„Mirëdita, dobar dan“ ove godine u Prištini

Osmi festival „Mirëdita, dobar dan“, ove godine se seli iz Beograda u Prištinu. Iako je u prethodnim godinama obeležavan na Kosovu kroz projekcije filmova i predstavljanje knjiga, sada će celokupni program festivala biti realizovan u Prištini od 14. do 16. oktobra.

Festival će publici predstaviti kulturnu i društvenu scenu Srbije, a biće predstavljeni i umetnici i izvođači sa srpske kulturne scene.

Inspiracija za ovaj festival je Bekim Fehmiju poznati jugoslovenski glumac, albanskog porekla sa Kosova koji predstavlja simbol jedinstva, a samim tim i povezivanja dva kulturna prostora u jednu celinu.

Kako je naveo organizator, Festival će se 14. oktobra otvoriti u bioskopu Arni dokumentarnim filmom „Zaceli me“ Danijele Štajnfeld, koji donosi priču o žrtvama silovanja, počiniocima seksualnog nasilja kao i procesu ozdravljenja.

Zatim će narednog dana festivala, u Palati mladih i sporta u dvorani Ateljea, publika imati priliku da prisustvuje debati knjige „Druga Srbija“. Potom, kasnije u toku dana, publiku očekuje koncert pijanistkinja Branke Paralić i Nataše Penezić pod nazivom „Pavana i više“.

Za kraj, takođe u Palati Mladih i Sporta, biće promovisana knjiga autora Viktora Ivančića, Hrvoja Polana i Namanje Stjepanovića pod nazivom „Iza sedam logora“, a promociju knjige pratiće debata pod nazivom „Kutura političko oruđe“.

Po završetku debate, biće otvorna istoimena uzložba „Iza sedam logora“ fotografa Hrvoja Polana.

Kako je rečeno, festival će zatvoriti film „Tovar“ reditelja Ognjena Glavonića, čija će projekcija biti održana u bioskopu Armata.

Iako se festival „Mirëdita, dobar dan“ po prvi put održava u Prištini u ovom formatu, prethodnih godina je organizovan kao festival filmova, najčešće Bekima Fehmijua, uz prateći debatni program i predstavljanje knjiga regionalnih autora, potvrdili su za KoSSev organizatori festivala.

Festival je 2019. godine obuhvatio i prikazivanje filmova jugoslovenske kinematografije svake nedelje tokom 2 meseca na KTV-u, dodaju organizatori.

Ovaj festival je prethodnih godina održavan u Beogradu. Održavanje festivala često su pratili protesti koji su organizovali desno orijentisane grupe.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.