Nedelja za nama: Od zahteva i uslova za ZSO, do novih odluka o eksproprijaciji

Dugo najavljivana diskusija američkog ambasadora sa albanskom i srpskom stranom – o formiranju Zajednice srpskih opština, konačno je početkom prošle nedelje i održana. Narednih dana javnost je bila zaokupljena, takođe dugo najavljivanom sednicom Skupštine Srbije o Kosovu. Skupština se održavala istovremeno i u Prištini. Na obe sednice najviši lideri – Vučić i Kurti, a poneke teme i zajedničke. A za to vreme, dok se na tri strane razgovara i vodi visoka politika o Kosovu i Srbima – na Severu su uveliko započeti pripremni radovi na eksproprisanom zemljištu srpskih vlasnika i to za izgradnju policijske pogranične baze, kako smo saznali takođe ove nedelje. Vlasnici parcela protestuju i tuže.

Diskusija o formiranju Zajednice srpskih opština održana je u utorak u američkoj ambasadi u Prištini, a domaćin sastanka bio je ambasador Džefri Hovenijer. Sastanku su prisustvovali predstavnici pozicije i opozicije na Kosovu, diplomatski kor, albanska i srpska civilna društva, kao i predstavnici Srpske liste.

Na ovom okruglom stolu koji je bio zatvoren za javnost razmenjeni su stavovi srpske i albanske strane, sa različitim tumačenjima o potrebi i značaju Zajednice srpskih opština. Srpska strana ukazivala je na značaj formiranja ovog tela, a većina sa albanske ponovila je stavove da ona nije potrebna.

Ipak, kako je to potom saopštio američki diplomata, diskusija je odrazila značaj koji SAD i ostali partneri pridaju formiranju ZSO – kao nečemu što je kritično, važno i hitno. Ponovili su da pomažu Kosovu u tome, ali i da sve mora biti u skladu sa Ustavom.

A upravo Zajednica srpskih opština bila je tema odvojenih sednica Skupština – u Prištini i Beogradu i to već u četvrtak.

Srpski parlament zapravo je i zasedao kako bi se raspravljalo o Kosovu. Prisustvovali su i predstavnici Srpske liste i njima bliske osobe.

Premda su i poslanici i javnost danima pre sednice očekivali da će se na njoj naći diskusija o Evropskom predlogu za Kosovo, odnosno da će imati uvid u njegov sadržaj – to se nije dogodilo.

Umesto toga, kao zvanična tema za diskusiju u skupštinskoj sali uvršten je najnoviji izveštaj Kancelarije za KiM, o kom se takođe nije mnogo raspravljalo, a koji je predstavio srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Prvi dan sednice obeležio je incident u kojem su poslanici izašli iz svojih klupa, tako što su opozicioni podizali transparente: „Izdaja“, „Ne kapitulaciji“ i uzvikivali Kosovo je Srbija, a iz vladajuće većine izašli da „brane predsednika“. Nakon toga došlo je i do guranjna i hoškanja. Istovremeno, ono što je zaokupilo pažnju javnosti kada su u pitanju Srbi na Kosovu, jeste i rasformiranje gradskog odbora Novog DSS-a u Kosovskoj Mitrovici – što je usledilo nakon i navodno zbog incidenta u skupštinskoj sali u Beogradu. 

A tokom predstavljanja vladinog izveštaja za protekla četiri i po meseca, Vučić je obradio i temu Zajednice srpskih opština. Poslanicima je ukazivao na to se plaši da Priština i dalje ne želi da je formira, ali i da je njegov stav da tu više „nema šta da se dogovora i pregovara“. Ponovio je i to da se bez nje, Srbi neće vraćati u kosovske institucije.

Gotovo istovremeno, kosovski premijer govorio je u svojoj Skupštini gde je predstavio, odnosno po prvi put na jednom mestu izlistao uslove pod kojim će Priština formirati Zajednicu.

Mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te ne sme da bude jednonacionalna, i sa postojećim nazivom, i sa isključivo horizontalnom međuopštinskom saradnjom, ona mora i da bude uspostavljena na jugu Srbije za Albance, ali i da se na Severu ugase sve srpske institucije, preda oružje, a uspostavi se nakon što Srbija prizna Kosovo, i to sa Kosovom koje prizna Srbiju, i još pošto Vučić povuče pisma članicama EU protiv Kosova u EU.

Zajednička tema skupštine u Prištini i Beogradu bio je i Oliver Ivanović – srpski političar sa Kosova koji je ubijen pre pet godina.

I dok je Vučić reagovao na transparent koji se našao u skupštini, a na kom je bila slika Olivera sa natpisom „Odgovaraćete“, Kurtija je kritikovala opozicija i to zbog poruke koju je Ivanoviću posvetio na petogodišnjicu njegovog ubistva.

Ni na jednoj od ove dve skupštine do samog kraja nije bilo mnogo rasprave o tačkama koje su bile na dnevnom redu.

Ipak, izveštaj Kancelarije za KiM u srpskom parlamentu je usvojen većinom glasova i to drugog dana sednice.

A dok su međunarodne diplomate, srpski i kosovski poslanici i lideri, na sednicama i sastancima vodili visoku politiku i raspravljali o Kosovu i sporazumima koji se tiču Srba, na samom terenu i to na Severu Kosova – namere Prištine se, bez mnogo pompe, pretvaraju u dela.

Ono što smo ove nedelje konačno saznali jeste da se na zemljištu u opštini Leposavić, koje je eksproprisano sredinom januara gradi stanica Pogranične policije.

Vlasnici parcela koji ni o samoj eskproprijaciji svojih zemljišta u januaru, nisu bili zvanično obavešteni, uočili su u sredu tešku mehanizaciju i policiju na svojim imanjima. Tu su i dobili informaciju da se odvijaju pripremni radovi za novu bazu.

Sve to nateralo ih je na proteste, kao i na tužbu koja je predata u petak.

Tokom vikenda sastajali su se i sa predstavnicima lokalne vlasti u Leposaviću, kako bi razgovarali o pravnim mogućnostima rešavanja svog problema, a sve to desetak dana uoči javne rasprave koju najavljuje kosovska vlada.

Upravo na neophodnost javnih konsultacija sa vlasnicima parcela, a pre nego što se uopšte krene sa bilo kakvim radovima – pozvala je prošle nedelje Evropska unija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.