Haradinaj: Merkel, Makron, Rama, Tači… svi su tražili ukidanje taksi (KOHA)

Samit sastanak Berlin
Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Kosovski premijer i predsednik, Ramuš Haradinaj i Hašim Tači, tokom jučerašnjeg samita u Berlinu izneli su iste zahteve i stavove – „Srbija da prizna Kosovo“, „Amerika da se uključi u dijalog“ i „vizna liberalizacija“. Međutim, kada je reč o taksama na robu iz Srbije i BiH, kako prenosi Koha, dvojica kosovskih zvaničnika ne dele isto mišljenje.

Kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, iz Berlina danas je za KTV potvrdio je da postoje određeni pritisci da se ukinu ili suspenduju takse na robu iz Srbije.

„Bio je jedan predlog ili zahtev da se suspenduju takse na neko vreme, bila je jedna teška situacija. (Tešku situaciju) stvorili su kancelarka Merkel, Makron, premijer Rama, predsednik Tači…svi su bili mišljenja da je dobro da se takse suspenduju na neko vreme, da se da šansa dijalogu“, izjavio je Haradinaj, izveštava Koha.net

Da su „svi bili za to da se ukinu takse“ juče je iz Berlina, u noćnim satima, potvrdio i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić. A to je ujedno bio „jedini uslov“ Srbije za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije. Dok, prema njegovom mišljenju, „neki drugi smatraju da je od dijaloga važnije da im ostanu takse“, rekao je Vučić.

Vučić o komunikaciji Tačija i Haradinaja: Cirkus

Govoreći o odnosu kosovskog premijera i predsednika, kao i o njihovoj komunikaciji na samitu, predsednik Srbije izjavio je da „stiče utisak da postoji sukob između“ njih dvojice, ali i navodi da „tu ima dvostruke igre, kako bi dobili više ustupaka“.

Presednik je ujedno „bio zaprepašćen“ onim što je Evropa ponudila Tačiju i Haradinaju.

Ipak, kaže i da su njih dvojica pričali „sve najgore jedan o drugom kada bi se udaljili malo jedan od drugog“ i ocenio da je „to bio cirkus“.

Govoreći o dijalogu između Kosova i Srbije, Haradinaj je rekao da se odstupilo od tog procesa, kao i da su takse nametnute kao rezultat ugrožavanja „nacionalnog plana i bezbednosti od strane Srbije“.

„Imali smo proces dijaloga, od tog procesa se odstupilo. To je stvorilo štetu. Porez je postavljen kao zaštita, jer nas je Srbija ugrozila na planu nacionalne bezbednosti. Rešenje je sporazum o priznanju koje uključuje sve druge teme“, rekao je on.

Šef kosovske vlade rekao je da je nemačka kancelarka potvrdila stav Nemačke da se pitanje granica više ne treba otvarati.

Haradinaj je takođe govorio o sastanku sa američkim ambasadorom u Berlinu sa kim je govorio o potrebi da SAD budu „garant sporazuma sa Srbijom“.

Da li će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen, za sada nije poznato, ali jeste to da će se sastanci „održavati u buduće“ kako bi se „pronašlo rešenje za nastavak dijaloga“, potvrdio je predsednik Srbije.

Predsednik je juče otkrio da će pre nastavka Berlinskog procesa, doći do novog sastanka u Parizu 1. ili 2. jula sa ovim ciljem, a koji će biti „verovatno u užem formatu i uz posredovanje EU, Nemačke i Francuske“.

Pročitajte još:

Vučić: Nema rešenja bez Nemačke i Francuske

Šta su govorili kosovski lideri u Berlinu?

Dačić: Dijalog i dalje nije nastavljen, nema novog formata pregovora

Vučić: Svi su tražili ukidanje taksi, dok neki misle da su važnije od dijaloga

RSE: Berlin – nacrtom deklaracije traži se da se ubrzaju pregovori

Makron i Merkel: Ne želimo da nametnemo rešenje kosovskog pitanja, večeras neće biti odluke

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.