Nastavljeno suđenje Mustafi: Treći svedok – mučili me i zlostavljali 18 dana, morao sam da se lečim

Saljih Mustafa Specijalni sud
FOTO: Speicjalni sud/Printscreen

U Specijalizovanim komorama u Hagu u toku je suđenje bivšem pripadniku OVK, Saljihu Mustafi, koji se tereti za ratne zločine. Danas se, drugi dan za redom, ispituje treći svedok Specijalizovanog tužilaštva, čiji identitet nije poznat javnosti i koji svedoči pod merama bezbednosti. Kazao je da je u Zlašu mučen danima i da je, nakon što su ga pustili, lečio privatno. Tvrdi da i danas oseća posledice – te da uzima lekove za smirenje. 

Svedok pod šifrom E01679 ispitivao je juče Specijalni tužilac, a danas je odgovarao na pitanja zastupnice žrtava Ani Pues i advokata Saljiha Mustafe, Von Bonea.

Svedok je kazao da je zbog zlostavljanja koje je, kako tvrdi doživeo na imanju u Zlašu, a kojim je, prema navodima tužilaštva, upravljao upravo Saljih Mustafa, bio primoran da uzima lekove za smirenje i da se leči.

„Posledice koje danas imam su psihičke, ne mogu zaspati, ova iskustva, ovi vrlo strašni doživljaji koje nosim u sebi i danas – često moram uzimati lekove za smirenje ili tako nešto … Ako pogledam neki film ili nešto u vezi rata, kad uveče legnem u krevet, ja vićem usred noći, zahvaljujući porodici koju imam i koja me razume, oni su sad već navikli na ove stvari, u snu vičem, budim se i mnogo se znojim, svakakve stvari, sećam se ovih glasovova ljudi, te stvari mi se potpuno vraćaju“, kazao je danas ovaj svedok, prenosi KosovaPress.

Lečio sam se privatno, nisam mogao da odem kod lekara i kažem da me je mučila OVK

Svedok je precizirao da su ga, nakon što je otišao iz Zlaša, lečili privatni lekari, te da se nije lečio u javnim bolnicama na Kosovu.

„Sve iz Zlaša, ali ja sam se više trudio da odem privatno, jer nisam mogao da idem kod lekara i da kažem lekaru da me je mučila OVK ili tako nešto. Kod nas je mentalitet drugačiji u odnosu na zemlje Evrope, nažalost deo društva je veoma daleko od ovog mentaliteta. Da sam išao tamo, ima njih koji rade tamo, jer su potpuno zauzeli te ambulante, oni su bili kao Bogovi tamo“, precizirao je svedok E01679.

Odgovarajući na pitanja zastupnice žrtava, rekao je da ima veštačke zube jer su mu, prema njegovim rečima, u Zlaši zubi polomljeni usled zlostavljanja koje je doživeo.

Svedoka je potom ispitivao advokat Saljiha Mustafe, Von Bone, koji ga je zamolio da opiše komandanta kojeg je sreo u Zlašu.

Svedok mu je kazao da je „upoznao optuženog kojeg brani“.

Precizrao je da ga je u Zlašu samo jednom pretukao komandant „Calji“, a da su potom to radile „njegove kolege“.

Saljih Mustafa i današnje ročište prati putem video veze.

Držali su me 18 dana, tukli i zlostavljali

Ovaj svedok odgovarao je juče na pitanja specijalnog tužioca.

Kazao je da je zajedno sa još nekoliko osoba otišao u selo Zlaš kako bi pronašli štab OVK i kako bi se pridružili 153. brigadi. Dodao je da su ga dovele četiri osobe u crnoj odeći, te da su na uniformama imali oznake BIA.

Prema rečima svedoka, osobe su mu prišle u školskom dvorištu gde je boravio i rekli mu da pođe sa njima da se sastane sa komandantom.

„Rekli su mi da će komandant da razgovarao sa mnom i ja sam otišao sa njima, nisam ništa mislio, i da si hteo, o čemu da razmišljaš sa četvoricom naoružanih ljudi“, naveo je ovaj svedok, dodajući da su potom otišli pešice do objekta u kojem su ga, kako je kazao, maltretirali.

„ Nastavili smo putem neko vreme, poprilično, nastavili smo tako da hodamo, otišli smo na mesto koje ni ne poznajem jer sam prvi put u životu bio na tom mestu, kada smo prišli negde blizu njih rekli su mi da spuštim glavu, a ja nisam znao kuda me šalju niti šta rade, kada smo se približili negde vrlo blizu objektima, stavljen mi je crni džak preko glave, ako se ne varam i poslali su me unutra”, rekao je svedok navodeći da je tamo bio „komandant“, prenosi KosovaPress.

„Kada su me poslali u ovu zgradu, tu je bio njihov komandant i on je sedeo ispred mene i upitao me je – ‘ko ste’, rekao sam mu, upitao me je ‘zašto ste došli ovde’, rekao sam mu da sam došao sam da se pridružim vojsci da nešto doprinosem, rekao je ‘zašto lažeš’, i takve stvari, počeo je da diže glas, ustao je i ošamario me i počeli su da me tuku svi“, kazao je ovaj svedok.

Naznačio je da su drugi u objektu oslovljavali komandanta sa „Calji“, što je ratni nadimak Saljiha Mustafe.

Rekao je, međutim, da se ne seća drugih detalja i izgleda osobe za koju tvrdi da je bila komandant.

Ujedno je dodao da su ga tukli dok nije izgubio svest, a da su ga potom odvukli u štalu za krave.

Ovaj svedok kazao je ujedno juče da je u Zlaši bio držan 18 dana, gde je, prema njegovim rečima, stalno tučen i zlostavljan.

„Svakodnevno su se događale razne vrste mučenja, mi smo tamo ostali i čekali smo ko će da dođe da nas tuče, da te uzmu odvedu da te biju, koliko se sećam … Tukli su nas nogama, rukama, štapovima, šipkama bilo je nešto gvozdeno, opekli su nas svećom po leđima, nanosili su nam opekotine na razne načine, (mučili su nas) sa strujom imali su kutiju za napajanje, vezivali su nam noge, bilo je raznih vrsta mučenja“, dodao je svedok, prenosi KosovaPress.

On je, međutim, odrično odgovorio na pitanje tužioca – da li je seksualno zlostavljan.

Rekao je da ga je skoro svaki dan tuklo četiri ili pet ljudi, čija imena i nadimke, kako tvrdi, pamti. Kaže da su oni takođe imali uniforme sa natpisom BIA.

Naveo je i da su on i drugi zarobljenici spavali na zemlji preko koje je bila slama i da su im dali tri ćebeta.

„Osećao sam se jako loše i samo sam smrt čekao, niste imali šta da osećate ili šta drugo da mislite, ali čekali ste danas, sutra kada će vas ubiti“, dodao je ovaj svedok.

Kaže da su im 18-tog dana otvorili vrata i njemu i još dvojici rekli da izađu i da idu gde god žele.

Ovaj svedok je ujedno juče kazao da usled navodnog mučenja u Zlašu, danas ima povrede ruke, glave, te da je izgubio vid na levo oko.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.