I Novi DSS KiM pozvao članove i simpatizere na bojkot izbora na Severu

Novi DSS KiM pozvao je danas svoje članove i simpatizere na potpuni bojkot izbora na Severu, ocenivši ih kao „separatističke“.

„U danima kada je ugrožen opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji, kada svakodnevno trpimo torturu i iživljavanje Kurtijeve specijalne policije, kada nam se preti novčanim kaznama i oduzimanjem vozila, dok se našim sunarodnicima u kosovskim sudovima izriču drakonske kazne zatvora zbog izmišljenih ratnih zločina ili istine izgovorene o Račku, suludo je uopšte pomišljati o izlasku na separatističke izbore kojim bi dali legitimitet sopstvenom nestanku sa vekovnih ognjišta“, navela je ova stranka u saopštenju.

Novi DSS je uperio prst na ostale srpske političare na Kosovu, uz opis „da se uvek nađe neki kvazi Srbin koji se nudi Aljbinu Kurtiju i Vjosi Osmani“.

„Kao državotvorna stranka, koja stalno apeluje na jedinstvo srpskog naroda, mnogo nas pogađa i činjenica da se uvek nađe i neki kvazi Srbin, bilo da je on iz Leposavića, Dobrotina, Gračanice, koji se nudi Aljbinu Kurtiju i Vjosi Osmani, odlazeći im na kanabe u Prištinu“, piše ova stranka

Na sastanku sa kosovskom predsednicom u vezi sa izborima juče su bili Predsednik Partije kosovskih Srba (PKS), Aleksandar Jablanović, ali i predsednik Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić. Obojica ocenjuju da trenutno nema uslova za održavanje izbora, odnosno da su od Osmani zatražili odlaganje istih.

 

I dok u saopštenju DSS proziva „kvazi Srbe“, istovremeno i apeluje na građane da „ostave za sobom neslaganja i razmirice“, te da se „zajedničkim snagama i demokratskim sredstvima odupru albanskim secesionistima“.

I Srpska lista se oglasila kratkom porukom ranije danas – na izborima neće učestvovati, kao ni 95% građana, za koje se navodi da podržavaju ovu stranku.

Da su vanredni lokalni izbori za četiri opštine na Severu „osuđeni na propast“ jer bez Srba nemaju nikakvog smisla, gotovo istovremeno je poručio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

CIK je otpočeo pripreme za izbore 18. decembra u četiri opštine na Severu nakon što su prošle nedelje Srbi na Severu napustili kosovske institucije, uključujući sudstvo, policiju, opštine i vladu u Prištini. Izbore je juče zakazala kosovska predsednica, Vjosa Osmani.

U toku je nova kriza sa tablicama nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS. Međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu, ali i da kriza sa tablicama mora da se reši pre 21. novembra, kada će, prema odluci Prištine, započeti kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.