Osmani potvrdila: Izbori na Severu se održavaju 18. decembra

Foto: KoSSev

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, odredila je 18. decembar za datum održavanja vanrednih lokalnih izbora za gradonačelnike opština na Severu Kosova.

„Nakon završetka konsultacija sa političkim partijama i CIK-om, predsednica Kosova je odredila 18. decembar za datum održavanja vanrednih izbora za gradonačelnike opština: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan“, saopšteno je upravo iz kosovskog predsedništva.

Ona je ujedno zadužila CIK da preduzme sve neophodne radnje za organizovanje i održavanje izbora u ovim opštinama.

Osmani je takođe najavila da će da se obrati međunarodnim partnerima sa zahtevom za praćenje izbora i što veće međunarodno učešće u izbornom procesu.

Naglasila je da će bezbednosne institucije preduzeti sve mere „kako bi se građani, bez obzira na etničku pripadnost, osećali zaštićeno, sigurno i ostvarili svoja ustavna prava“.

Podsetimo, kosovska predsednica održala je danas konsultacije sa političkim strankama s ciljem određivanja datuma vanrednih izbora za gradonačelnike četiri opštine na Severu.

Kako su javili prištinski mediji, današnjem sastanku sa kosovskom predsednicom prisustvovali su Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba, Nenad Rašić, predsednik Progresivne demokratske stranke, Duda Balje iz SDU, Emilja Redžepi iz NDS, Eljbert Krasnići iz IRDK i Faton Peci iz Liste Guxo.

Mediji su takođe javili da sastanku nisu prisustvovali predstavnici Srpske liste koji su nedavno i napustili kosovske institucije, ali i da nisu prisustvovali predstavnici AAK Ramuša Haradinaja.

Nakon završenog sastanka, Osmani je kao mogući datum izbora označila upravo 18. decembar. Kazala je da je ovaj datum dogovoren i sa političkim subjektima koji su učestvovali na sastanku.

Sa druge strane, predsednik Partije kosovskih Srba (PKS), Aleksandar Jablanović, kao i predsednik Progresivno demokratske stranke, Nenad Rašić, nakon ovog sastanka poručili su da trenutno nema uslova da se izbori održe, odnosno da ih treba odložiti.

Prema Zakonu, izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja skupština opština, a moraju se održati 30 dana, odnosno, najkasnije 45 dana od raspuštanja.

Kosovska predsednica prethodno je ove nedelje Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zatražila imena osoba koje će popuniti upražnjena poslanička mesta u kosovskoj skupštini, nakon što su poslanici Srpske liste vratili mandate.

CIK je svoje predloge za nove poslanike potom i izlistao, a na istom sastanku šef sekretarijata CIK-a, Burim Ahmetaj, najavio je da se nastavlja i rad na izradi budžeta i operativnog plana za vanredne izbore u četiri opštine na Severu. 

Vanredne izbore na Kosovu je izazvala nova kriza sa tablicama, koja je kulminirala upravo izlaskom Srba iz kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za novonastalu situaciju.

Sa druge strane, međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu, ali i da kriza sa tablicama mora da se reši pre 21. novembra, kada će, prema odluci Prištine, započeti kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.