Poslanik PDK: „Srbi da poštuju ‘OVK’ jer se ona borila i za njihovu slobodu“

Foto: Gazeta Ekspress
Foto: Gazeta Ekspress

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

U jednom od članova Nacrta zakona o zaštiti vrednosti rata OVK, koji je inicirala PDK, navedeno je da su svi građani Kosova dužni da poštuju OVK. Poslanik PDK-a Gazmend Bitići (Gazmend Bytyqi), na pitanje o građanima srpske nacionalnosti, koji imaju drugačiji stav o Oslobodilačkoj vojsci, rekao je da se ona takođe borila i za njihovu slobodu.

Kada je reč o članovima, koje strane ambasade smatraju problematičnim, Bitići kaže da ih je moguće izmeniti.

„Ne kažemo da bi trebalo da budu takvi. Otvoreni smo za izmene”, rekao je Bitići.

Prema rečima poslanika PDK, Srbe na Kosovu trebalo bi naučiti da poštuju „OVK”, jer se, kako kaže, ona takođe borila za njihovu slobodu.

„Mi razumemo političku stvarnost, razumemo kako je nastala država Kosovo, sa kojim saveznicima je formirana, takođe razumemo i Ustav, ali moramo naučiti i građane srpske nacionalnosti da je ‘OVK’ ratovala i za njihovu slobodu”.

„Za njihovo dobro bi bilo da se oslobode jedne višegodišnje vekovne propagande da je Kosovo njihova zemlja, uz svu tu lažnu mitologiju. Kosovo je zemlja svojih građana i svi unutar nje se moraju naviknuti na to, ali i njegove komšije“, dodao je on.

Bitići nije reako da li će ovaj zakon sankcionisati svakoga ko ima drugačije mišljenje o „OVK“, ali kaže da će oni koji budu vređali „OVK“ biti sankcionisani u skladu sa osnovnim kosovskim zakonima.

„Ovim zakonom ćemo se prilagoditi osnovnim zakonima Republike Kosovo“.

„Ne bih voleo da ovaj zakon uplaši nijednog građanina Kosova“, rekao je između ostalog poslanik PDK-a.

Povezani članci:

OEBS se pridružio kritikama Nacrta zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Poslanici u Prištini danas razmatraju Nacrt zakona o zaštiti vrednosti „OVK“

Vučić: Zakon o zaštiti vrednosti rata „OVK“ Srbe će snažnije homogenizovati

Kosnet: Nacrt „Zakona o vrednostima rata OVK“ kriminalizuje slobodu govoraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.