Nova lažna dojava o bombi u redakciji medija u Beogradu; UNS poziva EUROPOL da pomogne

Kurir redakcija dojava o bombi bomba
FOTO: Dado Đilas

Stigla je nova dojava o bombi navodno postavljenoj u redakciji Kurira u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu, koja se ispostavila kao lažna, javio je ovaj medij. U međuvremenu se oglasilo Udruženje novinara Srbije koje je osudilo uznemiravanje medijskih radnika i zatražilo od nadležnih da pronađu počinioce.

Kurir je danas izvestio da je zapravo policiji stigla dojava da je bomba postavljena u redakciji ovog medija u Vlajkovićevoj ulici. Reč je o zgradi u kojoj je smešteno više medija, među kojima i beogradska redakcija Kosovo onlajna.

Prema navodima Kurira, na teren su odmah izašli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, te je, zbog dolaska kontradiverzionih ekipa i pregleda zgrade Adria Media Group, naređena hitna evakuacija zaposlenih.

U međuvremenu je ovaj medij javio da je završen pretres, da je utvrđeno da je dojava o postavljenoj bombi lažna, kao i da su se zaposleni u redakcijama Kurira, Espresa i Monda  vratili na svoja radna mesta.

Kurir je najavio i da će zatražiti od svih ambasada evropskih država u Beogradu, delegacije EU, UN, OEBS-a, da osude pretnje zbog kojih njihovi zaposleni ne mogu da obavljaju svoj posao, dok ujedno, kako navode, njihova kompanija trpi veliku štetu.

U međuvrmenu se oglasilo i Udruženje novinara Srbije, koje je pozvalo policije evropskih zemalja da pomognu u pronalaženju onih koji šalju lažne dojave o postavljenim bombama

„Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje današnje, novo uznemiravanje i zastrašivanje novinara i medijskih radnika Adria media grupe lažnom dojavom da je u zgradu u Vlajkovićevoj ulici postavljena bomba i traži od nadležnih da pronađu ko šalje ove dojave“, poručili su iz Udruženja.

Oni su takođe saopštili da su kontradiverzione ekipe, nakon pretresa zgrade, utvrdile da je dojava bila lažna.

„UNS poziva srpsku policiju da zbog svakodnevnog uznemiravanja i zastrašivanja zaposlenih, građana i dece u brojnim institucijama zatraži pomoć policijskih službi evropskih zemalja i EUROPOL-a, kako bi se utvrdilo ko stoji iza ovih dojava“.

Od izbijanja rata u Ukrajini u regionu stižu dojave o postavljanju bombe na različite adrese. Ove dojave su se do sada ispostavljale kao lažne, a slate su bolnicama, aerodromu u Beogradu, školama u Srbiji, Sarajevu i Prištini. Nekoliko puta su evakuisani i tržni centri u Beogradu, aerodrom u Nišu takođe, kao i objekti gde se nedavno održavao festival „Mirdita, dobar dan“, dok su pretnje stizale i rektoratu u Prištini.

Dojava o postavljenim bombama takođe je i 29. maja stigla na adresu redakcija više portala i listova u Vlajkovićevoj ulici u Beogradu.

Podsetimo, srpski ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin, nedavno je saopštio da je ova institucija rasvetlila svaku dojavu o postavlјenoj bombi koja je došla iz Srbije, da su pronašli i procesuirali izvršioce, te da je u vezi sa prijavama koje su stizale iz drugih zemalja, uspostavljena saradnja sa EUROPOL-om, INTERPOL-om i drugima.

Takođe je naveo da je u prvih pet meseci 2021. godine izvršeno je deset kontradiverzionih pregleda u vezi sa dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama, dok je u istom periodu ove godine sprovedeno čak 1.046.

Pročitajte još:

Vulin: Identifikovani i procesuirani svi koji su slali pretnje o bombama sa teritorije Srbije

UNS osudio dojavu o lažnoj bombi u zgradi sa redakcijama Kosovoonline, Kurira, Monda, Espresa…

Lažna dojava o bombi u Beogradu, zaposleni u Kuriru, Mondu, Espresu, Kosovo-online i Kurir TV vratili se u redakcije

Ponovo dojava o bombi u Rektoratu UP, policija je opkolila zgradu; Još jedna lažna

Ponovo lažna dojava o bombi na festivalu „Mirëdita, dobar dan“

Kulminacija lažnih dojava o bombama – „šta treba da se desi da shvatite da ste nestručni“

Dojave o bombama u više od 130 škola u Srbiji

Nove dojave o bombama u školama u Prištini, Nišu i Beogradu

Pretnja bombom u Rektoratu u Prištini; KP: Nismo pronašli eksplozivnu napravuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.