Petković: Izbori bez Srba nemaju nikakvog smisla, odluka je jednostrana

FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

U međuvremenu, iz Srpske liste saopštili su da na zakazanim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na Severu njihova stranka neće učestvovati, a kako su kazali ni građani koji ih podržavaju. 

Opširnije o tome u posebnoj vesti.

Izbori za srpske opštine, bez Srba i srpskog naroda, nemaju nikakvog smisla i kao takvi osuđeni su na propast, poručio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Osim što ukazuje na to, da je odluka Prištine da se 18. decembra u četiri srpske opštine na Kosovu održe vanredni izbori za gradonačelnike – jednostrana odluka, tvrdi i da se time krši još jedna tačka Briselskog sporazuma.

Datum za vanredne lokalne izbore u opštinama na Severu Kosova, nakon što su prethodno u ovim opštinama bivši gradonačelnici podneli ostavke, odredila je juče kosovska predsednica Vjosa Osmani, a nakon konsultacija sa političkim partijama i Centralnom izbornom komisijom.

Petković danas poručuje da je takva odluka dokaz da Priština nikada nije želela institucionalnu saradnju sa Srbima na KiM, već su, kako poručuje, „samo nastojali da sprovedu i zaokruže svoju velikoalbansku ideju i proteraju Srbe sa njihovih vekovnih ognjišta“.

„Jednostranom odlukom o održavanju nekakvih vanrednih izbora u četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije i to uoči velike slave Svetog Nikole, vlasti u Prištini nastavljaju da nad Srbima sprovode pravno i institucionalno nasilje, kršeći između ostalog i tačku 11 Briselskog sporazuma“.

Stoga, ove izbore direktor Kancelarije za KiM, već je osudio na propast, navodeći da oni bez Srba i srpskog naroda nemaju nikakvog smisla.

Poručuje da ucenama i pretnjama Priština neće uspeti da „zaplaši Srbe koji su napustili prištinske institucije“, podsetivši potom i na uslove koje su im Srbi zadali.

Prištinu je optužio da i ovime pokušava da „okupira sever Kosova i Metohije“, skrivajući se iza nekakvih izbornih procesa.

„U Prištini jedino znaju za nasilne poteze, pretnje i zveckanje oružjem i zbog toga sada Kurti ulazi u novu fazu obračuna sa Srbima, jednostranom odlukom o sprovođenju izbornih radnji na severu KiM, iako je svima jasno da je takav postupak jalov i uzaludan, jer Srbi na KiM ne mogu više da trpe teror Prištine i kršenje osnovnih ljudskih prava“, zaključio je Petković.

Podsetimo, vanredne izbore na Kosovu izazvala je nova kriza sa tablicama, koja je kulminirala izlaskom Srba iz svih kosovskih institucija.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve – povlačenje odluke o preregistraciji i formiranje Zajednice srpskih opština.

Sa druge strane, međunarodni predstavnici pozivaju na hitnu deeskalaciju napetosti, koja podrazumeva da vlada u Prištini odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, odmah započne razgovore o formiranju ZSO, a Srbi da se vrate u kosovske institucije.

Nakon prošlonedeljnih sastanaka u Parizu sa najvišim evropskim zvaničnicima, iz Brisela je stigla potvrda da je visoki predstavnik EU predao predlog Vučiću i Kurtiju za rešavanje trenutne krize na Kosovu, ali i da kriza sa tablicama mora da se reši pre 21. novembra, kada će, prema odluci Prištine, započeti kažnjavanje onih koji nisu preregistrovali vozila na RKS.

Beograd i Priština se i dalje uzajamno optužuju za novonastalu situaciju.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.