Isufi: Služenje obaveznog vojnog roka moglo bi da počne nakon dve godine

Sefer Isufi
FOTO: Klan Kosova

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Načelnik za strateške komunikacije u Ministarstvu odbrane, Sefer Isufi, rekao je da bi služenje vojnog roka moglo da počne nakon dve godine.

On je u Info magazin-u na Klan Kosova rekao da je ovaj proces za sada na nivou izrade.

„Obavezno služenje vojnog roka sada je precizirano u okviru Vladinog programa. U fazi u kojoj se nalazimo, obavezno služenje vojnog roka je u fazi ideje, mi radimo na konceptu, ali ćemo ovaj koncept izraditi uz veoma duboku analizu i procenu, potrebna je višedimenzionalna ekspertiza“.

„Smatramo da ćemo za ne tako dug period uspeti da izradimo prvi koncept, dok, da bismo ga učinili funkcionalnim kao proces, mislim da u ovoj fazi u kojoj se nalazimo možemo da pretpostavimo da ćemo uspeti da ovaj proces započnemo posle dve godine“.

„Obavezno služenje vojnog roka, pored analize i procene sa našim stručnjacima, za punu stručnost imamo sve naše partnere, posebno SAD. Mi analiziramo i ocenjujemo najbolje prakse zapadnih zemalja i nakon takve analize izabraćemo model ili praksu koja je najpogodnija za naše uslove“.

KoSSev: O mogućem uvođenju obaveznog vojnog roka pisala je i prištinska Koha.

Zamenik ministra odbrane Kosova, Šemsi Silje (Shemsi Syla), kazao je sinoć za KTV da je plan kosovske vlade da na kraju svog mandata započne sa pripremama za obavezni vojni rok, naznačivši da će sama realizacija posla pripasti sledećoj vladi.

Silja je, međutim, kazao da za sada nema ništa u planu u vezi sa vojnim rokom, naznačivši da je glavni cilj kompletiranje operativnog kapaciteta KBS-a.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.