Dačić: Mirna linija da podeli srpski i albanski deo Kosova

Ivica Dačić
Foto: RTS, caption

Ideja razgraničenja predočena je Putinu u prisustvu Nikolića i Vučića još pre pet godina, rekao je u emisiji Pravi ugao na RTV Vojvodina Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Republike Srbije. Za njega ideja razgraničenja, između ostalog, podrazumeva granicu na Ibru, a trenutno ovu ideju podržavaju SAD, Francuska, Italija, Rusija i Kina.

Govoreći o nedavnom sastanku u Berlinu ministar Dačić je rekao da on „nije uspeo“, „da nije naišao na oduševljenje jer je zakazan bez znanja Evropske unije, nisu pozvane SAD i ostale zemlje EU“ i da je imao za svrhu da samo stvori „spoljnu vizuru da može da doprinese bezbednosti i stabilnosti u regionu“, ali i dodao da to što su bivši pregovarači sedeli za istim stolom ne znači nužno i stabilnost i dao primer da je „odmah sutradan bilo verbalnih napada na Srbiju“.

Sledeći pokušaj da se stvore uslovi za nastavak dijaloga, budući da insistira na tome da sastanak u Berlinu nije isto što i dijalog, desiće se u Parizu, rekao je Dačić i dodao da će „mnogo vode proteći do tada našim rekama i evropski izbori će se desiti“. Do tog sastanka, nastaviće se pritisak na Srbiju da nastavi dijalog bez ukidanja taksi „jer su oni videli da Kosovo neće da ukine takse“, ocenio je Dačić.

Na pitanje novinarke da ako se s jedne strane govori o pritisku međunarodne zajednice, nepokolebljivom stavu Prištine koja je krivac za sve, otkud onda uverenje predsednika Republike da je njegov predlog o razgraničenju ovde odbačen i da će Kosovo biti nezavisno na celoj svojoj teritoriji zato što ovde nije prošla njegova ideja razgraničenja Dačić iznosi ocenu da „ne misli da je tu osnovna poruka bila uperena protiv građana“ već da je to bila „jedna reakcija na način na koji je dočekana ta ideja“.

Naglašava da i kada je on govorio o razgraničenju da je „govorio o ideji, isto kao što je Vučić govorio o ideji, ali kada je trebalo da se o toj ideji razgovara, do toga nije došlo“.

Za rešenje pitanja Kosova vidi tri predloga „prvi je po Ustavu Srbije“ – Kosovo je autonomija u okviru Srbije, drugi je „stav Prištine – da je Kosovo nezavisno“ i treće rešenje je „ako to već ne možemo da nađemo, hajde da to podelimo“.

„Mislim da bi svako ovoj temi trebalo da pristupi racionalno i da odvojimo šta su taktičke stvari, šta su strateške stvari i da vidimo u kom pravcu se uopšte može tražiti neki kompromisi“, poručuje ministar spoljnih poslova i dodaje da je njegov izbor „da se pronađe neka mirna linija koja bi garantovala neki trajan mir između Srba i Albanaca“.

O sopstvenoj ideji razgraničenja, Dačić tvrdi da je „potpuno jasan i precizan“ i da njegova ideja „podrazumeva, jednostavno podelu na srpski i albanski deo Kosova“, međutim, na dodatno pitanje kuda ide ta linija podele, Dačić odgovara „mora da se sedne i da se o tome razgovara“.

Smatra da „kakvo je sada realno stanje na terenu, tako će i biti“, a na dodatno pitanje da li će Ibar biti buduća međudržavna granica, Dačić je odgovorio: „Tako je“.

„To bi morao da bude jedan paket gde bi se jasno definisao i onaj deo koji se tiče, gde žive isključivo Srbi, onaj deo gde su Srbi u enklavama, pa zatim, crkve, pa zatim imovina, ne samo crkvena, nego i privatna, ali mi smo daleko od toga, zato što ta ideja nikada nije razmatrana, osim u javnosti“, rekao je Dačić.

Ovakvoj ideji protivi se Nemačka, potvrdio je Dačić, ali tvrdi da je podržavaju ostale zemlje i to – SAD, Francuska, Italija, Rusija i Kina.

Ova ideja, predočena je predsedniku Putinu, Dačić tvrdi „o tome sam još ja sa njim razgovarao pre četiri-pet godina kada sam bio premijer“ u prisustvu Nikolića i Vučića. „Ta tema nije nova, ništa se ne radi bez znanja naših prijatelja i saveznika, jer drugačije je to i nemoguće“, rekao je na RTV Vojvodina.

Srbiji poručuje „da odvojimo šta je naš strateški cilj, a šta na taktičkom planu možemo da izgubimo“.

„O tome je govorio Vučić, da može da se desi ako mi ovo već nećemo, da stalno sledeći put dobijamo još gore neke predloge, odnosno da sledeći put neke velike sile zapadne neće biti naklonjene da uopšte razgovaraju o toj temi, kao što je na primer američka administracija“, objašnjava.

Ipak, za sada „zato što je dijalog mrtav, mrtva je i ideja razgraničenja“.

Na pitanje voditeljke može li ideja koja bi zadovoljila sve interese bila povratak Briselskom dijalogu, sprovođenje ZSO i da se status, koji, kako je podsetila sagovornika koji je inače i potpisnik tog sporazuma, koji nije deo tog dogovora skine sa dnevnog reda, Dačić priznaje da je priča o konačnom statusu Kosova stavljena na dnevni red „da bi se priča ubrzala“.

„Status se neće ni rešavati u Briselskom dijalogu, status će se rešavati konačnom odlukom u Savetu bezbednosti. Status je stavljen da bi se ubrzala ta priča“, rekao je.

Priština sahranjuje ideju kompromisa

Najnoviju vest o donošenju nacrta rezolucije kojom bi se od Srbije tražilo „priznanje genocida na Kosovu“ prokomentarisao je kao pokušaj Prištine da „što dublje sahrani ideju kompromisa“ i nastavak politike uspostavljene sa taksama i Platformom o dijalogu.

Dodao je da nije „onaj koji bi negirao zločine koji su Srbi počinili“ ali da haški tribunal nije doneo ni jednu presudu o genocidu na Kosovu.

„Koji je to međunarodni sud doneo bilo kakvu odluku da se negde dogodio genocid? Ovde niko to ne pita, isključivo se traži od Srbije da prizna genocid pa čak i da plati ratnu odštetu i da se kazne. Kao da se do sada nije sudilo Srbima. U haškom tribunalu su samo Srbi i bili optuživani za zločine na Kosovu i Metohiji“, rekao je šef srpske diplomatije u emisiji Pravi ugao na RTV Vojvodina.

Na pitanje kako komentariše ovakav taktički potez Prištine uoči očekivanog nastavka dijaloga sa Makronom i Merkel u Parizu, Dačić objašnjava da se radi o „agendi koju će oni da ispunjavaju do kraja“.

Oni žele da oni vode igru. Da oni teraju sve, da se ponašaju onako kako njima odgovara. To je kad otvorite vrata, stavite nogu i vrata više ne možete da zatvorite“, objašnjava, a koliko će uspeha Priština imati sa takvom agendom tek će se videti.

„Oni taj uspeh imaju na unutrašnjem planu, problem je što više situacija nije takva da mogu da to tolerišu ponašanje nekog nestašnog deteta ili nekog čeda koje su stvorili jer i to ima određene granice. Ako vi imate situaciju u Parizu gde svi teraju Haradinaja da ukine takse, pa čak mu ponude Merkelova i Makron da to bude privremeno a da dobiju viznu liberalizaciju, a on kaže a ko će to da mi garantuje – oni se pogledaju između sebe i shvate da je to čedo koje su stvorili postalo mnogo bezobrazno“, tvrdi Dačić.

Otkrio je i da kontramere za prištinske takse na uvoz robe iz Srbije još uvek nisu diskutovane.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.