Srpska lista: Nećemo učestvovati na izborima na Severu, kao ni građani koji nas podržavaju

Srpska lista
Foto: Srpska lista, Fejsbuk

Srpska lista neće uzeti učešće na vanrednim lokalnim izborima na severu KiM, upravo su saopštili iz ove stranke. 

„Imajući u vidu odluku Prištine o održavanju vanrednih izbora na severu Kosova i Metohije, želimo da obavestimo javnost da Srpska lista neće uzeti učešće na ovim izborima“, precizirali su.

Osim njih, kako najavljuju iz SL, na pomenute izbore zakazane za 18. decembar, neće izaći ni građani koji ih podržavaju.

„A kojih je 95% na ovim prostorima“, naglasili su u kratkom saopštenju.

Da su vanredni lokalni izbori za četiri opštine na Severu koje je Priština zakazala za decembar „osuđeni na propast“ jer bez Srba nemaju nikakvog smisla, gotovo istovremeno je poručio i Petar Petković, direktor Kancelarije za KiM.

Prištinu je ponovo optužio da krši još jednu tačku Briselskog sporazuma, ali i da „jednostranim odlukama nastavlja da nad Srbima sprovodi pravno i institucionalno nasilje“.

Vanredne lokalne izbore na Kosovu, koje je juče zakazala kosovska predsednica, Vjosa Osmani, izazvala je nova kriza sa tablicama nakon odluke kosovske vlade da po fazama sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, a koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija, uključujući i četiri gradonačelnika u opštinama na Severu.

Prema Zakonu, izbori se raspisuju najkasnije deset dana nakon raspuštanja skupština opština, a moraju se održati 30 dana, odnosno, najkasnije 45 dana od raspuštanja.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Sa druge strane, međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu, ali i da kriza sa tablicama mora da se reši pre 21. novembra, kada će, prema odluci Prištine, započeti kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS.

Beograd i Priština se i dalje uzajamno optužuju za novonastalu situaciju.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.