Da li će srpski državni vrh dobiti zabranu da uđe na Kosovo?

Račak

Nakon što je kosovski premijer Ramuš Haradinaj smenio zamenicu ministra pravde, Vesnu Mikić i ministra administracije i lokalne samouprave, Ivana Todosijevića, zbog, kako je u Prištini protumačeno kao „vređanje žrtava Račka“, kao i zbog toga što su bombardovanje SRJ 1999. nazvali „NATO agresijom“, sada je ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli doneo odluku da svakog ko „poriče ratne zločine na Kosovu proglasi nepoželjnom osobom na Kosovu“. Osim toga, zahtevi za posete zvaničnika koji su iznosili izjave, koje prištinska strana tumači na ovakav način – u koje spada dobar deo državnog vrha Srbije, neće biti odobreni od strane ovog ministarstva.

Ministar spoljnih poslova Kosova, Bedžet Pacoli u tri različite objave na Tviteru pisao je o „ratnim zločinima na Kosovu“, negiranju istih od strane Ivice Dačića i „drugih fašista iz Beograda“ i o međunarodnoj pravdi koja „gura celu stvar pod tepih“.

„Pravda za žrtve rata na Kosovu nikada neće biti ostvarena ako međunarodna zajednica nastavi da gura celu stvar pod tepih. Odlučio sam da proglasim svakog ko poriče ratne zločine na Kosovu nepoželjnom osobom. Njihovi zahtevi za posete više neće biti odobreni po ovom osnovu“, poručio je Pacoli.

Razlog zbog kog Dačić i kako je Pacoli rekao, „drugi fašisti u Beogradu“ poriču zločine je upravo to „što međunarodna pravda nije uspela da privede pravdi one koji su počinili ratne zločine i podržali tu bolesnu ideologiju na Kosovu“.

„Politika poricanja u Srbiji postala je ‘mejnstrim'“ – smatra ovaj ministar, poručivši „mi moramo da joj se suprotstavimo“.

Pacoli je još u jednoj objavi pomenuo srpskog ministra spoljnih poslova, Ivicu Dačića, koji je, kako kaže, bio veoma odan Miloševiću, zaključivši da je „odvratno i krajnje neprihvatljivo poricanje masakra u Račku“.

„On neprestano vređa žrtve i njihove rođake poricanjem zločina protiv čovečnosti , najvećih još od Nacizma u Evropi.“

Ukoliko Pacoli sprovede ovu odluku i proglasi nepoželjnim sve zvaničnike koji su poricali Račak ili druge ratne zločine na Kosovu, dobar deo državnog vrha Srbije, uključujući i samog predsednika, ne bi mogao da uđe na teritoriju Kosova.

Slučaj „Račak“ jedan je od događaja koji se dogodio u devedesetim godinama a koji srpska i kosovska strana tumače do danas na dva uzajamno suprotstavljena načina. Za Albance je to masakr 45 civila od strane srpskih snaga, za Srbiju, ‘montiran događaj’, odnosno ‘eliminacija naoružanih terorista tokom borbenih dejstava’.

Za to zna ceo svet da je Račak bilo „fabrikovanje Vilijema Vokera“ za novac i da to „niko ne krije“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu, 11. aprila ove godine. Račak je inače za deo javnosti, naročito srpski, kontraverzna tema i danas.

Osim predsednika, ako se ova odluka primeni, na Kosovo neće moći da uđe ni srpski ministar vojni, Aleksandar Vulin, koji je još 15. januara izjavio na prijemu koji su priredili ambasador Grčke u Beogradu, Elias Eliadis, i šef NATO vojne kancelarije za vezu, brigadni general Čezare Marineli, povodom predaje dužnosti NATO kontakt ambasade u Beogradu, da je saradnja sa NATO značajna, jer da smo je imali ranije „ne bi bilo strašne laži o Račku, koje su poslužile kao opravdanje i povod za NATO agresiju na SRJ“.

A isto važi i za direktora Kancelarije za KiM koji je, kako je još 2017. pisao Informer poručio da „postoji mnogo razoga zbog kojih Srbija treba da osvetljava ono što se dešavalo na području KIM i raskrinakava lažne razloge za agresiju na našu zemlju i za pokušaj otimanja teritorije“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.