Nastavlja se suđenje Mustafi ispitivanjem 4. svedoka: Zlostavljali me, držali u nehumanim uslovima

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Speicjalni sud/Printscreen

Nakon višednevne pauze, juče je ispitivanjem četvrtog svedoka Specijalnog tužilaštva nastavljeno suđenje Saljihu Mustafi optuženom za ratne zločine pred sudom u Hagu. Novo ročište zakazano je za danas, a potom i za naredna dva dana, tj. do kraja radne nedelje.

Četvrti svedok Specijalnog tužilaštva juče je dao svoj iskaz pod zaštitnim merama.

Kazao je da je bio pritvoren od 4. do 18. ili 19. aprila u objektu u Zlašu, kojim je, prema optužnici tužilaštva, upravljao upravo Saljih Mustafa.

Svedok pod šifrom W03594 rekao je juče da su ga dve maskirane osobe, koje su nosile uniforme OVK, poslale u štalu u Zlašu, gde je, kako je tvrdio bio zlostavljan, prenosi KosovaPress.

Kazao je i da je u istoj štali zatekao još četiri osobe.

Ovaj svedok poručio je da su im dva puta dnevno donosili hranu i vodu i da su im davali „dovoljno hrane“, s obzirom na to da je bilo ratno vreme.

Sa druge strane, kaže i da su držani u nehumanim uslovima.

„(Uslovi) su bili neljudski, kada pojedinac uđe unutra, tamo se tretira na način da više nema osećaj da je čovek, već se izjednačava sa životinjom. Ne znam kako bih to opisao kada se odjednom čovek iz nečega što ne očekuje nađe u štali o čemu nije ni sanjao u životu“, rekao je četvrti svedok, prenosi KosovaPress.

Sednici koja je u više navrata zatvarana za javnost, fizički je prisustvovao Saljih Mustafa.

U nastavku ročišta sudsko veće je izreklo više naloga i iznelo predloge koji se tiču nastavka suđenja.

Naznačili su da će sudsko veće moći da sasluša samo jednog svedoka nedeljno, kao i da će se saslušanje dva svedoka – 4601 i 4484, obaviti januara meseca.

„Zbog određivanja rasporeda, odnosno vremena, za sudska ročišta, svedok 4485 će najverovatnije biti zakazan za iskaz u periodu od 13. do 15. decembra, a svedoci 4601 i 4484 će najverovatnije svedočiti u januaru 2022. Ne očekujem da sada reagujete, ali ovo je naš konkretan predlog u vezi sa tri svedoka“, naznačilo je sudsko veće.

Suđenje Saljihu Mustafi započeto je 15. setembra i prvo je suđenje u Haškom sudu za OVK.

Na prvom ročištu, koje je bilo posvećeno uvodnoj reči tužioca i zastupnika žrtava, Mustafa se još jednom izjasnio da nije kriv za krivična dela za koja ga tereti, kako je rekao „ovdašnji gestapo“.

Dokazni postupak započet je u 21. septembra ispitivanjem prvog svedoka, pod zaštitnim merama, a potom je usledilo ispitivanje drugog i trećeg svedoka Specijalnog tužilaštva.

Više o iskazima svedoka u posebnim vestima:

Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Optuženi me prebio bejzbol palicom

Svedok na suđenju Saljihu Mustafi: Oteli me i tukli pripadnici OVK

Hag: Završeno ispitivanje prvog svedoka, ispitivanje drugog se nastavlja u ponedeljak

Danas se nastavlja suđenje Saljihu Mustafi, sledi ispitivanje trećeg svedoka

Nastavljeno suđenje Mustafi: Treći svedok – mučili me i zlostavljali 18 dana, morao sam da se lečim

Podsetimo, prema ranijim najavama, kao i potvrdi Specijalizovanih veća, Tužilaštvo namerava da pozove 16 svedoka, od kojih će 15 svedočiti u sudnici, i svi su kosovski Albanci. Od ukupnog broja 12 njih će svedočiti pod zaštitnim merama, plašeći se odmazde.

Ujedno, za sada je devet lica dobilo status žrtve, a prijavljivanje je i dalje u toku.

Odluku o pokretanju pretresnog postupka u slučaju protiv Mustafe donelo je pretresno veće Specijalizovanih komora Kosova juna meseca.

Sudije u ovom postupku imenovane su još početkom maja.

Imenovanje je usledilo po obaveštenju sudije za prethodni postupak da će celokupni spis predmeta Specijalizovanih tužilaca protiv Saljiha Mustafe biti spreman za prosleđivanje pretresnom panelu 7. maja.

Predsednica Specijalizovanih veća u Hagu, Ekaterina Trendafilova, rasporedila je sudije Rolanda Dekersa, Mapi Velt-Foli, Žilbera Bitija i Vladimira Mikulu kao rezervnog sudiju za pretresni panel I.

Pred ovim panelom je 9. juna održano i pripremno ročište pred suđenje Mustafi.

Podsetimo, Saljih Mustafa uhapšen je po nalogu Specijalizovanog tužilaštva – 24. septembra prošle godine, i on se do sada pred sudom pojavio šest puta (prvo pristupanje i četiri statusne konferencije i prvo ročište).

Mera pritvora produžavana mu je u više navrata.

Optužnica protiv g. Mustafe potvrđena je 12. juna 2020, a njena konačna verzija je stavljena na uvid javnosti 28. septembra 2020.

Optuženi se u četiri tačke, po osnovu individualne krivične odgovornosti i krivične odgovornosti pretpostavljenog, tereti za ratne zločine: proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Prema navodima u optužnici, ta krivična dela učinjena su u aprilu 1999, na Kosovu, na jednom imanju u Zlašu koje je služilo kao zatvor.

On se kao jedan od osnivača nekadašnje „OVK“ tereti za lišavanje slobode, surovo postupanje i mučenja izvršena nad najmanje šest lica, kao i za ubistvo.

U uvodnim rečima tužilaštvo je navelo da svedoci sve vreme trpe pritiske i da je njihova zaštita prvi prioritet tužilaštva.

Ispitivanje svedoka biće nastavljeno tokom ovog i narednog meseca, dok će termini za uvodne reči odbrane i njhov dokazni postupak tek biti utvrđeni.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.