Kurti o Vučićevoj ponudi za kupovinu lignita: Pokušaj da od razmene teritorija pređe na razmenu uglja

Aljbin Kurti
FOTO: KoSSev

„Umesto teritorije Kosova, sada se traži ugalj sa Kosova“, ovako je, prenosi prištinska Koha, kosovski premijer, Aljbin Kurti, prokomentarisao jučerašnje navode Aleksandra Vučića – da će da ponudi Prištini barter aranžman za isporuku lignita sa Kosova u zamenu za struju ili novac.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, negativno je odgovorio na jučerašnju ponudu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, javljaju prištinski mediji.

Kurti ga, sa druge strane, poziva da prizna Kosovo i da se distancira od ruskog predsednika.

„Ovo je pokušaj autoritarnog predsednika Srbije da od propalog projekta razmene teritorija pređe na onaj o razmeni uglja. Dakle, umesto teritorije Kosova, sada se traži ugalj sa Kosova. On mora da prizna nezavisnost Kosova, mora da prizna zločine Miloševićevog režima na Kosovu i mora da se distancira od despotskog predsednika Putina, pored Miloševića, čiji je tada bio ministar“, rekao je Kurti danas, prenosi prištinska Koha.

Kurti se danas ranije još jednom usprotivio „Otvorenom Balkanu“ i založio se za Berlinski proces.

Uoči sutrašnje posete nemačkog kancelara, Olafa Šolca, rekao je da od njega očekuje jasne poruke u vezi sa jačanjem ovog procesa.

Srpski predsednik, Aleksandar Vučić, najavio je juče iz Ohrida, gde je održan novi samit „Otvorenog Balkana“ da će da ponudi Prištini barter aranžman za isporuku lignita sa Kosova.

Kako je kazao, Srbija je, sa druge strane, spremna da ponudi struju ili novac.

Pročitajte još:

Vučić: Spreman da ponudim Prištini struju ili novac u zamenu za lignit

Jakovljević: Kosovo jedno od najznačajnijih ležišta uglja u Evropi, ali potencijali neiskorišćeniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.