Rakić: Neprocenjiv značaj dogovora, ali i samo pokušaj gašenja požara, vatra je u Prištini

Simić: Ovo što smo danas videli je uspeh srpske diplomatije, ali nema mesta euforiji

Kurti: Prelazak granice u oba smera bez prepreka, duh principijelnih razgovora je reciprocitet

Petković: Prihvaćen uslov Vučića a na Kosovu sačuvano prisustvo Srbije

Trajković: Sa Vučićem na čelu Srbija više nije ni u pregovaračkoj sobi

Borelj: Imamo dogovor, Srbija se složila da ukine dokumenta za ulazak-izlazak, ni Kosovo neće da traži ista

Vučić: Albancima „disklejmer“ kad ulaze u Srbiju, Srbima s Kosova srpska lična karta, od KM tablica ne odustajemo


Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.