Kurti ambasadore upoznao sa stavovima vlade, uključujući šest uslova za ZSO

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Uoči radnog ručka sa specijalnim evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine koji je u toku, kosovski premijer Aljbin Kurti jutros je održao sastanak i sa ambasadorima na Kosovu. Upoznao ih je, kako je saopštio, o stavovima vlade uključujući šest uslova za formiranje Zajednice srpskih opština koje je izlistao prošle nedelje.

Na današnjem sastanku u vladi prisustvovao je i zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi.

Centralna tema razgovora bio je proces dijaloga, evropski predlog i put, saopštila je kosovska vlada bez daljih preciziranja.

Ambasadore je na njemu Kurti upoznao sa stavovima vlade kojom rukovodi.

Iako je među njima bilo i onih koji su bili pokretači i učesnici prošlonedeljnog okruglog stola u američkoj ambasadi, u cilju da se kosovskoj vladi pomogne u formiranju ZSO, Kurti je i njima predstavio svojih novoizlistanih šest uslova za to odnosno, kako je kazao, za sporazum iz 2013. godine.

Radi se o onome što je Kurti predstavio prošle nedelje u skupštini, a to je da Zajednica mora da bude u skladu sa kosovskim ustavom, te ne sme da bude jednonacionalna, i sa postojećim nazivom, i sa isključivo horizontalnom međuopštinskom saradnjom, ona mora i da bude uspostavljena na jugu Srbije za Albance, ali i da se na Severu ugase sve srpske institucije, preda oružje, a uspostavi se nakon što Srbija prizna Kosovo, i to sa Kosovom koje prizna Srbiju, i još pošto Vučić povuče pisma članicama EU protiv Kosova u EU.

Sa druge strane, ambasadorima je danas poručio i da Kosovo ima konstruktivan pristup, ali i da je kroz „kreativne predloge“ dokazalo svoju posvećenost dijalogu.

Danas je izrazio i spremnost za naredne političke sastanke na visokom nivou u Briselu, ali i za normalizaciju odnosno:

„Intenziviranje procesa dijaloga za punu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije uz uzajamno priznavanje u centru“.

Trenutno je u toku i sastanak, odnosno radni ručak kosovskog premijera i njegovog zamenika sa Miroslavom Lajčakom.

Evropski zvaničnik potom odlazi i u Beograd.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.