Lajčak sa Bisljimijem: Eskalacije i nasilje neprihvatljivo, hitno moramo da pronađemo rešenje

bisljimi lajčak
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Besnik Bisljimi, kako je i najavljeno, danas boravi u Briselu. Sastao se sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom sa kojim je razgovarao o aktuelnoj krizi na Kosovu, odnosno pokušaju da se dve strane dogovore pre 21. novembra kada Priština planira da krene sa naplaćivanjem kazni za KM tablice.

O sastanku i temama razgovora izvestio je Lajčak, kao i prema dosadašnjoj praksi, u objavi na Tviteru uz poruku – „Bilo kakva eskalacija ili nasilje je neprihvatiljivo“.

„Sa Besnikom Bisljimijem danas razgovaram o aktuelnoj krizi u odnosima Kosova i Srbije, a posebno o pitanju registarskih tablica. Hitno moramo da pronađemo rešenje i obezbedimo sigurnost i stabilnost na terenu. Bilo kakva eskalacija ili nasilje je neprihvatljivo“, naveo je Lajčak u objavi.

Da će glavni pregovarač prištinske strane danas boraviti u Briselu, ali i da se hitno nastoji pronaći rešenje, najavio je juče visoki predstavnik EU Žozep Borelj. Ujedno je najavio i mogućnost održavanja sastanka na nivou lidera. Sastanak Vučića i Kurtija, međutim, još uvek nije zvanično potvrđen.

„Kosovska strana dolazi večeras. Spreman sam da zakažem sastanak lidera, ako pregovarači naprave napredak ka praktičnom rešenju o registarskim tablicama pre roka 21. novembra”, kazao je Borelj sinoć, nakon završetka sastanka ministara spoljnih poslova EU.

„Na terenu je najveća kriza još od 2013. godine“, ocenio je Borelj, naglašavajući i to da: „Ne smemo da dočekamo taj datum bez dogovora“. 

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama, koja je nakon odluke kosovske vlade da po fazama do 21. aprila sprovede (pre)registraciju srpskih tablica na RKS, kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija na Severu prošle nedelje.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.