Nakon prebrojavanja glasova jedna žalba IPŽP: LVV se opet žali na glasove iz dijaspore

Izborni panel za žalbe i predstavke
FOTO: KoSSev

Konačni rezultati prebrojavanja glasova sa preko 1400 glasačkih mesta na proteklim izborima trebalo je da budu saopšteni danas, ali je proglašenje rezultata odloženo usled još jedne žalbe Samoopredeljenja (LVV) u vezi sa glasovima iz dijaspore. Trenutno se pred organima koji imaju nadležnost da donose odluke o izbornom procesu nalaze tri žalbe političkih subjekata – jedna žalba LVV je pred Izbornim panelom za žalbe i predstavke (IPŽP), druga žalba LVV je pred kosovskim Vrhovnim sudom, a treća žalba koalicije NISMA-AKR-PD je pred poslednjom instancom, kosovskim Ustavnim sudom.

Iako je proces ponovnog brojanja glasova sa preko 1400 glasačkih mesta završen juče u podne, proglašenje konačnih rezultata moraće biti odloženo dok se Izborni panel za žalbe i predstavke ne izjasni povodom najnovije žalbe LVV.

Ovaj pokret uložio je treću po redu žalbu u vezi sa glasovima iz dijaspore. Ovoga puta, žalili su se na način na koji je ponovno brojanje ovih glasova sprovedeno u Centru za brojanje i rezultate, rekao je za KosovoPress predsedavajući Sekretarijata IPŽP, Mulj Desku (Mulë Desku).

Desku je najavio da će IPŽP što pre odgovoriti za pritužbu LVV.

Ranije se ovaj pokret žalio IPŽP zahtevajući da se oko 5.000 glasova iz dijaspore pristiglih nakon 4. oktobra tretiraju kao validni i uključe u konačan zbir glasova na parlamentarnim izborima. Iako je IPŽP ovu žalbu odbio, nakon nove žalbe LVV, kosovski Vrhovni sud je preinačio odluku IPŽP i presudio u korist zahteva LVV.

Trenutno se na konačnu odluku u vezi sa ovim pitanjem čeka na odluku kosovskog Ustavnog suda kojem je pak koalicija NISMA-AKR-PD uložila žalbu na presudu Vrhovnog suda u istom predmetu.

Drugu žalbu u vezi sa glasovima iz dijaspore, LVV je uložio tokom vikenda. Kako navode, tokom najnovijeg procesa prebrojavanja glasova, predstavnici ove stranke su shvatili da je na adresu, nakon roka predviđenog za glasanje putem pošte, pristiglo još 392 koverte iz dijaspore.

LVV je pozivajući se na „presedan“ koji je uspostavio Vrhovni sud time što je prethodno takođe dozvolio prebrojavanje glasova iz dijaspore koji su stigli sa zakašnjenjem, zatražio da se izbroje i ovi glasovi pristigli 12. novembra.

IPŽP je odbio kao neosnovan i ovaj zahtev LVV, a iz ove stranke su se danas žalili Vrhovnom sudu na ovu odluku.

Kosovski vanredni parlamentarni izbori organizovani su 6. oktobra, a konačni rezultati saopšteni su tek nakon mesec dana. Međutim, potvrdu ovih rezultata dodatno su odložile brojne žalbe političkih subjekata na ovaj proces, kao i odluka o najnovijem prebrojavanju glasova sa preko 1400 glasačkih mesta koje je trajalo 11 dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.