Nedelju dana posle Berlina – odolevaju i takse i ideja o razgraničenju

Samit sastanak Berlin
Foto: Tanjug/Marina Maksimović

„Srbija i Kosovo su pristali da ubrzaju napore na implementaciji postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno uključe u dijalog o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU, sa ciljem postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma“, zvanično je viđenje Vlade Nemačke o ishodu prošlonedeljnog sastanka u Berlinu. Nezvanično, na istom sastanku je sahranjena i ideja o razgraničenju, a u prilog ovoj spekulaciji idu i brojne izjave srpskog predsednika o tome da je njegova ideja o „uspostavljanju kompromisne granice između Srba i Albanaca“ propala. Međutim, sastanku u Berlinu za sada uspešno odolevaju i odluka o taksama zbog koje je dijalog i prekinut, ali i ideja o razgraničenju ako je ceniti po izjavama nekih zvaničnika srpske vlade.

Sedam dana posle sastanka u Berlinu konstruktivnosti u odnosima Beograda i Prištine nema ni u naznakama. Naprotiv, umesto „inkluzivnog i transparentnog pregovaračkog procesa, koji bi trebalo da prate mere jačanja poverenja” i intenziviranja saradnje na uspostavljanju “regionalne ekonomske zone”, Beograd i Priština ne menjaju kurs zacrtan pre Berlina.

Nakon sastanka u Briselu, drugi po redu zvaničnik Republike Srbije, nakon Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ministar odbrane Aleksandar Vulin, u službenoj izjavi medijima Albance je nazvao „Šiptarima“, dok će kosovski ministar spoljnih poslova od sada odluke o odobravanju poseta zvaničnika doneti tek kada ispita da li te osobe poriču ratne zločine počinjene na Kosovu, ili ne.

Takse ostaju na snazi

Naznaka o relaksaciji odnosa nema ni među samim kosovskim i albanskim liderima koji su i pre odlaska u Berlin imali nesuglasice, posebno oko stava o taksama čije ukidanje je preduslov i Srbije, ali i Evropske komisije za nastavak dijaloga. Naprotiv, učestale su međusobne optužbe o tome ko traži, a ko brani suspenziju odluke o taksama.

„Bio je jedan predlog ili zahtev da se suspenduju takse na neko vreme, bila je jedna teška situacija. (Tešku situaciju) stvorili su kancelarka Merkel, Makron, premijer Rama, predsednik Tači…svi su bili mišljenja da je dobro da se takse suspenduju na neko vreme, da se da šansa dijalogu“, izjavio je po povratku iz Berlina kosovski premijer Ramuš Haradinaj.

U pitanju je „laganje kako bi neko ispao ‘dobar čovek’ pred svojim narodom”, odgovorio je na ove optužbe premijer Albanije, Edi Rama.

Rama je takođe dodao da je u Berlinu zastupao potpuno suprotni stav.

„Podržavao sam i danas takođe podržavam takse kao ‘vapaj’ Kosova, koji treba da čuje svet i kao takve sam ih branio, svuda i sa bilo kim“, rekao je između ostalog Rama.

S druge strane, Hašim Tači, koji je pored Veseljija, bio jedini od istaknutijih kosovskih lidera koji je prvi pozivao na suspenziju taksi, sada u odgovoru na Haradinajeve optužbe negira da je ikada tražio ukidanje ove odluke i dodaje da bi ona trebalo ostati na snazi.

„Taksa je ispravna odluka i mora ostati na snazi. Ovu ideju sam podržavao od početka. Niti sam pozvao na suspenziju, niti na ukidanje – to je čista laž“, rekao je Hašim Tači i time demantovao navode kosovskog premijera.

Razgraničenje „racionalna“ ideja

Ni drugi cilj sastanka u Berlinu, ako je verovati glasinama, a to je da je taj sastanak trebalo da stavi kraj na ideju o razgraničenju je takođe nije u potpunost ostvaren.

Iako je srpski predsednik rekao da je njegova ideja o uspostavljanju „kompromisne granice između Srba i Albanaca“ propala, okrivivši za propast te ideje građane koji su je kritikovali, ali i strane agenture, drugi zvaničnici srpske vlade nastavljaju da o ovoj ideju govore kao o jedinom modelu za kompromisno rešenje.

„Ja sam za što pre i što sigurnije razgraničenje sa Šiptarima… Što pre između nas i njih bude tvrda i čvrsta granica pre ćemo moći da se bavimo sobom i svojim narodom, a ne da se bavimo onim što neosuđeni ratni zločinci hoće da rade i ono što rade”, poručio je dva dana nakon sastanka u Berlinu ministar odbrane, Aleksandar Vulin.

Ovakvu izjavu, neki su ocenili antiustavnom, dok ju je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju nazvao „racionalnom“.

„On je izneo stav koji je njegov stav, za koji ja mogu da smatram da je i racionalan ali i mogu da kažem da je to stav koji je deo Unutrašnjeg dijaloga ako hoćete“ , rekao je direktor Kancelarije za KiM o Vulinovoj izjavi.

On je dodao i da će o sudbini Kosova „odlučivati građani“, ali da sada „nemaju o čemu da odlučuju zbog nekih neodgovornih ljudi u međunarodnoj zajednici i Prištini koji ne ostavljaju ni najmanje prostora da se razgovara o racionalnom rešavanju tog problema“.

Pored njih, svoj stav podrške ideji razgraničenja ponovio je i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, za njega je ova ideja „mrtva samo dok je mrtav i dijalog“, a nakon ponovnog pokretanja dijaloga, pričaće se o svim idejama.

On je u emisiji Pravi ugao na RTV Vojvodina rekao i da je za njega buduća granica na Ibru, ali da je to nešto „o čemu treba da se razgovara“.

Sledeći sastanak srpskih i kosovskih lidera sa evropskim, biće početkom jula u Parizu, ni ovaj sastanak, kako je objasnio srpski šef diplomatije ne predstavlja dijalog već samo još jedan pokušaj da se „otkoči dijalog“, a domaćini prvog sastanka nisu javno izneli bilo kakve uslove koje treba ispuniti pre tog predstojećeg novog susreta.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.